Ifølge en pressemelding fra styrelederen i det kommunalt eide forsikringsselskapet, har den svenske administrerende direktøren nå blitt formelt sagt opp med umiddelbar effekt.

Styreleder Åsa Wiklund Lång sier i pressemeldingen at toppsjefen ikke vil ha rett til noen «fallskjerm».

- Han har, ifølge styret, misligholdt sine plikter som administrerende direktør, og det betyr at han blir oppsagt uten rett til erstatning, sier Lång.

Spist og drukket

Saken har blitt omtales som alkoholskandalen i svenske medier, og Adresseavisen kunne i starten av mars fortelle at også ansatte i Trondheim kommune har deltatt på middager og sammenkomster i regi av Svenska Kommun Försäkrings AB (SKFAB).

På middagene i Trondheim har det til sammen har blitt spist og drukket for rundt 156 000 svenske kroner de siste fem årene, ifølge en granskningsrapport fra konsulentselskapet Ernst & Young.

Trondheim kommune er både medeier og kunde i forsikringsselskapet, og kommunens finansdirektør Olaf Løberg sitter i styret.

Han sier at styreleder Åsa Wiklund Lång har hatt samtaler med toppsjefen med tanke på en frivillig avgang, men at de ikke ble enige.

- Når vi ikke har lyktes med å avvikle arbeidsforholdet på frivillig basis, så var det naturlig å gå til oppsigelse, sier Løberg.

- Fått redegjørelse

Da saken ble kjent i Norge uttalte Løberg til Adresseavisen at det ble konsumert uvanlig mye alkohol på noen av middagene, og at han ville kalle det en ukultur. Arbeiderpartiets Ellen Reitan har også varslet at saken også vil bli tatt opp i kontrollkomiteen i Trondheim.

Ifølge rapporten fra Ernst & Young knyttes en leder i Trondheim kommune til 22 kvitteringer i løpet av granskningsperioden, og det ble anslått at vedkommende hadde deltatt på 16 representasjoner.

Løberg sier at han har fått en redegjørelse fra den ansatte, og at saken ikke vil få noen konsekvenser for vedkommende.

- Han bestrider at han har vært til stede på alle disse representasjonshendelsene, og jeg fester lit til forklaringen jeg har fått, sier Løberg.

Løberg sier samtidig at både han selv og den ansatte har vært tilstede på middager som har vært i strid med forsikringsselskapet etiske regelverk. Der ble det servert akevitt til lutefisken, i strid med styrets retningslinjer om at det ikke skulle serveres brennevin.

Etterforskes ikke

Det var svenske Arbetarbladet i januar i år for første gang skrev om topplederens bruk av uvanlig mye penger på «representasjon» – særlig middager, sprit og annen alkohol. Granskningsrapporten fra Ernst & Young omtaler også pengebruken til en annen ansatt i selskapet.

En rekke personer ble også politianmeldt av svenske lokalpolitikere som følge av saken, men svensk politi sier nå til Adresseavisen at det ikke har blitt satt i gang etterforskning.

- Riksenheten mot korrupsjon hos påtalemyndigheten har besluttet å ikke iverksette en etterforskning, skriver Niclas Carlsson, gruppeleder ved den nasjonale korrupsjonsgruppen, i en e-post.

Opplysningene som hvem som ble politianmeldt er hemmeligstemplet, ifølge Carlsson.