Det statlig eide investeringsselskapet har kontor på Brattørkaia i Trondheim, og det kom i sommer sterke reaksjoner da det ble kjent at den nye sjefen skulle bo i Asker.

I regjeringens forslag til neste år statsbudsjett får politikerne og næringslivet i Trøndelag en ny kalddusj. Regjeringen vil trekke tilbake 1,25 milliarder kroner av selskapets investeringskapital, samtidig som store deler av dagens aktivitet stenges ned.

- Dette er en nedbygging av Investinor. Her inndrar man store deler av kapitalen. Det er uakseptabelt og uhørt at det kommer et slikt forslag, sier Ingrid Skjøtskift, kommunalråd for Høyre i Trondheim.

Frps stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad fra Sør-Trøndelag kaller forslaget en «utarming av Investinor».

- Det er uakseptabelt, ikke bare for Trøndelag, men for hele landet, og betyr at enda mer makt samles i Oslo, sier Bjørnstad.

Risikokapital

Investinor ble etablert av regjeringen i 2008, og skulle investere risikokapital i lovende bedrifter med ambisjon om å bli verdensledende. Til sammen er det bevilget 4,7 milliarder kroner i investeringskapital til selskapet.Blant selskapene Investinor har investert penger i er Novelda, det nye selskapet til Atmel Norway-gründer Alf-Egil Bogen.

Nå sier regjeringen at selskapet ikke lenger skal være aktiv eier i enkeltbedrifter, med unntak for bedrifter i skognæringen. I stedet skal selskapet gjøre passive medinvesteringer sammen med såkalte forretningsengler i selskaper i tidlig fase, eller investeringer gjennom andre fond.

Selskapet får 100 millioner til investeringer innenfor det nye mandatet. Samtidig får de beholde 350 millioner til skoginvesteringer og opp mot 600 millioner for å ivareta den gamle porteføljen.

«Endringene i mandatet vil kreve organisatoriske tilpasninger i Investinor», skriver Nærings- og fiskeridepartementet i sitt budsjettforslag.

Allmøte for ansatte

Konstituert administrerende direktør Tor Helmersen i Investinor sier at administrasjonen i selskapet ble orientert om forslaget onsdag kveld, mens de øvrige ansatte fikk informasjonen på at allmøte klokken 10 torsdag formiddag.

Helmersen sier at 14 av de 20 ansatte i selskapet jobber med aktive investeringer. Han sier at det er for tidlig å si hva det nye mandatet vil bety for selskapet, men at de i ganske lang tid vil ha behov for at dagens ansatte følger opp investeringene som er gjort.

2015 var det første året hvor selskapet gikk i pluss , og styreleeder Thomas Falck sa tidligere i år at de har skjerpet kravene til avkastning.

Tapt penger

Olje- og energiminister Tord Lien var torsdag hos NTNU på Gløshaugen for å snakke om regjeringens budsjettforslag, men endte opp med å måtte forsvare endringene i Investinors mandat.

Lien peker på at Investinor har tapt rundt 650 millioner på investeringene siden oppstarten i 2008, og at Stortinget har åpnet for å endre mandatet til selskapet.

- En av tingene jeg tror det er bred enighet om blant dem som jobber med innovasjon, er at det er i virkelig tidligfase det er størst behov for penger. Det mener jeg vi er i ferd med å svare opp med disse endringene i mandatet, sier Lien.

- Dette handler også om å bygge opp investeringsmiljøer utenfor Oslo. Investinor vil nå få mindre rammer. Hva vil dette bety for kapitalmiljøet i Trondheim?

- Det er helt naturlig at man går gradvis frem når man starter med blanke ark. Når det er tapt 650 millioner kroner, så er det grunn til å starte på nytt, og se om noe kan gjøres annerledes for å ta vare på statens verdier, sier Lien.

«Oppmykes eller forsterkes»

Da næringskomiteen på Stortinget kom med sin innstilling for året statsbudsjett, åpnet de for at Investinors mandat kunne endres for å «stimulere nye næringer og omstille eksisterende». Men komiteen ba regjeringen vurdere om selskapets mandat burde «oppmykes eller forsterkes».

Sivert Bjørnstad sier at forslaget i statsbudsjettet ikke følger opp det Stortinget har sagt, og at man nå ser en svekkelse av Investinor.

Stortingsrepresentant Frank Jenssen (H) fra Sør-Trøndelag lar det også skinne igjennom at han er svært misfornøyd med regjeringens plan for selskapet.

- Stortinget åpnet for å endre mandatet til Investinor, men jeg oppfattet at det var for å kunne gi Investinor en mer aktiv rolle for å bidra til verdiskaping og omstilling av norsk næringsliv. Så langt har jeg vanskelig for å se at forslaget svarer på det. Jeg ønsker et styrket forvaltningsmiljø i Trondheim, og jeg ønsker et styrket Investinor, sier Jenssen, og legger til at det er det han vil jobbe for videre.

Også Høyres stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag, Elin Agdestein, er skuffet over forslaget.

- Forventningene var at dette skulle gi bedre rammer for selskapet. Når de nå trekker så mye kapital ut av selskapet, så er det ikke i tråd med Nord-Trøndelag Høyres ambisjon om å bygge opp sterke forvaltningsmiljøer utenfor Oslo, sier hun.

Administrerende direktør Berit Rian i Næringsforeningen i Trondheimsregionen håper Tord Lien i stedet legger det nye investeringsselskapet Fornybar AS til Trondheim. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen