Crowdfunding sier du?

Jepp, dette fiffige navnet på spleiselag på nett er noe av det hotteste i dagens kulturproduksjon. Filmer, plater, kunstverk blir til ved at publikum bidrar med litt hver. Mange bekker små gjør stor å. Videospill, filmer og gadgets har dratt inn millionbeløp med denne finansieringsformen.

For Kaas på Møllenberg i Trondheim var det ikke snakk om beløper i nærheten av dette. Men problemet var reelt nok:

- Jeg manglet 7500 kroner til elektrikerregingen. Uten de pengene, kunne jeg ikke startet platebaren, forteller innehaveren.

All Good Clean Records startet egentlig som en nettside, men har denne våren tatt steget ut i det virkelige liv.

– Jeg har ønsket å starte en platebutikk siden jeg ble opptatt av cd-er i barndommen, sier Kaas som opprinnelig er fra Danmark.

Tilfeldighetene gjorde at det mange år senere i stedet ble vinyl som ble mediet.

– Men det spiller egentlig ikke så stor rolle. Det er musikken som er viktigst.

Når det er sagt mener platebareieren at det er noe spesielt med skivene som roterer 33 1/3 ganger i minuttet.

– Det er en mer fysisk opplevelse enn noe annet musikkmedium. Jeg tror det bidrar til å gjøre det populært, forteller Kaas.

Pengene rant inn

Så var det denne elektrikerregninga da. Hva gjør man med den?

– Jeg hadde hørt om crowdfunding, men visste ikke om noen som hadde brukt det. Derfor leste jeg meg opp på internett og fant en strategi jeg kunne bruke.

Kaas la ut en appell på nettsiden bidra.no, men han ba ikke folk donere penger. Han ba dem dele lenken i sosiale medier som Facebook og Twitter.

– Det var det viktigste jeg lærte. Man bør heller be folk dele enn å spørre etter penger. Hvis de liker prosjektet, gir de penger uansett.

Og pengene rant inn.

– Vi var raskt oppe i 12 000 selv om jeg bare ba om 7500, forteller Kaas som også tror beløpsstørrelsen var avgjørende.

– Folk kunne donere helt ned til 45 kroner. Da er ikke terskelen særlig høy. Mye bedre med ti stykker som gir 45 enn to som gir 100, ganger Kaas kjapt opp.

– God respons

Publikums engasjement går lengre enn det rent økonomiske.

– Folk er utrolig positive, spesielt i nærmiljøet her på Møllenberg. Jeg tror de ser positivt på et supplement og alternativ til kafeene på Solsiden, sier platebartenderen.

Crowdfundingsuksessen er talende, mener Kaas.

– Folk var støttende til et prosjekt de egentlig ikke helt visste hva var.

Foreløpig jobber dansken som lærer ved siden av All Good Clean Records.

– Men jeg håper å skape et grunnlag for å jobbe her på fulltid. Kanskje til og med ansette en som kan jobbe her et par dager i uka. Men det er klart: man skal selge ganske mange kopper kaffe for å dekke inn de utgiftene, sier Kaas.