Ombygging er hovedforklaringen på at så mange av franchisetakerne i Rema gikk med underskudd. Men for flere ligger det mer bak.

For fjorårets 528 Rema-butikker på landsbasis, har vi funnet 2013-regnskap for 443 kjøpmenn (se faktaboks). 113 av disse, hver fjerde, kjøpmann, gikk med underskudd i fjor.

PS: Da saken først ble publiser sto det at nær hver tredje kjøpmann på landsbasis hadde underskudd i 2013. Det riktige er hver fjerde kjøpmann i Norge, hver tredje i Trøndelag.

Ifølge administrerende direktør Ole Robert Reitan i Rema 1000, er det tre årsaker til dette:

– Vi har for det første knallhard konkurranse på hvert et nes i dette landet, og der nye konkurrenter kommer til blir omsetningen fordelt mer i en overgangsperiode. Vi har bygget om alle butikkene til ny modell i 2013 og hatt store kostnader forbundet med det. I tillegg har ny modell, med mye mer ferskvare og frukt, betydd en del tilpasninger blant annet i innkjøp og økt arbeidsmengde, sier han.

– Økt svinn i en periode

Flere ferskvarer med kortere holdbarhet har, ifølge Reitan, ført til mer svinn.

– I en tilvenningsperiode. Etter ombyggingene har vi økt omsetningen av ferskvarer, så i år vil vi få både lavere kostnader og økt omsetning. De fleste kjøpmennene har sunne regnskap som i 2013 hadde en engangseffekt av omleggingene, sier han.

Rema-kjøpmennene har investert fra noen hundre tusen til millionbeløp i nye kjøledisker for ferskvarer og har stengt butikkene i alt fra en ukes tid til et par måneder i forbindelse med ombygging. Enkelte har også kombinert ombygging med utvidelse. I tillegg er det investert i digital prismerking på hyllene til om lag 300000 eller mer per butikk.

19 i minus i Trøndelag

I Trøndelag endte 19 av 54 Rema 1000-butikker fjoråret i minus. Ombygging er hovedforklaringen også her, men for enkelte har ganske enkelt driften vært for dårlig.

– Det er ingen lottogevinst å skrive franchise-kontrakt med meg. For å lykkes som Rema-kjøpmann må du vie livet til hardt arbeid og jobbe opptil 90-100 timer i uka. De fleste lykkes, men det er også mulig å ikke lykkes, sier Brynjar Hovstein, regiondirektør for Rema 1000 i Trøndelag, region Midt.

Rema har overtatt

For tre av butikkene i Trøndelag har Rema 1000 selv gått inn og overtatt driften. Ved butikken på Nordsia i Steinkjer tok Rema selv over butikken i forbindelse med riving av den gamle og bygging av ny butikk som åpner 11. september.

For Rema 1000 Amfi, også den i Steinkjer, og Rema 1000 Moan i Levanger er årsaken til overtakelsen at kjøpmennene over flere år har slitt med å få gode nok resultat.

Fraviker fra franchisen

For totalt elleve butikker landet over har Rema fraveket sitt franchisesystem og selv gått inn som driver gjennom datterselskap.

– Vi vil ikke ha det sånn, men det vil alltid være noen som ikke lykkes. Vi går inn med en redningspakke der kjøpmenn har slitt over en lengre periode, for å se om butikken skal drives videre av en ny kjøpmann eller bør legges ned, sier Ole Robert Reitan.

I fjor endte Rema 1000 på Amfi-senteret i Steinkjer over én million i minus på en omsetning på 31,5 millioner kroner. Butikken på Moan står med et 2013-resultat på rundt 884000 i minus etter en omsetning på ca. 38 millioner.

Fra butikksjef til kjøpmann

Stian Thorsen har fungert som daglig leder ved Rema 1000 Amfi siden oktober i fjor. Om få dager åpner han nye Rema Nordsia, for første gang som kjøpmann med egen butikk. Han vil ikke uttale seg om forhold rundt Amfi-butikken som Rema sentralt ennå styrer, men sier dette om forskjellen mellom å være daglig leder og kjøpmann:

– Franchise-modellen er bedre enn løsningen de fleste andre kjedene har der man leies inn som daglig leder i stedet for å eie selv. Som innleid til å drive en butikk for Rema er det en gulrot at resultatene du skaper kan gi deg mulighet til å franchise, som jeg nå gjør. Og som kjøpmann med eget selskap vil jeg kunne skape mitt eget.

– Hvor mye må du jobbe for å lykkes med butikken på Nordsia?

– Jeg jobber det jeg trenger. Å være kjøpmann er en livsstil, sier Thorsen.

At Nordsia-butikken slet den siste tiden før den ble revet, ser han ikke mørkt på, men mener tvert i mot beliggenheten, parkeringsmulighetene og nybygget gir butikken et stort potensial han vil hente ut.

Halvårresultatet Rema 1000 Norge presenterte denne uken, viser en totalomsetning på 28,3 milliarder kroner. Det er en økning på 10,3 prosent fra første halvår i 2013.

- Skrur ikke opp prisene

Røde tall til tross, Rema er klare på at dét ikke får konsekvenser for prisene.

– Nei, prisene er det konkurransen i dagligvarehandelen som bestemmer. Tjener ikke kjøpmennene nok, skal vi se hva som kan gjøres i leddene bakover, før varen slås inn. Vi skrur ikke opp prisen ut til kunden, sier Hovstein.

Utbyttet røk med ombyggingen

Kjøpmann Ketil Dahl på Jakobsli gikk glipp av 2-300000 i utbytte da Rema endret butikkmodellen.

– Men det er jo en investering for fremtiden! sier kjøpmannen.

Han er én av 19 trønderske kjøpmenn som endte regnskapet på minussiden i 2013. Forklaringen er ombygging inni butikken med blant annet nye kjøledisker til ferskvarer og nye fruktdisker.

Stengt i åtte dager

– Den lengste kjøledisken er vel 12 meter lang. Det er klart det koster, sier Ketil Dahl som har drevet Rema-butikken på Jakobsli siden 2009.

I forbindelse med ombyggingen stengte han butikken i åtte dager i fjor. Ombyggingen kostet et sted mellom én og to millioner kroner for den relativt lille butikken på Jakobsli. Dahl har kjøpt en del av utstyret og leier resten av den nye innredninen av Rema til han har bygd opp kapital til å kjøpe den ut.

Rema-modellen

I tillegg til fastlønnen bruker han å ta ut et par-tre hundre tusen i utbytte, noe han nok har fortjent med de 80-100 timene i uka han anslår han jobber. Men med underskudd på 354000 i fjor, blir det to år uten utbytte.

– Jeg tok ikke ut utbytte i fjor, og må bruke det budsjetterte overskuddet i år på å betale ned på underskuddet.

Bare ett år tidligere har han hatt røde tall, sier han. Det var også på grunn av ombygging, i 2011.

– Pålegger Rema 1000 disse ombyggingene?

– Vi skal følge Rema-modellen. Men det er jo også den som selger, sier Dahl.

Rema-sjef Ole Robert Reitan mener kjøpmennene har bedre forutsetninger for å drive godt med ombygde butikker. Foto: Nesvold, Jon Olav, NTB scanpix
– Vi liker det ikke, sier Brynjar Hovstein i Rema region Midt om at Rema selv har overtatt driften av enkelte butikker.
Ketil Dahl ved Rema 1000 Jakobsli, er én av 19 kjøpmenn i Trøndelag og 113 på landsbasis som gikk i minus i fjor. Foto: Marianne Tønset