Sent torsdag kveld la en av de store kreditorene i Norske Skog ut en pressemelding og sa at de ikke godtar den siste redningsplanen som Norske Skog har lagt frem.

Kreditoren er det amerikanske investeringsfondet Restructuring Capital Associates L.P. og deres partnerselskap Bennett Management Corporation. Norske Skog skylder fondet nær én milliard kroner (100 millioner euro), ifølge selskapet grunnlegger James Bennett.

Forslaget tar sikte på å redusere Norske Skogs gjeld med seks milliarder kroner. Overfor Adresseavisen sier Sveaas at han ikke tror styret i Norske Skog kommer til å endre forslaget.

- Det foregår ikke forhandlinger fredag, og jeg tviler på at det vil skje i helga eller i starten av neste uke. De må stemme over forslaget på torsdag, så får vi se, sier Sveaas fredag ettermiddag.

- Verdidestruerende konkurs

I striden om det gjeldstyngede papirkonsernet har kreditorer med og uten sikkerhet for lånene sine stått mot hverandre i forhandlingene.

Ifølge James Bennett er hans fond den største usikrede kreditoren, og han sier at Norske Skog styrer mot konkurs hvis styret i selskapet ikke går med på endringer i det siste forslaget.

Investeringsfondet har alene en stor nok andel av de usikrede lånene i Norske Skog til at det kan velte hele avtalen, ifølge Bennett. Han sier at hvis styret ikke gir etter, så vil konsekvensen være en «verdidestruerende konkurs som alle parter burde ønske å unngå».

Krever flere større eierandel

Redningsplanen som Christen Sveaas la frem sist onsdag, innebærer blant annet at all usikret obligasjonsgjeld i Norske Skog gjøres om til egenkapital i selskapet. Dette dreier seg om rundt 500 millioner euro, eller 4,7 milliarder kroner med dagens valutakurs.

Forslaget legger opp til at de usikrede kreditorene skal sitte igjen med 6,3 prosent av aksjene i Norske Skog etter denne konverteringen, mens pantsikrede kreditorer og dagens aksjonærer blir sittende igjen med henholdsvis 91 og 2,7 prosent av aksjene.

Ifølge Bennett er hans fond villige til å gå med at obligasjonsgjelden gjøres om til aksjer, men han mener de sikrede kreditorene overkompenseres i styrets siste forslag. Han skriver i pressemeldingen hans fond må ta et tap på 98 prosent av det Norske Skog skylder, mens de pantsikrede kreditorene får igjen mer enn det selskapet skylder dem.

Ber om 14,1 millioner

Samtidig skriver Bennett at de har varslet ledelsen i Norske Skog at de likevel kan godta denne fordelingen, hvis de usikrede kreditorenes aksjeandel økes med 0,7 prosentpoeng. Dette utgjør ifølge Bennett 1,5 millioner euro, eller 14,1 millioner kroner.

En andel på 0,7 prosentpoeng tilsvarer akkurat den økte eierandelen som eksisterende eiere fikk i styrets siste redningsforslag, sammenlignet med forslaget som ble lagt frem 18. september.

- Vi ber innstendig styret i Norske Skog (og de sikre kreditorene, journ.anm.) om å gjøre det fornuftige og godta vårt svært rettferdige forslag, skriver Bennett i pressemeldingen.

- Vet ikke om jeg skal ta dette seriøst

Sveaas er imidlertid ikke skremt av uttalelsene.

- De usikrede kreditorene vil sitte igjen med verdier for rundt 450 millioner kroner hvis de godtar forslaget. Hvis de ikke gjør det, vil de ikke sitte igjen med noe. Jeg vet ikke om den siste ytringen er særlig seriøs, sier Sveaas til Adresseavisen.

- Har kreditorene tatt kontakt med styret i Norske Skog etter at det ble lagt frem onsdag?

- Nei, men de krever stadig noe, og det har vi imøtekommet. Vi har ingen planer om å endre forslaget, sier Sveaas.

- Nok dialog

De sikrede kreditorene har pant i Norske Skogs syv papirfabrikker, og har allerede satt inn tidligere konsernsjef Sven Ombudstvedt som styreleder i selskapet Norske Skog AS som fabrikkene ligger under.

Drift: Norske Skogs fabrikk på Skogn går med overskudd, og styret i morkonsernet har forsikret om at driften vil fortsette selv om de går konkurs. Foto: Jens Petter Søraa

Norske Skog har allerede varslet at enkelte av de sikrede kreditorene kan komme til å tiltre pantet, hvis styrets siste forslag ikke får tilstrekkelig støtte. Det vil bety at virksomheten og driften av konsernet overføres til nye eiere, ifølge selskapet.

Ombudstvedt sier til Adresseavisen at de har merket seg Sveaas uttalelser om at styret ikke vil endre sitt siste forslag, og at de støtter at prosessen nå går videre frem til fristen førstkommende torsdag.

- Mitt råd er at vi nå må få en avklaring. Vi er nå langt på overtid, og vi har hatt nok dialog, sier Ombudstvedt.

Ikke i beredskap

I en børsmelding som ble sendt ut mandag understreket Norske Skog-ledelsen sterkt at driften ved de syv papirfabrikkene ville fortsette som normalt, uavhengig av resultatet av gjeldsforhandlingene.

En av de syv fabrikkene er Norske Skog Skogn i Levanger, der det jobber rundt 350 ansatte. Levanger-ordfører Robert Svarva (Ap) sier at han oppfatter signalet fra den usikrede kreditoren som nok et trekk i spillet om papirkonsernet.

- At konkurs er en mulig utgang har Norske Skog selv vært tydelige på. Det viktigste for oss og for skognæringen i Trøndelag er at vi har fått forsikringer om at driften av papirfabrikkene skal opprettholdes, sier Svarva, som selv eier aksjer i Norske Skog.

- Har kommunen en beredskapsplan i tilfelle konkurs?

- Nei, ikke noe annet enn at vi holder oss oppdatert. Det hadde vært en helt annen situasjon hvis fabrikken hadde stått i fare for å bli stengt, men nå er det sagt fra flere hold at den vil drives videre, sier Svarva.

Har tro: Ordfører Robert Svarva i Levanger er sikker på at driften vil Norske Skog Skogn vil fortsette, selv om morselskapet går konkurs. Foto: Håvard Haugseth Jensen