Grunnen til reaksjonene er at Nova hotell kurs og konferanse nå ber ansatte som ikke er organisert om å jobbe i helga for å kunne avvikle planlagte konfirmasjoner.

Konfirmasjonene skal holdes på Munkholmen, hvor Nova hotell kurs og konferanse driver restaurant. Fellesforbundet er ikke begeistret for praksisen.

- De opererer i en gråsone. Vi har rapportert inn dette til Fellesforbundet sentralt, sier Børge Ånesen, leder for Fellesforbundet hotell og restaurant i Sør-Trøndelag.

Fagbevegelsens eget selskap

Det som er med på å gjøre saken spesiell, er at Nova hotell kurs og konferanse er eid av Arbeidernes Økonomiske Fellesorganisasjon (AØF).

AØF består nemlig av fagorganisasjoner som LO og Fagforbundet, i tillegg til Arbeiderpartiet og AUF. Fellesforbundet er også en av de største medlemmene gjennom flere av sine forbund. Til og med avdeling 250 Hotell og restaurant, som organiserer streiken i Sør-Trøndelag, er medlemmer av organisasjonen som eier selskapet.

Bedt om å endre vakt

Nova hotell kurs og konferanse driver både hotell, kurs- og konferansesenter og spiseriet Olavs pub i Folkets Hus i Trondheim. Da streiken brøt ut søndag 24. april, ble 17 ansatte i selskapet tatt ut i streik. Det førte til at hotellet, kurs- og konferanseavdelingen og Olavs pub ble stengt.

I motsetning til mange andre hoteller, sendte Nova hotell kurs og konferanse aldri ut noe permitteringsvarsel til de uorganiserte eller de som er organisert i andre forbund før streiken brøt ut. Det medfører at selskapet har lønnsplikt for flere fast ansatte også under streiken.

For å få konfirmasjonene til å gå opp har selskapet bedt ansatte som ikke er tatt ut i streik om å jobbe i helga. Slik kan konfirmasjonene gjennomføres til tross for streiken.

- Trist

Fremgangsmåten har opprørt de tillitsvalgte i Nova hotell kurs og konferanse som står streikevakt.

- Vi tok dette opp med Fellesforbundet fordi noen mente det kunne være streikebryteri. Men de har kommet frem til at det ikke kan kalles streikebryteri. Selv om vi også skjønner bedriften, synes vi det likevel er trist at det skjer nettopp med Nova hotell, ved Folkets Hus, sier hovedtillitsvalgt Anita Skaget.

Ikke streikebryteri

Grunnen til at Fellesforbundet ikke vil kalle gjennomføringen av konfirmasjonene for streikebryteri, er at det ikke er satt opp vaktlister for ansatte som skulle jobbe på Munkholmen denne sesongen. Siden ingen var satt opp til å jobbe der, kan man heller ikke si at de uorganiserte tar plassen til de organiserte under streiken.

- Selv om man ikke bryter reglene, er ikke dette noen artig situasjon. Oppe i alt dette har man også arbeidsmiljøloven. Vi håper ikke at noen må jobbe mer enn arbeidsmiljøloven tillater for å få til dette. Det gjelder også andre hoteller. Vi har store forventninger til at arbeidsgiversiden holder seg til lover og regler, og kanskje spesielt til AØF, sier Ånesen.

- Opererer i gråsonen den andre veien

Daglig leder i AØF og styreleder i Nova hotell kurs og konferanse, Stig Klomset, mener selskapet holder seg til spillereglene.

- Årsaken til konflikten for vår del er litt spesiell. Vi har siden høsten 2014 vedtatt at vi skal ha lokale forhandlinger. Så vi sympatiserer med de streikende, men blir selv hardt rammet av streiken. Samtidig er det en tredjepart som også blir hardt rammet. De som har bestilt konfirmasjon eller bryllup mener vi blir urimelig berørt. Vi ønsker å stille opp for disse. Det som har skjedd er at den som hadde ansvaret for Munkholmen sluttet i mars. Vi fikk på plass en ny person i midten av april, og rakk derfor ikke å sette opp vaktliste før streiken brøt ut. Derfor erstatter vi ikke vaktene til de streikende og bryter ikke reglene, sier Klomset.

- Men dere har bedt ansatte om å jobbe i helga? Også de som hadde andre vakter?

- Vi har ringt ansatte som vi har lønnsplikt for og tilbudt dem arbeid til den stillingsandelen vi er forpliktet å gi. Men ingen av disse hadde en vaktplan siden den ikke var utarbeidet ennå. Siden vi har mer bruk for våre ansatte på Munkholmen i helga enn å vaske i en pub som er stengt, bruker vi dem heller der, sier Klomsten.

- Men skjønner du at Fellesforbundet reagerer?

- Vi har spilleregler å forholde oss til både som medlem av NHO reiseliv og Fellesforbundet. Vi er opptatte av å være gjensidig ryddige i slike konflikter og mener å være godt innenfor spillereglene. Vi kunne holdt hotellet og møtesenteret åpent under streiken med redusert tilbud. Men for å unngå å provosere valgte vi å stenge dette fra første dag. Dette er også i gråsonen, men i positiv forstand for de ansatte i streik, sier Klomsten.

Det er planlagt konfirmasjon på Munkholmen i helga. Restauranten på Munkholmen drives av Nova hotell kurs og konferanse, og selskapet ønsker å gjennomføre konfirmasjonene til tross for streiken. Foto: Simon Skreddernes