Ifølge bostyret har selskapene der mannen er styreleder systematisk latt være å betale krav til det offentlige, blant annet skattetrekk og arbeidsgiveravgift.

Omfanget er så stort at bostyret mener at «mye av den totale forretningsvirksomheten i konkursselskapene er finansiert gjennom ubetalte krav til offentlige myndigheter», ifølge sluttinnberetningene for de seks konkursboene som advokat Stein Knut Tonning hos Arntzen de Besche er bostyrer for.

- Bostyret er av den oppfatning at det har vært en gjennomgående uforsvarlig forretningsførsel, sier Tonning til Adresseavisen.

Anmelder: Bostyrer Stein Knut Tonning sier at det har vært en gjennomgående uforsvarlig forretningsførsel i selskapene.

Sendt til politiet

Sist fredag sendte Tonning de seks sluttinnberetningene inn til både Sør-Trøndelag tingrett og til Trøndelag politidistrikt.

Bostyret mener at den 73 år gamle styrelederen i selskapene, Harald Loe-Olsen, bør ilegges konkurskarantene i to år, og i tillegg fradømmes retten til å drive næringsvirksomhet.

Ifølge innberetningene er det skjellig grunn til mistanke om brudd mot både regnskapsloven, bokføringsloven, skattebetalingsloven, aksjeloven og straffeloven.

Tonning sier at regnskapsføringen og økonomistyringen i selskapene har vært svært mangelfull og kritikkverdig, og at Loe-Olsen ikke har vist vilje og evne til en forsvarlig økonomisk styring.

Loe-Olsen avviser kritikken fra bostyret, men erkjenner at han han er ansvarlig for selskapene.

- Når man står som daglig leder og styreleder så er man ansvarlig. Jeg har ingen kommentarer utover det, sier Loe-Olsen til Adresseavisen.

Loe-Olsen avviser også at han hadde dårlig kontroll i selskapene.

- Nei, det hadde vi ikke, sier han.

Utenlandske arbeidere

Alle de syv konkursselskapene var del av samme selskapsgruppering, med Malvik-selskapet Sveberg Industrier som morselskap.

Virksomheten drev blant annet med eiendomsutvikling, produksjon av byggeelementer og moduler og drift av pendlerhotell for utenlandske arbeidere.

45 ansatte, hovedsakelig polske arbeidere, ble oppsagt da Loe-Olsen selv meldte oppbud i et av datterselskapene i april 2015. Dette selskapet sto bak boligprosjekter i Trondheim og Stjørdal.

Tonning er bostyrer for konkursboet til Sveberg Industrier, og selskapene Modulhus Norge, Norsk Byggleasing, Malvik Industri og Service Invest, Bygg-Pro Entreprenør og Speed Charter. De to siste ble henholdsvis tvangsavviklet og tvangsoppløst i retten, men omtales i innberetningene også som konkursselskaper.

Innberetningene viser at det har kommet inn 159 krav på til sammen 98,2 millioner kroner mot selskapene, hvor kravene fra det offentlige er på rundt 5,7 millioner kroner.

Tonning sier at kravene er betydelige, men at det er enkelte dobbelkrav siden det er samme bank som har finansiert flere selskaper.

De største kravene er rettet mot selskapet Modulhus Norge, der 96 kreditorer har fremmet krav på til sammen 59,5 millioner kroner.

Bostyret mener at alle selskapene ble driftet for kreditors regning i til dels lange perioder før de enten ble slått konkurs eller tvangsoppløst.

I tillegg har advokat Eirik Edvardsen hos Steenstrup Stordrange vært bostyrer for et syvende selskap, Byggsynk AS, som også var del av samme gruppe.

Her har det kommet inn 202 krav på til sammen 21,7 millioner kroner, viser innberetningen. Også her mener bostyret at selskapet var insolvent i flere måneder før styret begjærte oppbud.

- Malviks største konkurs

Ifølge leder Jan Erik Slind ved Værnesregionens skatteoppkreverkontor betyr de samlede kravene at dette er Malviks største konkurs noensinne.

Enkelte eiendeler er overlatt til panthavere, og ifølge innberetningene er det ikke ytterligere verdier igjen til kreditorene i noen av boene.

Loe-Olsen sier at han ikke kjenner seg igjen i størrelsen på kravene mot selskapene, og hevder at han selv har betalt inn skattetrekksmidler av egen lomme.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i tallene. Det var en hel del verdier i selskapene også, så hvis man tar med pantsikrede lån, så kanskje man kommer opp i slike summer, sier han.

Ny konkurs

I forrige uke gikk Loe-Olsen konkurs igjen med et nytt selskap i samme gruppering. Dette selskapet het tidligere Bygg-Pro Industrier, men like før konkursen skiftet det navn til Skrent AS.

Bygg-Pro Industrier skiftet navn til Skrent AS før også det gikk konkurs i forrige uke.

Stein Knut Tonning er bostyrer også i denne konkursen, men sier at bobehandlingen er i en tidlig fase, og at det er for tidlig å gi noen konklusjoner.

Hegra Sparebank har finansiert deler av Loe-Olsens virksomhet. Administrerende banksjef Arne Martin Laukvik sier at eventuelle tap vil avhenge av realiseringen av panteverdiene, og at det er et arbeid som ikke er ferdig.