Administrerende direktør Svein Erik Nordbotten i E.C. Dahls Eiendom sier samtidig at hotellet er i langt dårligere stand enn de trodde da de startet ombyggingen.

- Det er ikke mange som nå er i tvil om hvorfor vi måtte stenge hotellet, sier Nordbotten om den omstridte beslutningen.

Fredag viste han Adresseavisen rundt i hotellbygningen som blant annet har store sopp og råteskader. I tredje etasje gikk arbeidere rundt i verneutstyr både på grunn av helse- og spredningsfare.

Sopp: Arbeidere i verneutstyr jobber med soppsanering i de øverste etasjene på hotellet.

Må søke dispensasjon

Dagen før mottok eiendomsselskapet et brev fra Sør-Trøndelag fylkeskommune om midlertidig fredning av hotellbygningen fra 1897. Vedtaket betyr at de må søke om dispensasjon for alle typer tiltak som går ut over vanlig type vedlikehold.

- Det bærer preg av en stor mistillit til vår evne til å sette hotellet i den stand det bør være og ivareta verneverdiene, sier Nordbotten, som sier at vedtaket vil gjøre rehabiliteringen enda dyrere enn den allerede er.

Totalkostnadene er på over én milliard kroner, hvorav selve byggeprosessen har et budsjett på 850 millioner kroner.

Nordbotten sier at Reitan har bevilget mye penger for å gjenskape Britannia til fordums prakt og storhet, at de som et minimum må sikre at det ferdige hotellet er i topp stand for de neste 100 årene.

- Vi kan ikke akseptere en situasjon der fredningsvedtaket eventuelt hindrer oss i å gjøre det som er nødvendig for å sikre hotellets funksjonelle og bygningstekniske standard. I så fall mener vi det er direkte ufornuftig å bruke så mye penger på det. Da kan vi like godt la være, sier Nordbotten, men sier at han håper det ikke skjer.

Han sier at resultat av fredningen er at entreprenøren Hent må søke om dispensasjon nesten hver gang de berører de fredede områdene.

- Det setter en ganske rigid plan for hvordan prosjekt kan gjennomføres, sier Nordbotten, som sier at de vil klage på vedtaket, samtidig som de vil kreve erstatning fra fylkeskommunen for ekstrakostnadene vedtaket medfører.

Nordbotten sier at deres ønske er å bygge et staselig hotell som byen kan være stolt av. Han sier at de har hatt, og ønsker å ha, en god dialog med antikvariske myndigheter, men kaller fredningsvedtaket for meningsløst:

- De bør ha erfaring med hvor seriøst vi driver, og vi har fulgt boken til punkt og prikke frem til nå, sier han.

Forsinket gjenåpning

Britannia ble i fjor sommer stengt for en full renovering, etter at Reitangruppen ble eneeier av hotellet i november 2015.

Planen var at hotellet skulle gjenåpne i september 2018, men ifølge teknisk sjef Arne Opsal i E.C. Dahls Eiendom er prosjektet neppe ferdig før i årsskiftet 2018/2019.

Forsinket: Arne Opsal sier at gjenåpningen av hotellet kan bli utsatt i tre til fire måneder eller mer.

Entreprenørfirmaet Hent har totalentreprisen på renoveringen. Den opprinnelige planen var å bygge på det eksisterende bjelkelaget mellom etasjene i hotellet, men prosjektsjef Tore Kvalen sier at de har avdekket både svekkelser og råte- og soppskader.

Firmaet Norsk Muggsopp og Bakteriekontroll er hyret inn som underleverandør, og selskapets daglige leder Richard Wannemacher sier at skadene ser ut til å være svært omfattende.

Strippet: Hussopp gjemmer seg bak teglsteinsveggene på hotellet.

Wannemacher sier at de både har funnet muggsopp, råtesopp og ekte hussopp. Muggsopp er skadelig for mennesker, men det er den siste typen som er mest alvorlig for bygningskonstruksjonen.

- Det som er spesielt med hussoppen er at den er svært vanskelig å sanere, og at den kan spre seg over store områder, sier Wannemacher, som sier at de både har funnet den i bærebjelker og mot ytterveggen på bygningen.

I hotellets øverste etasjer har arbeiderne funnet bærebjelker som er pill råtne i endene, og Wannemacher sier at det har vært fare for at gulvene kunne rase sammen. Han sier at Britannia er det mest kompliserte prosjektet han har jobbet med.

- I min oppfatning var det en stor lykke at Reitan kjøpte hotellet. Hadde det blitt stående på samme måte, så hadde skadene bare forverret seg. Til slutt ville det gått galt, sier Wannemacher, som sier at også takkonstruksjonen har store skader:

Vil fjerne trapp

Den midlertidig fredningen omfatter både salongene mot Dronningens gate, Lobbybaren, Speilsalen og Palmehaven. Nordbotten sier at både Speilsalen og Palmehaven vil bli bevart, men at de ønsker en liten redusering av Speilsalen, samt å bytte ut glasstaket fra 1980 i sistnevnte.

Vern: Palmehaven skal bevares, men E.C. Dahls Eiendom ønsker å ta ned glasstaket.

De har søkt om å få bygge en ny hovedinngang lenger mot Nordre gate, og i fredningsvedtaket åpner fylkeskommunen for å gi dispensasjon til dette.

Fylkeskommunen mener derimot at hovedtrappen fra første etasje er en vesentlig del av hotellets historie, og vil bare gå med på å flytte den. Eiendomsselskapet sier den ikke har noen funksjon, og har ønsket å fjerne den eller gjenbruke den ved nye inngangen.

Fylkeskommunen ønsker å bevare trappen opp fra lobbybaren. Foto: Rune Petter Ness

- Nasjonal interesse

I vedtaket står det at fylkeskommunen har stor forståelse for at hotellet må fungere i dagens marked, men at dette «må skje på det historiske hotellets premisser».

Fylkesdirektør Karen Espelund sier til Adresseavisen at de har jobbet lenge med eiendomsselskapet for å finne de beste løsningene for hotellet, og at hun opplever at begge partner ønsker å ha en god dialog.

Samtidig sier hun at Britannia er en viktig bygning med nasjonal interesse, og at de har sett et behov for en formalisering av arbeidsprosessen.

- Vi opplever at det gjenstår noen ting som vi som kulturminnemyndighet trenger en formell hjemmel for, sier Espelund om fredningsvedtaket.

- Er dette et uttrykk for mistillit, som ledelsen i E.C. Dahls Eiendom kaller det?

- Nei, det er det ikke, men det er uttrykk for at vi på noen områder har hatt forskjellig forståelse. Samtidig har vi sagt at vi er i beredskap for å finne løsninger i denne prosessen, og det skal ikke stå på ressurser hos oss, sier Espelund.