Rune Aalberg Alstad er oppfinner av verdens første fjernstyrte effektpedal for elektriske gitarer.

Like etter at Aalberg Audio ble etablert for tre år siden, signerte de en internasjonal distribusjonsavtale, og pedalene ble å finne i gitarbutikker over hele verden. Etter det har de mottatt en rekke priser, og i fjor havnet de på den årlige listen til konsulentselskapet Impello over tolv trønderske selskaper du vil høre mer om.

Nå er Aalberg Audio derimot slått konkurs. Dette bekreftes av bostyrer Nils Håkon Risberg, som er advokat hos Simonsen Vogt Wiig.

- Interessen rundt produktet har ikke vært stor nok, og de har ikke fått til nok salg, sier Risberg, som foreløpig ikke vet hvor mye selskapet skylder.

- De største kreditoren er DNB Bank og Innovasjon Norge, og det er tatt pant i mye av eiendelene. Det har vært lav virksomhet den siste tiden, og de var kun to ansatte da de ble slått konkurs, sier Risberg, som skal på befaring i konkursboet over helga.

Ideen kom på bytur

Oppfinner og gründer Aalberg Alstad fikk ideen til effektpedalen fire år før det endelige produktet ble lansert. Ideen fikk han ute på byen, og det endte i en masteroppgave han kalte «Digital kontroll av digitale effekter ved NTNUs studium i musikkteknologi». Gode tilbakemeldinger på oppgaven gjorde at han gikk videre med ideen og blant annet fikk midler fra Innovasjon Norge.

Tidligere har Aalberg Alstad sagt at han særlig har likt å lage en verdensnyhet fra Trondheim.

- Det er veldig kult å starte et gitarpedal-firma som er fra lille Trondheim. Her har vi også tilgang til mye kunnskap gjennom NTNU. Det er allerede fem bacheloroppgaver og fem masteroppgaver som er skrevet om utstyret vårt og annet utstyr som kan utvikles videre fra det vi har nå, uttalte gründeren til Adresseavisen i 2014 da selskapet ble etablert.

Adresseavisen har ikke fått tak i gründer og daglig leder Aalberg Alstad etter konkursen, men styreleder i Aalberg Audio, Bjørnar Reitan, sier årsaken til konkursen i grunnen er enkel.

- Ja, den er egentlig veldig enkel. Det har rett og slett vist seg å være vanskelig å selge effektpedalene. Det har vært for lite salg i et vanskelig marked, sier Reitan, som spekulerer i om de rett og slett var for tidlig ute.

Konservativt marked

- Vi har prøvd å selge et nytt produkt i et konservativt marked som viste seg å ikke være klar for noe nytt. Det kan virke som timing ikke var riktig, kanskje var vi for tidlig ute. Teknologien bak effektpedalen er veldig god, understreker Reitan.

Styrelederen håper derfor at teknologien får leve videre.

- Nå får vi se hva som skjer med konkursboet, men vi håper jo at noen kjøper teknologien. Vi prøvde selv å selge teknologien en tid før vi måtte slå oss konkurs, men selv om vi var i dialog med flere internasjonale aktører fikk vi dessverre ikke napp, sier Reitan.

Rune Aalberg Alstad er oppfinner av en effektpedal til gitar. Etter tre år er Aalberg Audio slått konkurs. Foto: Vegard Eggen