Kontrakten Inrigo har fått med statseide Camwater i Kamerun er verdt i overkant av 500 millioner kroner. Den innebærer leveranse og bygging av totalt fire vannrenseanlegg i Kamerun.

- Det er halvannet år siden vi først fikk kontakt med selskapet, og nå er kontrakten underskrevet. Vannverkene skal stå ferdig i løpet av de neste to årene, sier viseadministrerende direktør Gaute Moldestad i Inrigo.

Oppbemanner kraftig

Inrigo har de siste årene gjort seg mest bemerket gjennom leveranser til oljeindustrien. Selskapet har fabrikk og hovedkontor i Vanvikan i Leksvik kommune på Fosen i Nord-Trøndelag. Det har også et eget kontor i Trondheim, hvor blant andre Moldestad selv sitter. Toppårene for oljeleveransene var i 2013 og 2014, da selskapet leverte løsninger til Goliat-plattformen og Nornefeltet.

På den tiden hadde selskapet mellom 40 og 50 ansatte. Oljenedturen har imidlertid rammet selskapet hardt, og i skrivende stund er antallet ansatte nede i tolv. Dette vil endre seg betraktelig når vannprosjektet kommer i gang.

- Vi ser for oss å ansatte mellom 20 og 30 personer i Norge ganske umiddelbart. Dette vil gjelde både fagarbeidere, ingeniører og administrasjon. I tillegg har vi etablert et selskap og et kontor i Kamerun hvor vi begynner å ansette en prosjektledelse, sier Moldestad.

En av bedriftene som også har merket oljenedturen, er oljeserviceselskapet Reinertsen. Like før jul ble selskapet nødt til å be om gjeldsforhandlinger etter å ha tapt en halv milliard kroner.

Produseres i Vanvikan

Anleggene skal rense vann for innbyggerne i tre ulike byer i Kamerun. Dette er:

  • Nkongsamba (135 000 innbyggere)

  • Meyomessala (20 000 innbyggere)

  • Melong (54 000 innbyggere)

I Nkongsamba skal det bygges to renseanlegg. Disse skal gi innbyggerne i byene opptil tre ganger mer vann enn de har tilgang til i dag. Anleggene er modulbaserte og blir produserte i Norge.

- Vi har en rekke norske underleverandører som leverer til fabrikken i Vanvikan. Der blir alt satt sammen, før det sendes til Kamerun. Vi skal stå for prosjektering, produksjon, bygging og montering av hele infrastrukturen fra inntak til distribusjon. Det omfatter inntaksanlegg, pumpestasjoner, rør, basseng, bygninger, og prosessanlegg for vannbehandling, sier Moldestad.

Besøk fra Kamerun i Vanvikan

Grunnen til at kontrakten i Kamerun kom i stand, er at Inrigo siden 2011 har satset på vannrensing gjennom datterselskapet Inrigo Water parallelt med oljeleveransene. Gjennom datterselskapet har de deltatt i miljøklyngen Smart Water cluster. Det var slik de fikk kontakt med det statlige kamerunske selskapet.

- Vi fikk kjennskap til dette gjennom en nordmann som besøkte Kamerun i regi av Innovasjon Norge. Behovet for renseanleggene ble så formidlet gjennom Innovasjon Norges nettverk, ned til Smart Water cluster, og så til oss. Dette var halvannet år siden, sier Moldestad.

Like etter at kontakten mellom Inrigo og Camwater ble opprettet, tok det kamerunske selskapets ledelse første og beste fly til Norge og Vanvikan for å inspisere et renseanlegg Inrigo allerede har produsert i Fosen-bygda. Ledelsen ble overbevist, men det tok tid å få på plass finansiering.

- Å skrive en kommersiell kontrakt er én ting, finansiering en annen. Det har vært en lang prosess og mange papirer har blitt flyttet før vi har kunnet skrive under kontrakten. Men når det er sagt har vi fått med oss veldig stødige partnere på finansieringssiden, sier Moldestad.

Finansieringspartnerne er nevnte Innovasjon Norge, statlige Eksportkreditt og Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK).

- Uten finansiell støtte og risikoavlastning fra Eksportkreditt, GIEK og Innovasjon Norge ville denne avtalen ikke kommet på plass, uttaler daglig leder Reza Hezari i en pressemelding.

Spesiell teknologi

- Hva tror dere er grunnen til at akkurat dere blir valgt?

- Det er nok at vi har en veldig robust teknologi. Vi bruker keramiske membraner i vannbehandlingsanleggene. Disse er så robuste at de også sikrer høy vannkvalitet i regntiden når elver og sjøer fylles med slam og bakterier. Urenhetene i vannet setter store krav til renseteknologien, sier Moldestad.

- Legger dere ned oljeaktiviteten nå når dere har fått denne kontrakten?

- Nei, vi håper vi kan fortsette å være sterke også her. Men oljenedturen har virkelig vist hvor viktig det er å ha flere bein å stå på, sier Moldestad.

Inrigo var en av bedriftene som var med på å skape liv i Leksvik etter ruinene av hjørnesteinsbedriften Pipelife som ble flyttet ut av bygda.

Det statseide kamerunske selskapet Camwater tok turen til Vanvikan for å inspisere Inrigos vannrenseanlegg sommeren 2015. Blant deltakerne i delegasjonen var tidligere administrerende direktør i Camwater, Jean Williams Sollo (t.v.) og teknisk direktør i Camwater, Hubert Augustin Abega Abega. Foto: Inrigo
Viseadministrerende direktør i Inrigo, Gaute Moldestad. Foto: AAGE HOJEM/Inrigo