- Akkurat nå skjer det veldig mye her, sier Morten Frøseth, dagens administrerende direktør i Crayonano.

NTNU-gründere utvikler gjerne programvare, ofte apper. Nå skal det derimot lages fysiske produkter på Sluppen når både Crayonano og Seram Coatings etablerer seg her. I tillegg bygger Siemens batterifabrikk i samme område. Det er ikke klart hvor mange arbeidsplasser dette til sammen vil gi.

På Sluppen kommer det i løpet av året tre helt nye fabrikker, to av dem har utspring fra NTNU-forskning.

Crayonano er bygd på forskning fra Institutt for elektronikk og telekommunikasjon ved NTNU, og på sensommeren setter de opp egen produksjonslinje på Sluppen for produksjon av UV LED basert på superstoffet grafén.

- Det er utrolig artig å få være med å bygge opp trøndersk industri, å sette opp en produksjonslinje er ikke hverdagskost. Dette kan bli utrolig stort, sier Frøseth som er fra investeringsselskapet Cofounder.

Sett i mikroskopet: Crayonano er først i verden til å fremstille halvleder-nanotråder på grafén.

De plukker opp de beste gründerne i teknologimiljøet og bidrar til at ideene blir realisert. Frøseth har selv ledet Crayonano i oppstartsfasen, men når fabrikken åpner byttes han ut med Knut Sandven, gründeren som for to år siden solgte selskapet sitt Gas Secure til tyske Dräger for en halv milliard kroner.

Ti ganger billigere

Den største eieren i Crayonano er investeringsfondet Norsk Innovasjonskapital. Etter en pågående kapitalutvidelse vil fondet fortsatt være hovedaksjonær. Crayonano trenger mer kapital for å finansiere produksjonslinjen på Sluppen. Ifølge Morten Frøseth vil produksjonslinjen koste «flere titalls millioner kroner», men ønsker ikke å være mer konkret enn det. Selskapet har nå ti ansatte, men vil bli langt flere.

Superstoff: Grafén sies å være et fremtidens materiale, nå skal det brukes i produksjon i Trondheim.

Crayonano, med NTNU-professor Helge Weman i spissen, har utviklet en ny type lysdiode for å avgi såkalt ultrafiolett lys (UV). De har vært først i verden til å fremstille halvleder-nanotråder på grafén. Ultrafiolett lys har en rekke industrielle bruksområder, som rensing av vann og luft, 3D-printing og kan i tillegg brukes til ulike medisinske formål.

Ørsmå greier

- Nå starter vi opp den første kommersielle anvendelsen for grafén innen halvledere og elektronikk, sier Frøseth, som mener dagens ultrafiolette lysdioder er ineffektive og dyre. Crayonano hevder å ha utviklet en løsning som er ti ganger mer effektiv og ti ganger billigere enn eksisterende løsninger.

Grafén er små greier, men Frøseth har tro på at Crayonano kan bli et stort industrieventyr. Crayonano skal videreforedle grafén ved at de såkalte nanotrådene «gror frem» på atomnivå. Sluttproduktet er så smått at det lar seg ikke se med det blotte øye, men kan komme til å revolusjonere bruken av UV-lys.

UV lys: Slik vil et ferdig produkt fra Crayonano se ut.

Spraye på slitasjebelegg

Seram Coatings er den andre teknologibedriften som planlegger å starte produksjon med base fra lokaler på Sluppen. Silisiumkarbid er et av verdens hardeste stoffer. Seram Coatings har utviklet en metode for å spraye silisiumkarbid på gjenstander som har behov for slitasjebelegg. Seram Coatings har allerede startet testproduksjon, og skal demonstrere produkter på en messe i Düsseldorf i neste uke.

Ifølge daglig leder Gisle Østereng er målet å starte ordinær produksjon i løpet av 2017. Det er ennå ikke kjent hvor mange som vil jobbe ved fabrikken på Sluppen.

- Sluppen er et supert sted å være! sier en entusiastisk Østereng.

Både Seram Coating og Crayonano leier lokaler av R. Kjeldsberg AS som er motoren i å utvikle Sluppen til et område for nyskaping og innovasjon. I tillegg til disse to NTNU-fabrikkene meldte Siemens for en måned siden at Trondheim blir konsernets base for utvikling av batterisystemer for båter. Dette mener Siemens vil skape flere titalls nye arbeidsplasser.

Her kan du lese lederintervjuet med Gisle Østereng hvor han lover at oppfinnelsen bak Seram Coatings skal gi arbeidsplasser