Samtidig med at regjeringen i går sa «pump mer olje», kom det en annen minst like viktig nyhet. Den er mer lavmælt, men i et langsiktig perspektiv vil den få like stor betydning som oljen har i dag. Nyheten er fremleggelsen av årets utgave av Impelloanalysen. Den gir oversikt over helsetilstanden for teknologibedrifter i Trondheimsregionen: Utvikling i antall teknologibedrifter, bransjer, lønnsomhet, omsetning og antall ansatte.

Impelloanalysen kan leses som en teknisk og kjedelig oversikt over en nisje i næringslivet. Eller den kan betraktes som en beskrivelse av fremtiden. I det perspektivet er det verken kjedelig eller uviktig å forstå hvordan utviklingen er innenfor virksomheter som skal nyttiggjøre seg teknologisk kunnskap. Analysen synliggjør et rekordhøyt antall nyetableringer, at det er flere teknologibedrifter enn noen gang og at de er i ferd med å tjene penger.

Hvem er disse bedriftene? De fire største, målt i omsetning er EMGS, som driver med oljeleting, elektronikkbedriften Autronica, Elkems smelteverksvirksomhet og elektronikkbedriften Nordic. Analysen omfatter også nystartede virksomheter som knapt har målbar omsetning og få eller ingen ansatte. Selv om de er mange og små i dag, er det noen av disse som kan bli i stand til å bære tunge bører i morgen. Mange av de største aktørene på listen var ukjente navn for ti år siden. Like sikkert er det at mange av de virksomhetene som skal tjene penger, gi sysselsetting og skape aktivitet i fremtiden ennå ikke er etablert.

Kanskje fremtidens store navn vil være de unge gründerne som presenterte ideen sin på Impello-presentasjonen i går? En gjeng nyutdannede sivilingeniører fra Gløshaugen er i ferd med å utvikle en drone som automatisk følger etter dronepiloten. Dette kan bli så stort at bedriftsnavnet Haukr og dronen Staaker kommer på fremtidens oversikter over hvem som betaler for sykehjemsplasser og barnehager. Eller det kan bli en fiasko. Ingen vet svaret i dag.

Ikke alle ideer overlever møtet med virkeligheten, markedet og konkurrentene. I fjor gikk et svært lovende teknologiselskap i Trondheim over ende. Verdande ble spådd en lysende fremtid, men i desember meldte selskapet oppbud. Trist for dem som mister penger, men risikoen for tap er en del av spillet. At noen ideer tørker inn er en nyttig påminnelse om at det også skal være lov å gå på snørra.

Knyttet til Gløshaugen er det en fremvoksende kultur for at entreprenørskap er bra. En slik holdningsendring kan være et like viktig virkemiddel for fremtidens verdiskaping som offentlige støtteordninger. Idrettshelter dyrkes og hylles med den største selvfølge. Hvis Norge er heldig, vil få se noe av det samme også i næringslivet.

Det kan gi oss både et liv etter den siste olje og betaling for fremtidens velferdssamfunn.

Senioranalytiker i Impello, Jon Ragnar Viggen, karakteriserer veksten i nye teknologiselskaper i trondheimsregionen som sterk. Foto: Nils H. Toldnes