At departementene ikke stiller krav om at direktørene deres skal bo der virksomheten har hovedkontor, vekker reaksjoner.

Det skimter i rødt foran øynene til nettverksbygger og advokat Harald Ellefsen når han får høre at nok en Trondheims-virksomhet kan få Oslo-basert leder.

- Når hensikten har vært å flytte makt og kompetanse ut av Oslo, er Oslo det siste stedet her på jord en slik leder bør være bosatt, sier han.

Les lederen: Slå i bordet mot notorisk skjevfordeling av makt

Les også: – Signaliserer at man ikke har talentene i Trondheim

Vedtatt flyttet fra Oslo

Adresseavisen fortalte onsdag at tillitsvalgte i Arbeidstilsynet ikke ønsker at en ny direktør skal pendle til hovedkontoret Trondheim.

Arbeidstilsynet var ett av åtte statlige tilsyn som i 2003 ble vedtatt flyttet ut av Oslo. Per i dag har syv av disse tilsynene sjefer som er bosatt lokalt. Unntaket er Luftsfartstilsynet i Bodø, der direktøren Stein Erik Nodeland pendler fra Bærum.

Tidligere i uken ble det også kjent at Sintef-sjef Alexandra Bech Gjørv flytter fra Inderøy tilbake til Oslo, mens det i sommer ble bråk da det trondheimsbaserte investeringsselskapet Investinor fikk en sjef bosatt i Asker.

I tillegg kan Arbeidstilsynet ende på samme liste, ettersom verken arbeidssted eller bosted ble presisert i annonsen for den ledige stillingen.

Les også: - Det hadde vært umulig å pendle da jeg fikk jobben første gang

Les også: Sintef-sjefen flytter til Oslo

- Staten bør stille krav

- Min mening er at staten definitivt bør stille krav til hvor lederen skal bo. En statlig arbeidsplass er en kompleks organisasjon med høyt kompetente ansatte som bør kunne forvente nærhet til lederen, sier Knut Olav Åmås, redaktør for boken «Makteliten – 252 kvinner og menn som styrer Norge» som ble utgitt i august i år.

Adresseavisen har sett på til sammen 34 statlige virksomheter og foretak med hovedkontor utenfor Oslo, og hvor sjefene har bostedsadresse.

Seks av sjefene har adresse på helt andre steder enn der hovedkontoret ligger, og tre av disse gjelder altså trondheimsbaserte virksomheter. Vi har valgt å ikke inkludere statlige aksjeselskap, eller for eksempel fylkesmannsembeter.

Les også: - Hadde jeg vært næringsminister, hadde hele styret blitt kastet

Nasjonal, ikke regional

Domstolsadministrasjonen er en av de statlige virksomhetene med hovedkontor i Trondheim. Direktør Sven Marius Urke har folkeregistrert bostedsadresse i Oslo, men er veldig tydelig på at han bor i leiligheten han leier på Ranheim i Trondheim.

- Jeg bor i Trondheim og har ikke pendlerstatus overfor skattemyndighetene. Leiligheten i Oslo har jeg beholdt fordi jeg er ansatt i et åremål på seks år, sier han.

- For meg er det selvfølgelig at jeg skal bo der virksomheten jeg leder er, og at jeg viser nærhet til ansatte. Men generelt syns jeg dette er en litt gammeldags problemstilling. Det er hvordan man utøver jobben sin som er avgjørende. Jeg, for eksempel, burde kanskje egentlig vært enda mer ute og reist til de 100 domstolene våre, sier han.

For statlige virksomheter og foretak er han redd for mye regionalt fokus kan være uheldig:

- Vi må ikke gå over til å bli regionale organisasjoner all den tid vår oppgaver er nasjonale, sier han.

Vil ha regionalt opprør

Harald Ellefsen mener direktørers tilstedeværelse i regionen har betydning for øvrig næringsliv. At direktører i Trøndelag bor på en helt annen kant av kant av landet, svekker deres mulighet til å være en del av miljøet regionalt de kunne vært med å berike, mener han. Også ledere av statlige virksomheter.

- Det har stor betydning for oppbygging av et regionalt kompetansemiljø som i noen grad kan motvirke den ekstreme Oslo-sentralisering vi opplever i landet vårt. De få statlige virksomhetene som er etablert utenfor Oslo, er som smuler å regne i forhold til den enorme konsentrasjon av slik virksomhet og makt i Oslo. Regionene kan ikke lenger finne seg i at maktmiljøene stikker av gårde også med disse smulene, sier han.

Ellefsen mener tiden er inne til et regionalt oppgjør med det han kaller sentralmakten, med krav om en omfattende utflytting av både direktorater og departementers virksomhet ut av Oslo.

- Næringsminister Monica Mæland kommer til Trondheim torsdag og har da en gylden anledning til å sette skapet på plass. Hun kan nå love en nasjonal handlingsplan for desentralisering av makt og myndighet for å avløse sentraliseringen vi nå opplever, sier han.

Sentralisert makt

Selv om Knut Olav Åmås mener bosted Trøndelag bør være et krav for å lede en statlig virksomhet i Trondheim, ser han også fordeler med en leders tilstedeværelse i Oslo.

- Et argument for å være basert i Oslo, er at det da kan være lettere å pleie sin virksomhets relasjoner til alle andre organer de er avhengige av, sier Åmås.

- Hva sier dét argumentet om maktkonsentrasjonen i Norge?

- Jo det sier at det meste av beslutningsmyndighet er konsentrert i Oslo, sier han.

Knut Olav Åmås er redaktør for boka Makteliten . Han mener staten bør stille krav til bosted for ledere i statlige virksomheter. Foto: Poppe, Cornelius, NTB scanpix
Direktøren ved Domstoladministrasjonen, Sven Magus Urke,sier han tilbringer bare et par-tre dager i måneden i leiligheten i Oslo. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Miljødirektør Ellen Hambro (t.v) bor i Oslo. Foto: Frank Lervik
Administrerende direktør for Norsk Helsenett, Håkon Grimstad, bor i Stockholm. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN