En av dem som jublet da Nasjonal Transportplan ble lagt frem tidligere denne uka, var Venstres Jon Gunnes.

Det bevilges 100 millioner kroner til ny bru på Sluppen frem mot 2023, mens ytterligere 700 millioner kroner bevilges etter 2023.

Gunnes mente at det ville bli en smal sak for Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune å forskuttere prosjektet, sånn at byggingen kunne starte tidligere, og brua stå ferdig allerede i 2020.

Får ikke forskuttere

Tildelingsbrevet som blant andre Trondheim kommune har mottatt, stikker imidlertid kjepper i hjulene for en slik løsning. Av brevet går det nemlig frem at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har instruert Vegdirektoratet om å si nei til kommune og fylkeskommuner som ønsker å forskuttere for å starte byggeprosjekter tidligere.

- Dette er en dramatisk situasjon for oss. Vi er nødt til å forskuttere om vi skal kunne fremskynde byggingen. Nå må vi søke om dispensasjon fra instruksen som samferdselsministeren har gitt, sier ordfører i Trondheim kommune, Rita Ottervik (Ap).

Må søke om dispensasjon

Sammen med fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore Sandvik (Ap), har Ottervik sendt et brev til Solvik Olsen der de uttrykker bekymring for fremdriften og finansieringen av den nye brua.

Brevet i seg selv vil imidlertid ikke løse problemene. Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune må nå sende inn en søknad til samferdselsdepartementet for å be om tillatelse til å forskuttere.

- Før søknaden kan sendes, må det vedtas i formannskapet og i fylkestinget at vi skal sende en slik søknad. Jeg opplever det er et stort ønske blant politikerne om å prioritere ny bru på Sluppen, så behandlingen hos oss tror jeg vil gå raskt, sier Ottervik.

Må behandles i Stortinget

At kommune og fylke forskutterer, betyr i realiteten at de tar opp et lån som benyttes for å få fart på byggeprosessen. Men for at de skal få lån, må de også vise at de har inntekter til å betjene lånet. Inntektene kommer både fra egne midler, samt bompenger fra staten.

Derfor må også det neste steget i Miljøpakken, Miljøpakken del 3, godkjennes før man kan forskuttere. Tiltakene i Miljøpakke 3 inneholder blant annet en forlengelse av bompengene frem til 2029.

- Miljøpakkens del 3 må godkjennes i Stortinget, og det før sommeren. Blir saken behandlet etter sommeren, blir det uansett minst et halvårs utsettelse på ønsket byggestart, sier Ottervik.

Politikerne i Trondheim behandlet Miljøpakkens del 3 i fjor, og den er sendt over til samferdselsdepartementet. For at den skal bli behandlet i Stortinget før sommeren, sier Ottervik at de har kort tid på seg.

- Da må saken sendes til Stortinget i løpet av de neste ukene. Vi har ikke så god tid, sier hun.

- Overrasket

Ottervik vet ikke hva utfallet av en eventuell søknad om dispens til samferdselsdepartementet vil bli. Hun er overrasket over instruksen som ble kjent i tildelingsbrevet.

- Jeg er ikke kjent med at det har vært noe problem å forskuttere tidligere år, så dette må være noe nytt, sier hun.