I fjor utbetalte Nav 2,1 milliarder kroner til sykepenger i Sør-Trøndelag.

At 7000 personer er borte fra jobb på grunn av sykdom hver dag, mener Nav er altfor mange. Derfor setter etaten nå inn en offensiv for å få ned sykefraværet. Det er spesielt dem som er sykmeldt i mer enn åtte uker om gangen Nav er interesserte i. Nå vil de ta kontakt med arbeidsgiverne til de som er sykmeldt i nærmere åtte uker for å snakke om mulighetene for tilrettelegging.

- Forskning viser at jo lenger man er utenfor jobb, jo større er risikoen for at man aldri kommer tilbake. Vi ønsker å gå inn på et tidlig tidspunkt og få arbeidsgiver til å kartlegge mulighetene for tilpassede arbeidsoppgaver som kan kombineres med gradert sykemelding. Vi tror dette vil hjelpe mange tilbake i arbeid raskere, sier avdelingsdirektør Arve Winsnes i Nav Sør-Trøndelag.

Vil ha færre fulltidssykmeldte

Grunnene til at arbeidstakere blir sykmeldte er mange, både fysiske og psysiske. Winsnes understreker at initiativet ikke skal ramme arbeidstakere. De som har diagnoser eller sykdomsårsaker som tilsier at de ikke kan jobbe mens de er sykmeldte skal ikke skal tvinges til å jobbe.

Avdelingsdirektøren mener likevel det er mye å hente på å gå inn på hvert enkelt sykdomstilfelle, og å se nærmere på arbeidsgivers innsats for å tilrettelegge for den sykmeldte.

- I dag er 73 prosent av dem som er sykmeldt i Sør-Trøndelag fulltidssykmeldte. 27 prosent har en gradert sykmelding, det vil si at de kombinerer jobb og sykmelding. Tiltakene vi nå foreslår er tidligere utprøvd i Hedmark. Resultatene derfra viser at andelen med gradert sykmelding økte, det generelle sykefraværet falt, og det var færre som etter ett års sykemelding gikk over på arbeidsavklaringspenger, sier Winsnes.

Får bedre vurderingsgrunnlag

Slik ordningen er i dag, har Nav et dialogmøte med arbeidsgiveren og arbeidstakeren etter at han eller hun har vært sykmeldt i 26 uker. Dette skal fortsette, men med å øke kontakten allerede etter uke åtte, håper Winsnes at alle parter skal ha mer informasjon både om grunnlaget for sykmeldingen, og hvilke oppgaver den sykmeldte er i stand til å gjøre. Det vil ifølge Winsnes gjøre at Nav også har større mulighet til å gå inn på grunnlaget for sykmeldingen og gå etter om kravet for sykmelding er oppfylt.

- Målet er ikke å stanse sykepengene og det handler ikke om å overprøve legenes vurdering. Men finner vi ikke dokumentert rett til sykepenger må Nav stanse sykepengene. Det vi ønsker er en tilrettelegging på arbeidsplass, sier Winsnes.

Avdelingsdirektør Arve Winsnes i Nav Sør-Trøndelag tror arbeid er god medisin for helsa. Foto: Nav Sør-Trøndelag