Nå er kjelleren stengt av som overnattingsplass, og mennene har måttet finne seg et annet sted å bo.

Den uanmeldt aksjonen ble avholdt av Arbeidskriminalitetsgruppa (A-krimgruppa) i forrige uke. I kjelleren i borettslaget i bygården i Trondheim fant de et lite innredet rom på ti-tolv kvadratmeter hvor minst tre mann overnattet.

Mennene var baltiske arbeidsinnvandrere, og holdt på med å innrede kjelleren til en ny leilighet. Boforholdene var under enhver kritikk.

- Uverdige boforhold

- Det var uverdige boforhold, både rotete og skittent. De bodde i realiteten på en byggeplass. Det var store brudd på brannforskriftene. Blant annet var det plassert flere brannfarlige varer, slik som propanflasker, i nærheten av stedet de sov, forteller senioringeniør Ingar Haarstad i Arbeidstilsynet.

Arbeiderne hadde tilgang til dusj og toalett. Baderommet var imidlertid både skittent og farlig. Blant annet lå de elektriske koblingene åpne i dagen. Brannvesenet opplyser også at det manglet brannvarslere i lokalene.

- Vi møter dessverre mange boforhold der sikkerheten er dårlig. I dette tilfellet ble det vurdert at det ikke var forsvarlig å benytte kjelleren til overnatting, sier Lasse Hansen i Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Storaksjon

Aksjonen ble gjennomført med både Arbeidstilsynet, Trøndelag brann- og redningstjeneste, politiet, Tollvesenet, Kemneren i Trondheimsregionen, Nav og Skatteetaten til stede. Flere av etatene samarbeider i A-krimgruppa, som også slo til på flere andre byggeplasser og overnattingssteder for bygningsarbeidere samme dag. På én og samme dag slo over 20 tjenestemenn fra de ulike etatene til på 10 ulike steder i Trondheim og Melhus. Både private og profesjonelle aktører ble undersøkt.

Det mest akutte funnet ble gjort i den nevnte bygården, og medførte at brannvesenet stengte av området og la ned forbud mot å overnatte i kjelleren. Trondheim kommune har etter aksjonen sendt ut et varsel om pålegg til borettslaget på grunn av det som kommunen betegner som ulovlig beboelse i kjelleren.

Eieren er utilgjengelig

Arbeidstilsynet har forsøkt å kontakte det norsk-baltiske firmaet som driver bygningsarbeidene i kjelleren. Så langt har de imidlertid ikke kommet i kontakt med eieren av firmaet, som skal ha reist på ferie.

- Vi har sendt ut vedtak om stansing av bosettingen i kjelleren. Dette vil vi følge opp, og om vi ser at det blir brutt vil det bli politianmeldt. Vi vil etterlyse flere opplysninger på de tre arbeiderne, med spesielt fokus på lønns- og arbeidsvilkår, sier Haarstad.

Adresseavisen har også forsøkt å komme i kontakt med eieren av firmaet, men han har ikke besvart avisens henvendelser.

- Ikke i regi av borettslaget

Borettslaget forvaltes av selskapet Eiendomsforvaltning. Kontaktperson Bjørn Arne Hårsaker forteller at det ikke er borettslaget som utfører arbeidet.

- Denne andelen, eller leiligheten, er kjøpt av et firma som er i ferd med å sette den i stand. Dette er ikke noe borettslaget har hatt noe med å gjøre, sier Hårsaker.

Tollvesenet, Nav og Skatteetaten jobber også videre med saken for å sjekke andre mulige ulovlige forhold.

Vil ha flere tips

Haarstad sier at funnene i borettslaget er langt fra unike.

- Når det gjelder ulovlig innkvartering, vet vi at arbeidstakere ofte blir innlosjert på bygg som er under rehabilitering, særlig i privatmarkedet. Vi vet også at det trekkes til dels høy husleie for kummerlige forhold i bygg med stor brannfare og med svært dårlige sanitære forhold. Det er vanskelig å holde oversikt, og vi er derfor avhengige av å motta tips fra publikum, sier Haarstad.

A-krimgruppa har også satt i gang et stort etterarbeid på de øvrige byggeplassene og overnattingsstedene de slo til på under aksjonen.

Følg adressa.no på Facebook her