«Siden jeg som eier av Froster AS ikke kan støtte regjeringens forslag gjeldende muligheten til utvidet bruk av midlertidig ansettelse, kan de som ønsker det ta fri med lønn for å delta i onsdagens markering».

Slik lyder e-posten som daglig leder Lars Frost denne uken sendte ut til sine fem ansatte i Froster AS i Sandviken i Bergen. Bedriften leverer større prosessmaskiner til industrien i Norge, skriver Bergens Tidende.

Storstreik onsdag

Frost sier han er opptatt av de ansattes rettigheter. Nå går han så langt at han onsdag gir de ansatte lønn for å streike i arbeidstiden.

- Vi har en flat organisasjonskultur her. Det er vanligvis kort vei fra ledelse til ansatte, sier Frost.

Det er LO, Unio og YS som har varslet en to timer lang politisk streik. De tre arbeidstakerorganisasjonene representerer samlet om lag 1,5 millioner personer.

Bakgrunnen for streiken er regjeringens forslag om endringer i arbeidsmiljøloven.

Regjeringen: - Ulike behov

Ifølge regjeringen er endringene nødvendige for å gjøre arbeidslivet mer fleksibelt.

- Våre forslag til forsiktige oppmykninger er tilpasset det faktum at folk lever forskjellige liv og har behov for ulike løsninger. Dessuten vil vi gjøre det lettere både å komme i jobb og stå lenger i arbeidslivet, sa arbeidsminister Robert Eriksson da planene ble lansert i desember.

- Forslagene innebærer ikke flere arbeidstimer, mer overtid eller mer søndagsarbeid totalt sett, men regjeringen vil gi større mulighet til å disponere arbeidstiden slik det passer den enkelte arbeidstaker og den enkelte arbeidsplass, sa statsråden.

Som arbeidsgiver er Lars Frost grunnleggende uenig med arbeidsministeren om at det er behov for en liberalisering.

- Har fleksibilitet i dag

- Hvis du ønsker å prøve ut ansatte, er det bare å leie dem inn gjennom et vikarbyrå - så lenge den som søker jobb aksepterer den løsningen. I tillegg kan man også ofte definere en ny stilling som prosjektstilling, sier Frost.

- Dessverre har jeg ingen illusjoner om at alle norske arbeidsgivere vil opptre ryddig når det gjelder regjeringens fremlegg til nye ordninger, sier han.

Som representant for fabrikker i Italia og Tyskland, kjenner Frost godt til situasjonen i de landene.

- Jeg ser med skrekk og gru på hvilke arbeidsvilkår en del har der, spesielt når det gjelder nettopp midlertidige ansettelser. I Italia får de ikke fast jobb lenger. De går på seks måneders- og ettårskontrakter og vandrer rundt i maskinbransjen, sier Frost.

- Vil gi utrygghet

- Vi godtar ikke endringer som fører til et hardere arbeidsliv, sier Ragnhild Lied, leder i Utdanningsforbundet.

Hun skal holde appell på Torgallmenningen onsdag i anledning den politiske streiken.

- Det gjelder grunnmuren i arbeidslivet, nemlig arbeidsmiljøloven. Hvis regjeringens forslag går gjennom, vil flere oppleve utrygghet, mer press og styring fra arbeidsgiver. Flere vil også sette familielivet på vent fordi de ikke får fast stilling, sier Lied.