Det forsikrer statssekretær Bjørn Haugstad (H) i Kunnskapsdepartementet overfor Adresseavisen.

– Dette er en beslutning av en slik størrelse, at dersom ikke statsministeren hadde vært innforstått med at dette er viktig, hadde det ikke vært løftet fram på samme måte, sier han.

Favner «hele» næringslivet

Hele makteliten i Forsknings-Norge var fredag samlet ved NHO-hovedkvarteret i Oslo. Formålet var å skape glød og entusiasme rundt de to gigantprosjektene som er prioritert i regjeringens langtidsplan for forskning og høyere utdanning, fremmet i fjor høst.

Prosjektene det dreier seg om, er Marinteks nye lekegrind Ocean Space Centre på Tyholt, og et nytt bygg for livsvitenskaper, farmasi og kjemi ved Universitetet i Oslo.

– Vi snakker om investeringer på opp mot ti milliarder kroner til sammen. Det er ikke gratis å prioritere disse prosjektene, fordi de belaster statskassen, og fordi de fortrenger andre prosjekter, understreker statssekretær Haugstad, som likevel vender tommelen opp.

– Hele regjeringen står bak, sier han.

Ocean Space Centre skal blant annet erstatte skipsmodelltanken på Tyholt fra 1939, og havbassenget fra 1981. Fem fagretninger der Norge har en verdensledende posisjon, vil nyte godt av milliardinvesteringen, forsikrer Marinteks prosjektleder Atle Minsaas: Smart marinteknologi, dypvannsteknologi, fornybar energi, sjømat og Arktis.

– Havrommet er teknologisk mangfoldig. Flere fagmiljøer må jobbe tett sammen for at Norge fortsatt skal være i front, sier Minsaas.

Pengekampen starter nå

Foreløpig har Ocean Space Centre kun fått penger til et forprosjekt. Først når investeringsbeslutningen er tatt, etter planen i 2017, vil kampen om milliardbevilgninger over statsbudsjettet hardne til. Da må heiagjengen kjenne sin besøkelsestid, understreker NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

– Dette har vi snakket varmt om i mange, mange år, og fått en aksept for at dette skal vi satse på. Det er nå vi står på startstreken. Skal vi få realisert dette, slik at det faktisk blir et verdensledende institutt, vil det kreve støtte i mange leire. Dette arrangementet er et ledd i å heie det fram, rett og slett, sier hun.

Velferd for de ufødte

Sintef-sjef Unni Steinsmo smilte fra øre til øre da hun vandret rundt og småsnakket med heiagjengen i går.

– Vi har full støtte, og det setter vi stor pris på. Det er denne gjengen som skal gjøre Ocean Space Centre mulig. Det er ikke lenger snakk om det vil bli bygget. Spørsmålet er bare når, sier hun.

– Jeg kan ikke se noe bedre sted å ta bølgen enn i Ocean Space Centre, tilføyer NTNU-rektor Gunnar Bovim.

Også Norsk Industris Stein Lier Hansen slutter seg til Marintek-supporterne.

– For Norge er dette en knøttliten investering. Stå på, så vil vi ha sikret velferden for veldig mange som ennå ikke er født, sier han.

Blant venner: NHO samlet hele forskningseliten for å heie fram Ocean Space Centre og nybygget for livsvitenskaper, farmasi og kjemi i Oslo. Bak talerstolen står Marinteks prosjektleder Atle Minsaas.