Et årsresultat før skatt på 6,9 millioner kroner er ikke mye når omsetningen var nesten 2,7 milliarder kroner. Etter skatt hadde den familieeide handelsbedriften et overskudd på kun 2,9 millioner kroner.

- Skulle gjerne tjent mer

- Jeg er langt fra ukomfortabel, men heller ikke fornøyd. Vi skulle gjerne tjent mer. Ikke glem at vi har hatt overskudd i 19 av de 20 siste årene og tenker langsiktig, sier Arne Reinertsen, administrerende direktør i E.A. Smith. Han overtok ledelsen av familieselskapet i juni fjor fra sin far, Trond Reime Reinertsen. Far er fortsatt styreleder og eneeier.

LES MER: Trond Reinertsen gikk av som leder for E.A. Smith i 2016

Byggevarer

E.A. Smith driver handel med byggevarer, trelast, stål og metaller. Konsernets to største områder er salg til proffe og forbrukere via 96 butikker i byggevarekjeden Bygger'n og salg av stål til det profesjonelle markedet via Smith Stål. E.A. Smith driver også elementproduksjon og huskjeden Hiba Hus.

LES MER: Underskudd i 2014

Tre årsaker

Arne Reinertsen peker på tre årsaker til det beskjedne resultatet i 2016: Globalt lave og svært skiftende stålpriser, investeringer i IT-systemer og at det i de senere årene er blitt gjort store investeringer i nye byggevarehus.

- Stålprisen nådde all time low i februar i fjor og har svingt voldsomt siden. Det har selvsagt påvirket våre tall. Vi har videre hatt betydelige utgifter i IT-prosjekter og har etablert flere egeneide kjedebutikker i Bygger'n. Både IT-omstillingen og de nye butikkene påfører oss betydelige engangskostnader, mens gevinstene først kommer til syne når vi drar nytte av disse investeringene, sier Reinertsen. E.A. Smith eier selv vel 40 av de 96 Bygger'n-butikkene. Smith Stål har virksomhet 14 steder rundt i landet.

LES MER: Dette er historien om E.A. Smith

Global overproduksjon

- Hvordan blir dere preget av konjunktursvingningene?

- Lave stålpriser er et utslag av global overproduksjon og er helt løsrevet fra norske forhold. I Norge var det i fjor lønnsnedgang og nesten ingen økonomisk vekst. Likevel fikk vi i 2016 en økning i omsetningen på nesten seks prosent i E.A. Smith. Den delen er vi fornøyd med.

Arne Reinertsen sier at konsernet hittil i år har en omsetningsvekst på linje med fjoråret.

704 mill. i gjeld

E.A. Smith er en av Trøndelags største handelsbedrifter. Bedriften ble etablert i 1869. Hovedkontoret ligger på Heggstadmoen i Trondheim. Konsernet sysselsatte i fjor 465 årsverk, en økning fra 443 året før. E.A. Smith hadde i 2016 rentebærende gjeld på 704 millioner kroner, en økning på 67 millioner kroner. Egenkapitalen er på 470 millioner kroner.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter