- Det viktigste for oss er å konsentrere oss om å drive fabrikken her så godt som mulig, uavhengig av hva som skjer rundt refinansieringen. Vi har stor tro på at fabrikken overlever uansett, sier administrerende direktør Amund Saxrud i Norske Skog Skogn.

Han viser til at det er konsernets gjeld på over seks milliarder som er problemet, ikke driften på fabrikkene. Avispapirfabrikken på Skogn fikk i fjor et resultat før skatt på vel 141 millioner kroner, samtidig som inntektene økte til vel to milliarder.

Torsdag avholdes det generalforsamling for Norske Skog. Der møter aksjonærene, og blan annet skal et nytt styre velges, der Eilif Due fra Levanger er foreslått som eneste medlem fra styret som har sittet til nå.

- Har en fremtid

- For et selskap som har et resultat på én milliard fra sju fabrikker i 2016, er det rart hvis refinansieringen ender opp med at fabrikkene ikke skal drives videre. Norske Skog Skogn hadde et resultat før avskrivninger i 2016 på 200 millioner. Når vi presterer et så godt resultat, tror vi fabrikken har en fremtid, sier Saxrud.

Aviser i Storbritannia kjøper omtrent halvparten av papiret fra Norske Skog Skogn. Etter brexit har pundet svekkes seg i verdi mot den norske krona. Det gjør har Skogn-fabrikken ikke vil få et like bra resultat i år som fjor, opplyser Saxrud.

10-15 prosent av papiret produsert på Skogn selges i Norge.

De tre papirmaskinene på Skogn går for fullt i år som i fjor, med tre skift, forteller adm.dir. Amund Saxrud i Norske Skog Skogn.

Milliardoppkjøp

Norske Skog har havnet i gjeldskrisen etter store oppkjøp av fabrikker rundt om verden for 50–60 milliarder kroner på 1990- og 2000-tallet.

I tillegg har etterspørselen etter avis- og magasinpapir falt. Norske Skog har derfor lagt ned fabrikker og kuttet i produksjonen på 2000-tallet. Men både i fjor og i år har de tre papirmaskinene på Skogn kjørt for full kapasitet.

- Vi har sett det nødvendig å gjøre noe med kostnadsveksten, og vi har effektivisert hvordan vi organiserer oss. Vi har forbedret oss teknisk, ansatte har høyere kompetanse og vi samarbeider mer på tvers av avdelingene, sier Saxrud.

I dag er det 350 ansatte i fabrikken på Skogn. De er alt fra prosessoperatører, mekanikere, fagarbeidere innen automasjon og elektro til ansatt i logistikkavdelingen og ledelses- og administrasjonsavdelingen.

Mellomfinansiering

Sist fredag opplyste Norske Skog at fristen for å bli enig med kreditorene var utsatt til i dag. Selskapet sa også at det vil lansere et nytt revidert rekapitaliseringsforslag i løpet av denne uka. Tirsdag ettermiddag var det ennå ikke kommet. Ledelsen i Norske Skog har opplyst at den har fått tilsagn fra de viktigste kreditorene om en mellomfinansiering på rundt 150 millioner kroner, slik at selskapet kan drives fremover.

I morgen er det ekstraordinær generalforsamling i selskapet, hvor alle styremedlemmene i selskapet er på valg.

Vil utvikle nye produkter

Selv om han har tro på en fremtid for fabrikken på Skogn, forteller Saxrud at det haster å ha få på plass en avtale med kreditorene slik at de kan komme i gang med å utvikle andre produkter enn papir.

- Det er en av grunnene til at refinansieringen ikke kan utsettes. Norske Skog har vekstambisjoner om at minst 25 prosent av produksjonen skal være andre ting enn trykkpapir innen 2020. Det er avhengig av at det blir gjort noe med gjelden i selskapet, som legger begrensninger, sier Saxrud, og viser til selskapets store rentekostnader i dag.

- Større uro tidligere

Hovedtillitsvalgt for Fellesforbundet og ansattrepresentant i Norske Skogs styre, Svein Erik Veie, viser også til at Skogn-fabrikken går med overskudd når han forklarer hvorfor han tror på fremtiden.

- Jeg opplever at de ansatte har en ro rundt seg fordi Norske Skog Skogn har god lønnsomhet, og leverte et særdeles godt resultat i 2016. Det bygger oppunder at vi har tro på fremtiden. Jeg opplevde en betydelig annen uro rundt arbeidsplassene på Skogn i 2011 og 2012, da det var kapasitetskutt, sier Veie.

- Nav for skognæringen

I rådhuset i Levanger sentrum sitter ordfører Robert Svarva (Ap), som har hatt permisjon fra jobben i Norske Skog på Skogn i ti år. Han følger nøye med på hva som skjer i hjørnesteinsbedriften, hvor han har tatt to fagbrev og blant annet vært skiftformann.

- Norske Skog på Skogn er kjempeviktig. For kommunen er det en stor og viktig arbeidsplass. Bedriften fungerer som et nav for skognæringen i Trøndelag. Det er ingen steder ellers i Norge hvor hele kjeden i skogbruksnæringen henger sammen slik. Det er viktig for økonomien for dem som driver skog at de har avsetning på alt trevirket, sier Svarva.

Ordfører Robert Svarva (Ap) i Levanger har permisjon fra jobben i Norske Skog for å drive med politikk. Kommunen eier aksjer i hjørnesteinsbedriften, og han skal derfor på den ekstraordinære generalforsamligen torsdag.

Han forteller at han som ordfører har en jevn dialog med både den lokale ledelsen, konsernledelsen og tillitsvalgte i Norske Skog, og at også han tror på en fremtid for Skogn-fabrikken.

- Det hadde vært en annen virkelighet hvis ikke fabrikken leverte gode resultater. Jeg er optimist med tanke på drift på Skogn. Eierne har stor interesse i at det drives videre, sier Svarva.