Like ved sofakroken som brukes til kaffepauser står en minimodell hvor Morefish forsker på dyrking av salat fra fiskeslam. Fiskeslam består hovedsaklig av avføring fra fisk.

Forskerne mener at avfall fra oppdrettsnæringen må kunne gjenbrukes. I sofaen møtes kolleger innen samme bransje, for å inspirere hverandre, lære av hverandre og gjerne også samarbeide.

- De fleste her har nok sendt en faktura til en annen bedrift i samme lokale, og da fungerer det slik som tenkt, sier Magnus Stendal fra Botngaard system.

Startet Blåsonen: Helene Katrine Moe og Marita Spigseth fikk ideen om et felles bransjested, og nylig måtte Blåsonen ta i bruk enda mer plass.

Det var i 2016 at Morefish, som jobber med å skape en bærekraftig akvakulturnæring, måtte finne seg nye og større lokaler. Da var de blitt fire ansatte som blant annet jobber med å utnytte slam, som de mener kan brukes som blant annet gjødsel – til for eksempel salat.

Anvendelig fiskeslam: Morefish mener avfall fra oppdrettsnæringen må gjenbrukes, og selv eksperimenterer de med å gjødsle salaten med slamavfallet.

Stadig nye leietakere

Morefish fant et lokale hos Lade teknopark som var altfor stort for dem. Det passet dem dermed perfekt.

- I oktober 2016 flyttet vi inn her og etablerte samtidig Blåbasen. Dette er et samlokaliseringstiltak for å samle bedrifter som ønsker å bidra til at norsk havbruk utvikler seg i en bærekraftig og konkurransedyktig retning. Hovedprinsippet er at vi sammen kan styrke hverandres kunnskap og innovasjonsmulighet, sier Helene Katrine Moe, som er produktdesigner og prosjektleder hos Morefish.

Blåbasen ble raskt et populært sted, og nå i juni måtte de utvide lokalene. I dag sitter det åtte bedrifter her. Disse er ikke oppstartsbedrifter, men etablerte bedrifter som drar nytte av å sitte samme.

- Blåbasen huser nå kompetanse innenfor fremtidsaktuelle felt som vannrensing, taredyrking, lukket produksjonsanlegg og biologisk lusefjerning. Når vi sitter sammen kan vi bygge nettverk, få ideer fra hverandre og bruke hverandre på det vi selv ikke er så gode på, sier Moe.

Foran en blå vegg: På Blåbasen har de selvsagt en blåmalt vegg, og foran står noen av dem som jobber her. Fra venstre: Vidar Myhre, Ismael Gamez, Helene Katrine Moe, Elling Vestbøstad, Håvard Ramsfjell, Marius Åsland, Øyvind Prestvik, Marita Spigseth og Magnus Stendal.

Viktig pausesofa

Morefish selv tilbyr tjenester innen ulike områder, som søknader og finansiering, innovasjon og kompetanse. Blant annet har de tatt initiativ til å etablere en produksjonsbedrift for rognkjeks ved Tjeldbergodden, og så er de altså opptatt av å utnytte fiskeslammet.

- Vi har en god del ideer om hva slammet kan brukes til. Her ved sofaen har vi en boks med tørket slam som vi bruker som gjødsel til ulike salattyper. Slammet brukes nesten ikke i dag, men vi ser for oss at det kan brukes både til gjødsel, brennstoff og biogass, sier Marita Spigseth, også hun prosjektleder hos Morefish.

- Sofakroken her på Blåbasen er viktig, og vi vil ha bare denne ene selv om vi etter hvert begynner å bli mange her. Vi vil at alle skal sette seg ned på samme sted, slik at alle får snakket sammen, sier Spigseth.

God miks av bedrifter

De åtte bedriftene som i dag sitter på Blåbasen er en god blanding av godt etablerte, ganske nye, store og små.

Spillfree er bare Vidar Myhre. Han vil endre måten fisk fôres på.

Lærer av hverandre: Vidar Myhre forteller hva hans Spillfree jobber med, og Helene Katrine Moe fra Morefish følger med.

- Suksessfaktor nummer én for oppdrettere er historisk sett fôringen. Jeg mener at denne kan endres og slik kan vi spare 2,25 milliarder kroner og 225.000 tonn med miljøutslipp, sier Myhre som jobber med løsninger for å få til dette. Salsnes filter er derimot godt etablert, med hovedkontor i Namsos. Bedriften er 25 år og har til sammen 45 ansatte.

Nå har de i tillegg skaffet seg et kontor på Blåbasen.

- Vi skiller ut tørrstoff av slammet med vårt eget filtreringssystem, og vi har også levert hundre kommunale renseanlegg, sier Øyvind Prestvik som er markedssjef for akvakultur, det vil si brønnbåter, notvaskeri, slakterier, landbaserte oppdrettsanlegg og lukkede merder.

Bygger nettverk

Lukkede merder jobber også Magnus Stendal, daglig leder i Botngaard system, med.

- Vi jobber med lukkede merdsystemer, som gjør at vi får kontroll over miljøet i merdene. Det vil gi redusert behov for areal, mindre lus, redusert svinn og bedre økonomi, sier Stendal som er helt klar på at det har noe for seg å sitte sammen med andre i samme bransje i Blåbasen.

- Jeg har stor trua på Blåbasen. Å være sammen med andre folk i samme bransje betyr mye. Vi deler nettverk, diskuterer, får viktige løypemeldinger når noen har vært ute hos kunder og vi er også kunder hos hverandre, sier Stendal.

Dette er de åtte bedriftene som i dag har kontor i Blåbasen: Botngaard System, CADperfekt, Clarity Wts, Morefish, Måsøval fiskeoppdrett, Pharmaq, Salsnes Filter og Spillfree.