På et kontor hos Swedoor i Fossegrenda sitter Lasse Wego og tar seg av reklamasjoner etter at dører er solgt. Dagens hverdag er langt unna hverdagen han hadde som soldat i Afghanistan. Eller, stemmer ikke det?

- Jeg har trivdes her fra dag én, og så raskt at det er mye fra forsvarshverdagen som kan overføres. For eksempel kunne vi i Afghanistan få melding om å besette et høydedrag for å ta kontroll over dalen innen et tidspunkt. Her kan jeg få beskjed om at en kunde skal ha et visst antall dører i en spesiell farge innen et tidspunkt. Det er egentlig ikke så ulikt, sier Wego og viser til at planlegging og problemløsning stort sett skjer innenfor samme tankesett, selv om arbeidsoppgaven er ulik.

Veteran er tittelen til dem som har tjenestegjort i utlandet, og kontrakter avsluttes vanligvis når soldaten er 35 år.

Wego er befalsutdannet fra Telemark Bataljon og har tjenestegjort i Afghanistan i to perioder. Når han ser NRK-serien «Nobel» minnes han først og fremst samholdet i leiren. Et samhold som for de fleste avsluttes mens de er i sin beste alder. Men hvordan få nærligslivet til å forstå hva soldater kan brukes til? Det har blant annet bemanningsselskapet Manpower og NHO Service jobbet med.

Adressas anmelder Terje Eidsvåg ga Nobel terningkast 4 og mener NRK-serien er «Solid pirk i norsk krigsprektighet»

Måtte oversette CV-en

Wego var for første gang utplassert i Afghanistan i 2011, senere i 2013. Ellers ble jobben som befal utført i militærleiren på Rena.

- Jeg flyttet sammen med kjæresten i Trondheim for to år siden, og ukependlet til leiren. Det er 4,5 timer reisevei til Rena, det ble for langt og jeg skjønte at jeg uansett snart måtte se meg om etter noe annet, sier Wego som er fra Bærum.

Wego tok kontakt med Manpower.

- Jeg hadde med meg min militære CV. Da sa de: Dette ser kjempefint ut, men hva kan du egentlig? Jeg fikk beskjed om at jeg måtte fremheve hva som kan brukes i det sivile. Jeg fikk i hjemmelekse å endre CV-en. Oversette alle de interne ordene fra militæret, som at jeg hadde vært skytter og kjøretøyansvarlig. Hva legges egentlig i det? Hva har jeg lært av det, som en sivil arbeidsgiver kan dra nytte av?

Wego dro hjem til kjæresten. Sammen brøt de ned hele CV-en, for å finne ut hva en soldat egentlig er god på.

- For eksempel kan jeg å sette opp samband, og dermed kan jeg også skjønne de fleste datasystemer. Jeg har altså god kompetanse i å sette meg inn i elektroniske systemer og det er en nyttig sivil kompetanse, sier Wego.

Jobber i team

Et annet eksempel fra CV-er er at Wego først kun skrev ned sin siste stilling: «Lagfører». I den nye CV-en er dette forklart, det står blant annet at Wego har ansvar for å lede et lag på åtte mann, han må ta avgjørelser og håndtere situasjoner som berører hele laget og har personalansvar.

Wego er sikkert på at unge veteraner fra Forsvaret kan brukes til mye.

- Vi lærer blant annet å være selvstendige og ha alt på stell. Har du ansvaret for maskingeværene eller kjøretøyene i leiren så må det være helt i orden til enhver tid. Nøye vedlikehold er en god yrkesskade, smiler Wego som også har blitt en god menneskekjenner gjennom jobben som befal.

- I Forsvaret, og særlig på utenlandsoppdrag, er vi veldig tett på hverandre. Noen går ikke overens, men de må likevel. Det er stor takhøyde og vi lærer å være et team, sier Wego.

Da det var igjen to måneder av tjenesten på Rena fikk Wego telefon fra Manpower, etter at Swedoor hadde fått presentert den nyskrevne CV-en. Nå er han snart ferdig med et seks måneders engasjement og blir fast ansatt hos dem i januar 2017.

Fra skauen til kontor

Den største overgangen for Wego er å sitte inne på kontor hele arbeidsdagen.

- Det er en stor overgang å ha en så fysisk jobb som befal til å bli sittende på kontor. Rundt halvparten av de jeg har tjenestegjort med i utlandet har sluttet og blitt sivile. Mange går gjerne inn i fysiske jobber, som i brann- og redningstjenesten, i ambulansetjenesten eller de blir vektere eller utdanner seg videre til politi eller sykepleier, sier Wego.

Solveig Finboe er regiondirektør i Manpower og mener Wego er et godt eksempel på hvordan det sivile oppfatter kompetansen til en veteran i første omgang, og hva som må til for at næringslivet skal se den faktiske kompetansen.

- Militærkompetanse må oversettes til sivilt språk. Dette er en utfordring, ettersom en med militær bakgrunn ofte lurer på hva som er relevant for det sivile liv og de som ansetter i det sivile liv ofte ikke ser hva som er relevant i en militær-CV. Jobben til Wego nå er å håndtere reklamasjoner. Der får han brukt egenskaper som selvstendig, evaluerende, løsningsorientert, konflikthåndtering og til tider noe detektiv-evner, dette er noe han kan fra jobben som befal, sier Finboe.

Viktig kompetanse

Finboe har engasjert seg særlig i de unge veteranene fra Forsvaret, hun er aktivt med i prosjektgruppa «Våre veteraner» i NHO Service og sitter også i styret til Trøndelag Forsvarsforening.

Hun har hentet inspirasjon fra samarbeid som selskapet har med Forsvaret i flere andre land og ser at det kan gjøres en forskjell med å matche den sivile og militære kompetansen.

- Vår erfaring er at veteraner har en interessant kompetanse og erfaring, men som sagt: Kompetansen må oversetter slik at næringslivet skjønner at de er attraktive, sier Finboe.

Erling Eriksen avsluttet jobben som oberstløytnant i Luftforsvaret på Ørland som 57-åring. Han har opplevd mange kollegaer på jobbjakt.

- I Forsvaret slutter gjerne folk mens de fortsatt har mye å by på. De er en stor ressurs og det er det viktig at samfunnet vet. Heldigvis er Forsvaret flinke til å tilrettelegge for at de som må gå tidlig får nye muligheter, blant annet gjennom karriereskiftprogrammet. Ingen yrkesmilitære kan jobbe i Forsvaret etter fylte 60 år og i dag er jo en 60-åring ung, og i alle fall er en 35-åring veteran det, sier Eriksen som mener de fleste som har vært i Forsvaret har med seg mye nyttig erfaring.

- De fleste har ledererfaring, og gjennom ledelse har de blitt gode mennneskjekjennere. Mange har erfaring fra internasjonale miljø, de er vant til løse oppgaver under stressede situasjoner og ta raske, og heldigvis ofte gode, beslutninger.

På oppdrag: Lasse Wego har i to perioder tjenstegjort i Afghanistan. Foto: Privat