– Hva kan jeg hjelpe deg med, sier butikkeier Irene Windsheimer (74) til en eldre mann som akkurat kom inn døren til Hobby-shop.

Butikken åpnet for fem minutter siden og hobbybutikken har allerede fem besøkende.

– Jeg skal ha noen deler til modelljernbanen min, sier Stig Nilssen og ser seg rundt.

Det er salg på alle byggesett, og snart skal butikken som i 57 år har solgt det nyeste innen modelljernbane, modellfly og modellbåt, legges ned.

Verden i miniatyr

– Vi vil jo heller selge butikken enn å legge ned, men vi har ikke funnet en passende eier. Vi vil jo ikke at butikken skal gå til hvilken som helst forretningsmann, sier Irene.

Hobby-shop ligger i Prinsens gate, midt mellom Trøndelag teater og Prinsen kino. Det er ikke sikkert du har sett den hvis du ikke vet at den er der. Fasaden er støvete og butikkvinduet er dekket til med skap på innsiden.

Irene og mannen Kåre Windsheimer drev butikken sammen helt til han døde i februar i år. Kåre startet Hobby-shop i 1958, og Irene har stått i butikken siden de giftet seg i 1963. Hun har kort grått hår og briller med diamantdetaljer på.

Butikken ser ut som et gammelt apotek, med en lang kjøpmannsdisk og hyller med mange esker. Ved første øyekast ser ikke dette ut som noe annet enn et slitt lite lagerlokale, men åpner man alle eskene, finnes det en helt ny verden i miniatyr. Det er ikke bare kjøretøy som selges, men også alt som i virkeligheten hører med, som arbeidende folk, stasjonsbygninger og skog.

– Her er det gatelykter, togsett med riktig serienummer, folk som sitter på benk, ei dame som vasker, ramser Irene opp og viser oss de mange figurene som finnes i eskene.

De er bittesmå og utgjør til sammen en liten verden som kundene i butikken skal bruke timesvis på å sette sammen. De fleste figurene er i målestokk 1:87. Menneskefigurene er mindre enn en fingernegl.

– Det er veldig viktig at alle figurene er i samme målestokk, slik at det blir så virkelighetsnært som mulig. En sau kan ikke være i annen målestokk enn kua, det blir jo helt feil, sier hun.

Familieoppdrag fra NSB

Irene og Kåre har vært de eneste ansatte i Hobby-shop, bortsett fra datteren Camilla, som jobbet i feriene og nå og da siden hun var 11 år. Hun bor til vanlig på Malta, men er nå i Trondheim for å hjelpe til i butikken etter at hennes far døde.

– Dette har alltid vært en hobbybutikk og ikke en lekebutikk. For det å bygge modelljernbaner er ingen lek, sier Camilla Windsheimer og ler.

Dette var hele familiens innstilling gjennom årelang interesse og entusiasme for butikken. Det var Kåre, Irene og Camilla som i 1992 lagde den ikoniske modelljernbanen som stod på Trondheim sentralbanestasjon i cirka 20 år. Puttet man på en mynt, begynte toget å kjøre.

– Vi fikk oppdrag av NSB, og når Hobby-shop fikk oppdraget, så betydde det jo egentlig at familien fikk oppdraget, sier Camilla.

De leide et rom i etasjen over butikken og brukte det som arbeidsrom for modelljernbanen.

– Husene langs jernbanen var egentlig modeller av tyske hus, men det var jo veldig viktig at det skulle se mest mulig autentisk ut, så vi tok de husene som så mest norske ut, sier hun.

– Vi monterte modellen på natta inne på stasjonen. Jeg husker så godt at vi satt utenfor på en benk klokken syv morgenen etter og var helt utslitte, sier Irene.

– Ja, det var jo barnearbeid på nattestid dere holdt på med, sier Camilla og ler.

Hobby som jobb

Irene forteller at det var viktig for Kåre å ha masse varer i butikken, slik at kundene selv skulle få gå rundt og plukke det de ville ha.

– Han ville heller ha masse varer enn å investere i nymotens ting som for eksempel en bankterminal, sier Irene.

Irene og Kåre dro på Nürnberg-utstillingen hvert år i 40 år for å se på de nyeste varene. Kåre var halvt tysk og snakket språket godt.

Han var entusiast for modellbygging fra han var liten. Under importforbudet etter krigen smuglet han inn deler fra Sverige på scooteren sin, og i 1955 startet han Trondhjem modelljernbaneklubb. I dag har de 20 medlemmer og er landets eldste modelljernbaneklubb.

– For han var butikken og klubben én side av samme sak. Han drev med dette fordi det var en hobby og lidenskap, og ikke for å bli rik, sier Camilla.

– Derfor er det ikke så lett for oss å selge dette stedet, fortsetter hun.

Kunder i generasjoner

Hyllene med alle eskene stenger for lyset fra vinduet. Gamle utgaver av bladet «Tanya Model Magazine» ligger til salgs på disken, på tilbud til 20 kroner. Butikken bærer preg av en annen tid.

– Da Kåre startet opp i 1958, var Hobby-shop på Lilleby på Lade, forteller Irene.

– Vi lå vegg i vegg med et melkeutsalg, og jeg husker at det nesten ikke var noen hus på Lade den gangen. Det var jo også flyplass der, fortsetter hun.

På 70-tallet flyttet de butikken til Lillebryggen i Fjordgata, og senere til Prinsens gate. De har hatt en jevn flyt av kunder, selv om omsetningen har gått litt opp og ned.

– Vi har mange faste kunder, og flere ganger har kundeforholdet blitt overført til barn og barnebarn, sier Irene.

Fra Troms til Hobby-shop

Stig Nilssen har bestemt seg for å kjøpe en plattform og en kran.

– Jeg er i Trondheim tre til fire ganger i året, og da er jeg alltid innom her, sier Stig Nilssen fra Brøstadbotn i Troms.

Han tar seg god tid og diskuterer med Irene om hva han skal kjøpe. Hun tar fram gardintrappen og henter noe på en av de øverste hyllene. Hun er lett på foten.

– Det er veldig synd hvis de må legge ned, jeg liker å gå i en butikk når jeg handler, sier han.

Irene regner på kalkulatoren og slår inn varene på det store, grå kassaapparatet.

– Det ble en god pris nå som det er salg, sier hun.