Prisnedgangen fra 2013 til i fjor, tilsvarer en besparelse på 800 kroner for en gjennomsnittlig husholdning i Midt-Norge.

Én kilowattime (kWh) kostet i fjor i snitt 26,4 øre i Midt-Norge, før moms og andre avgifter. I 2013 var prisen 30,3 øre, og i årene etter 2007 er det kun i 2012 at prisen har vært lavere gjennom året, viser tall hos kraftbørsen Nord Pool.

– I fjor var et spesielt år, for vi har hatt både lite regn og lite snø. Men prisene har vært lave, selv om nedbørsmengden var beskjeden, sier Per Arne Austli, senior porteføljeforvalter hos Trønderenergi Kraft.

Han sier at nedgangen derfor skyldes faktorer som ligger utenfor Midt-Norge, først og fremst lavere priser på kull, gass og på utslipp av CO2 i Europa. I tillegg har stor utbygging av vindkraft, blant annet i Sverige, ført til økt kraftproduksjon.

Importert prisfall

– Prisfallet har vi derfor importert fra andre steder, siden vi verken har kullkraft- eller gasskraftverk, og lite vindkraft, sier Austli, som også peker på at mye regn i Sør-Norge bidro til å trekke prisene ned.

Han tror de lave strømprisene vil forsette utover i 2015.

– Ja, prisene på kull, gass og CO2-kvoter er fortsatt lave, og utbyggingen av vindkraft i Sverige har bare økt. Det er vindkraft som vi får tilgang på, sier Austli. I 2010 sto en ny kraftlinje mellom Midt-Norge og Sverige ferdig, som har økt overføringskapasitet over grensen.

Lavere forbruk

Austli sier også at strømforbruket i landene rundt oss har blitt lavere, noe som både skyldes lavere aktivitet hos kraftkrevende industri og mindre forbruk hos husholdninger.

– Det skyldes både mildvær og mindre behov for oppvarming, i tillegg til nedgang i økonomien. Jeg tror vi må over 20 år tilbake for å finne et like lavt forbruk i Sverige og Danmark, sier han.

Senioranalytiker Olav Botnen hos Markedskraft sier at markedet nå forventer strømpriser på rundt 26 øre per kWh både i 2015 og 2016, etter å ha sett et fall på rundt halvannet øre per kWh gjennom siste måned. Prisfallet skyldes delvis mildvær og mye nedbør i vente, og delvis fallende brenselpriser for alternativ kraftproduksjon. Han understreker at den norske vannkraften alltid prises i forhold til alternativene i våre naboland.

Priser under press

Han sier at gassprisene falt ti til 15 prosent bare i desember, noe som både skyldes mildvær i Europa og påvirkning fra det kraftige fallet i oljepris. I tillegg er kull billig, noe som blant annet skyldes at Russland setter ned prisene som følge av rubelfallet, og at Kina importerer mindre på grunn av strengere importregler.

– Prisene på både kull, gass og olje er under press. Det skyldes delvis utbygging av både vindkraft og solkraft, større tilførsel til markedene og generelt svakere økonomiske konjunkturer i store deler av verden, sier han.

Men en faktor som kan drive opp prisene i Midt-Norge, er fortsatt den svenske kjernekraften. Driften i flere av atomkraftverkene har de siste fem årene vært periodevis ustabil, og hvis reaktorer faller ut så stiger strømprisene.

– Sist helg falt den største reaktoren ut, og det drev opp strømprisen sist mandag, sier Botnen.