Målet er at ti store samvirkelag skal effektiviseres og gjøre Coop mer robust i kampen om dagligvarekundene.

– Vi har i flere år tapt markedsandeler og ikke vokst like sterkt som våre konkurrenter. Med denne strukturendringen kan vi få store vekstlag med god lønnsomhet og muskler til å bli sterkere i konkurransen i dagligvaremarkedet, sier kommunikasjonsdirektør i Coop Norge, Kristin Paus til Adresseavisen.

Den omfattende strukturendringen ble vedtatt i Årsmøtet i Coop Norge 6. november. Årsmøtet består først og fremst av representanter fra samvirkelagene.

Iverksettes i 2017

Ifølge et brev som er gått ut til alle landets 106 store og små samvirkelag, må lagene slutte seg til den nye strukturplanen innen 30. juni neste år, og arbeide mot forpliktende fusjonsvedtak innen samme dato i 2016 for å bli en del av insentivordningen. Fusjonen skal være iverksatt innen utgangen av 2017, ifølge vedtaket.

I første omgang er det de 19 samvirkelagene som har omsetning over 500 millioner kroner, som skal gjennom en fusjon og reduseres til ti. På noe lengre sikt, skal de bli syv. Disse lagene står for en omsetning på 34,4 milliarder kroner (2013), 88 prosent av den total omsetningen i Coop i Norge.

Mindre lag berøres ikke

De mindre lagene berøres ikke direkte av vedtaket, men «det vil selvfølgelig samtidig legges til rette for fusjon av mindre lag inn i de definerte kjernelagene» heter det i brevet som er gått ut.

I brevet beskrives en prosess som har tatt lang tid og gått for sakte. I 2012 ble et «Veikartutvalg» satt ned for å analysere og utarbeide forslag til en ny mer effektiv organisering. Styrene i de enkelte samvirkelagene ble bedt om å ta tak i problematikken og komme med forslag. Det helt store engasjementet ble det tydeligvis ikke og det meldes i brevet om at det kom inn «i underkant av en håndfull konkrete tilbakemeldinger til Coop Norge SA».

Nå har altså Årsmøtet konkretisert tiltakene og ber samvirkelagene om tilslutning.

– Hvert samvirkelag er et selvstendig samvirkeforetak og tar selv beslutningen. Ingen kan tvinges til å fusjonere. Men årsmøtet som har vedtatt den nye strukturen er øverste organ i fellesorganisasjonen Coop Norge, og består stort sett av representanter for samvirkelagene selv. Så når dette er vedtatt slik, regner vi med tilslutning, sier Paus.

- Viktigere å gjøre noe nå

Coop har på landsbasis rundt 22 000 ansatte og om lag 1100 butikker, hvorav rundt 800 dagligvarebutikker. Dersom Konkurransetilsynet godkjenner Coops oppkjøp av Ica-kjeden, vil Coop i utgangspunktet få enda 533 butikker. Noen vil de imidlertid ville komme til å måtte selge eller legge ned i områder hvor overtakelsen begrenser konkurransen i dagligvaremarkedet.

Oppkjøpet av Ica Norge er et annet av Coops store strategivalg for å kvesse klørne overfor konkurrentene. Men strukturendringen av samvirkelagene skjer, ifølge Coop, uavhengig av oppkjøpet.

– Dette er noe vi har jobbet med i mange år allerede. Oppkjøpet av Ica gjør det likevel enda mer riktig å omstrukturere, få større enheter og bli enda mer lønnsomme, sier Paus.

– Effektivisering betyr ofte nedbemanning. Gjør det dét her?

– Vi har planer om å ta ut synergieffekter, men det er for tidlig å si noe om hva dette kan få å si for bemanningen. Nå ligger Ica-saken til behandling hos Konkurransetilsynet, sier Paus.

Lokalt engasjement

I brevet til samvirkelagene, signert administrerende direktør Svein Fanebust og styreleder Lisbeth Bull Husby i Coop Norge SA, beskrives behovet for en rask endring for å «etablere en mer handlekraftig, kostnadseffektiv, konkurransedyktig og rasjonell samvirkelagsstruktur». Svein Fanebust er på ferie i Asia og henviste derfor Adresseavisen til kommunikasjonsdirektøren.

– Byr det på utfordringer å gjennomføre fusjonene, ettersom mange samvirkelag står veldig sterkt lokalt?

– Det varierer. Det kan kanskje by på noen utfordringer enkelte steder. Men strukturendringene skal gjøre lagene sterkere. Og for medlemmene betyr et mer lønnsomt Coop at de får mer medlemsnytte og bedre Coop-butikker, sier Paus.

Kristin Paus, kommunikasjonsdirektør i Coop Norge Foto: Sverre Chr. Jarild/Lysbordet