Olje- og gassindustrien sysselsatte 36 400 personer i Midt-Norge i 2013, ifølge konsulentselskapet Impello.

Til tross for at oljeselskapene nå krymper sine investeringsbudsjetter, vil mange av leverandørbedriftene i Midt-Norge få nok å henge fingrene i også i tida som kommer. Utbyggingsprosjekter for minst 150 milliarder kroner i Norskehavet er igangsatt eller under planlegging, viser tall Adresseavisen har innhentet fra oljeselskapene.

I tillegg skal det brukes 90–100 milliarder på å drive installasjonene som allerede står der fram mot 2020.

Storhandler i lokalmiljøet

Når plattformene ligger rett utenfor stuedøra, er det særlig i driftsfasen midtnorske leverandører har et fortrinn. Oljeselskapene anslår at 70–80 prosent av innkjøpene i driftsfasen gjøres hos norske leverandører, hvorav en vesentlig del lokalt: Forpleining, utstyr, lager, transport, vedlikehold, stillas, HMS og modifikasjoner er noen av en lang rekke tjenester som trengs for å holde en oljeinstallasjon i gang.

Bare på feltene Statoil har ansvar for i Norskehavet, brukes det 20–25 milliarder kroner årlig på drift, boring og modifikasjoner. På Shell-opererte Ormen Lange og Draugen er driftsbudsjettet 3 milliarder per år pluss boring.

Når det gjelder nye utbyginger, er det to svære gassprosjekter som peker seg ut. På Aasta Hansteen-feltet skal det investeres 57 milliarder kroner i ny plattform og rørledningen Polarled. Gassen hentes opp fra 1300 meters vanndyp, 300 kilometer nordvest for Sandnessjøen.

Hektisk på Nyhamna

Også på Ormen Lange og Nyhamna er nyinvesteringer på flere titalls milliarder kroner igangsatt eller under planlegging. En utvidelse for å kunne behandle gassen fra Aasta Hansteen og andre felt er godt i gang. To nye kompressortog på land er en del av prosjektet, som har Kværner som hovedleverandør.

Fra 2020 må Shell kompensere for fallende trykk i reservoaret ved å installere kompressorer til havs. Det kan enten skje på havbunnen, eller fra en helt ny plattform.

Ny plattform er også ett av alternativene for å få hentet opp de siste reservene fra Njordområdet. Plattformen som ligger der i dag takler ikke 15–20 nye år med produksjon. I 2016 kan den bli skrotet, eller bli gjenstand for en kraftig opprustning.

Mange i startgropa...

Gassfeltet Zidane, som skal knyttes opp mot Heidrun-plattformen, ligger lengst fram i løypa blant prosjektene som ikke er vedtatt. En utbyggingssøknad (PUD) kan bli oversendt myndighetene allerede i oktober, med produksjonsstart i 2017.

Hakk i hæl følger Maria, som også er en undervannsutbygging. Feltet skal knyttes opp mot fire forskjellige plattformer på Haltenbanken. Maria og Zidane har en samlet utbyggingskostnad på 30 milliarder kroner.

Fogelberg-feltet er beregnet å koste 7–8 milliarder kroner, og skal etter planen knyttes til Åsgard B-plattformen i 2019–20. Mikkel Sør i samme område ventes å produsere allerede fra 2018.

Enda større forventninger knytter det seg til Pil og Bue (se undersak). Også Statoil-opererte Snilehorn og Asterix er storfunn der en utbygging kan bli igangsatt før 2020.

...og flere på vent

I tillegg kommer 15–20 funn i Norskehavet der det ikke foreligger noen utbyggingsplaner. Shell-opererte Linnorm til 20 milliarder kroner lå en stund langt fram i løypa, men høye kostnader og krevende reservoar førte til at utbyggingen er utsatt på ubestemt tid.

Det største funnet i skuffen er Victoria, som førte til hallelujastemning over hele Midt-Norge da funnet ble påvist i 2000. De første anslagene tydet på at Victoria inneholdt gass for flere hundre milliarder kroner. Etter en ny boring i 2008–09 ble reservene kraftig nedgradert, og utbyggingen lagt på is.

Håper på Pil og Bue

Midtnorske toppolitikere håper en ny plattform i Norskehavet reiser seg over årets største oljefunn på norsk sokkel.

Et kobbel av politikere og byråkrater fra fire fylker satt musestille på tilhørerbenken mens VNG-sjef Atle Sonesen fortalte om planene for Pil og Bue under oljemessen i Stavanger.

Oljefunnet er det største på norsk sokkel så langt i år, og det niende største siden 2007.

Pil og satellittfeltet Bue er anslått å inneholde opptil 200 millioner fat oljeekvivalenter, hvorav mesteparten er olje. Med dagens priser kan oljen i Pil og Bue være verdt over 100 milliarder kroner.

– Vi overrasket oss selv litt. Det vi fant var i overkant av hva vi hadde forventet, fortalte Sonesen.

Håper på selvstendig plattform

Det tyske gasselskapet VNG, som oppdaget Pil og Bue, har aldri før ledet en utbygging på norsk sokkel. Nå håper lokalpolitikere på en selvstendig plattform som må forsynes med varer og tjenester fra land.

Det kan ikke Sonesen love, i hvert fall ikke foreløpig. En undervannsutbygging knyttet opp mot Njord- eller Draugen-plattformen er fortsatt et alternativ. To nye brønner skal bores i området i 2015, og konseptvalget vil ikke bli gjort før boringene er avsluttet.

– Med de ressursene vi har påvist så langt er det grunnlag for en selvstendig utbygging, men det er ikke sikkert at det er best. Derfor venter vi med en beslutning før vi har mer informasjon. Vi ser en betydelig oppside i området, sier VNG-sjefen.

Over 20 prosjekter på gang

Påbegynt:

Aasta Hansteen (Statoil): Gassfelt, produksjonsstart i 2017

Ormen Lange-utvidelse (Shell): Utvidelse av landanlegget

Kommer sannsynligvis før 2020:

Zidane (RWE): Gass, undervannsutbygging, planlagt produksjonsstart i 2017

Trestakk (Statoil): Olje og gass, undervannsutbygging, planlagt produksjonsstart i 2017

Maria (Wintershall): Olje, undervannsutbygging, planlagt produksjonsstart i 2018

Mikkel Sør (Statoil): Gass/

kondensat, undervannsutbygging, planlagt produksjonsstart i 2018

Fogelberg (Centrica): Gass/

kondensat, undervannsutbygging, planlagt produksjonsstart i 2020

Pil og Bue (VNG): Olje, utbyggingsløsning og tidsplan ikke bestemt

Kan komme etter 2020:

Sigrid (Statoil): Olje og gass, avventer plass i Åsgard Transport

Smørbukk Nord (Statoil): Gass, undervannsutbygging til Åsgard?

Svale Nord (Statoil): Olje, undervannsutbygging til Norne?

Snilehorn (Statoil): Olje, undervannsutbygging via Hyme til Njord?

Erlend (Statoil): Olje og gass, undervannsutbygging til Kristin?

Noatun (Statoil): Olje og gass, undervannsutbygging til Njord?

Gjøk (Statoil): Olje og gass, undervannsutbygging til Norne?

Rodriguez (Wintershall): Gass/kondensat, undervannsutbygging til Åsgard?

Solberg (Wintershall): Gass/kondensat, undervannsutbygging til Åsgard?

Asterix (Statoil): Gass, undervannsutbygging til Aasta Hansteen?

Linnorm (Shell): Ingen konkrete planer

Victoria (Total): Ingen konkrete planer

Håpefulle: Toppolitikere fra Møre og Romsdal, trøndelagsfylkene og Nordland var samlet på VNG-standen under oljemessa i Stavanger. Foran til venstre står VNG Norge-sjef Atle Sonesen. Foto: BÅRD OVE MOLBERG