I sin bacheloroppgave laget NTNU-studentene Jan Tore Guggedal, Henrik Malvik Halvorsen og Martin Grimstad Sivertsen en fjernstyrt bil ved hjelp av teknologi fra Nordic Semiconductor.

Les også: 44 studenter har sommerjobb i Nordic (pluss)

Det førte til videre engasjement for bedriften, og nå forbereder guttene seg til Maker Fair, verdens største oppfinnerfestival. Den trønderske utgaven av festivalen arrangeres på Solsiden i slutten av august.

Les også: Undervannsdrone avdekket mange rare ting på bunnen av bassenget på ved Solsiden.

Nordic Semiconductor er verdensledende på utvikling av Bluetooth-teknologi som krever lavt energiforbruk. Dette skal studentene prøve å demonstrere forståelig, både for barn og voksne.

- Vi prøver å lage ting som viser produktene på en grei måte. Det er vanskelig å vise Bluetooth, det er abstrakt, noe som svever i luften på en måte. Derfor prøver vi å lage enkle prosjekt, som passer for både barn og voksne, sier Halvorsen.

Blant annet så jobbes det med å lage en robot som kan styre blant annet armer og hodet fra mobiltelefonen, en balanserobot som kan monteres sammen av de besøkende og deretter styres med en fjernkontroll.

- Det er en lavterskel måte å bruke Bluetooth på, sier Halvorsen.

Lager konkurranse

Guttene 3D-printer en del av utstyret de bruker, for å tilpasse det til Nordics egen teknologi. For å få til litt konkurranse, lages det en bilbane der det skal spilles fotball med biler.

- Også dette er hands-on for de besøkende. Vi bruker det samme utviklerkortet fra Nordic til dette, som vi gjør på robotene, men med et litt annet skjold. Dette skal folk få montere sammen selv, sier Sivertsen, som sitter og tegner bilbanen

For Halvorsen er dette utvilsomt drømmejobben.

- Vi leker oss og tester ut nye teknologier. Vi får prøvd ut mye, og får testet det vi lærer i teorien i studiet på kybernetikk. Det er som å ha hobbyen som jobb, sier han, og bruker et kjent uttrykk fra idrettsverden.

Les også: Nå er tiden inne for gode ideer som kan redde verden (pluss)

- Har vært flink

Pascal Pickel sitter også blant gjengen som forbereder seg på Maker Faire. Forskjellen på han og de andre studentene, er at han akkurat er ferdig med videregående skole. Der har han gått tre år med dataelektronikk, og hadde to måneder utplasseringsperiode hos Nordic Semiconductor i vinter.

- Jeg var heldig å fikk jobbe her i sommer. Jeg trivdes veldig godt på utplassering, og det virker som Nordic var fornøyd med meg, sier unggutten, som er selvlært i dataprogrammering.

De aller fleste som kommer inn i Nordic har minimum to til tre års relevante studier på NTNU før de får kaste seg ut i programmering og utvikling. Pickel håper å starte på forkurs til høsten, for deretter å studere til å bli dataingeniør.

- Det er ikke så ofte vi får dem fra videregående, så Pascal har vært flink, sier Karin Lian, senior HR rådgiver i Nordic Semiconductor.

Vise frem oppfinnelsene

Maker Faire arrangeres 26. og 27. august. Det er tenkt å være et familievennlig arrangement med oppfinnelser, kreativitet og ideer, og en feiring av gjør-det-selv bevegelsen. Her kan folk vise frem hva de har laget, og dele med andre hva de har lært.

Skaperne («makers») er alt fra teknologientusiaster til håndverkere til hjemmebyggere til forskere til garasjeoppfinnere, ifølge nettsiden til arrangementet.

Hands-on: Disse bilene lages slik at besøkende på oppfinnermessen skal få montere dem selv. De er bygd opp av flere lag med datakort, og de skal brukes til å spille ball på bane. Foto: Truls Lereggen
Drømmejobben: Henrik Malvik Halvorsen viser frem den fjernstyrte bilen som ble bygd i forbindelse med bacheloroppgaven. Han mener han har drømmejobben i sommer. Foto: Truls Lereggen
Ung og fremadstormende: Pascal Pickel var i år avgangselev på videregående. Likevel har han sommerjobb blant ingeniører og masterstudenter. Foto: Truls Lereggen