Det aller meste tyder på at Sørloth spiller i Groningen neste sesong. Rosenborg-spissen, som nå er på utlån i Bodø/Glimt, forventes å bli klar for den nederlandske klubben om kort tid.

Den tidligere spissen Erik Nevland spilte for Groningen fra 2004 til 2008 og har fortsatt en stor stjerne i klubben, etter å ha scoret 53 mål på 116 ligakamper. Han avslører at Groningen tok kontakt med ham i forrige uke for å prate om Sørloth.

– Jeg har ikke noe å gjøre med interessen, men de har vært på tråden og lurte på hva jeg visste om han. Jeg hadde ikke så mye nytt å fortelle, for de har gjort en god jobb i speidingen, sier Nevland til Adresseavisen.

Mangler en målscorer

Han forteller at han ikke kjenner så godt til Sørloth, men at det for det meste ble å bekrefte det Groningen allerede visste om styrker og svakheter.

– Hvis Groningen kjøper Sørloth, har de gjort en grundig jobb over lengre tid, for det gjør de alltid. De henter ikke en spiller hvis de ikke er sikre på at han kan gjøre en god jobb. Slik jeg har forstått det får Groningen en flott gutt og en god spiller i troppen, sier Nevland.

37-åringen beskriver avtalen som en vinn/vinn-situasjon for både Groningen og Sørloth, dersom den går i orden. Han tror trønderen, som har scoret ni mål på 24 ligakamper for Bodø/Glimt denne sesongen, vil passe godt inn i laget og at han har mulighet til å ta spissplassen fra dag én.

– De har ingen spisser i troppen som scorer ekstremt mye. Noen er OK, men de mangler en skikkelig målscorer, så han kan fort få spille mye, sier den tidligere Viking- og Fulham-spissen, og tror veien til spilletid er kortere enn den ville vært i Rosenborg:

– Det er vanskelig å si sikkert, men akkurat nå tror jeg konkurransen om spissplassen er større i RBK.

Jordnær klubb

Nevland mener likevel det er et steg opp å få spille i Nederland i forhold til eliteserien, og føler at Groningen er en trygg og god klubb å dra til. Flere norske spillere i utlandet, deriblant Per Ciljan Skjelbred, har fortalt om en annerledes mentalitet der konkurransen om plassene går ut over kameratskapet. Slik er det ikke i Groningen, ifølge Nevland.

– Det er litt mer som i Norge, med en sammensveiset gjeng som vil gjøre alt for at laget skal bli bedre. Dersom man ikke har den holdningen, blir man ikke lenge i klubben. Det er slik de har oppnådd suksess. Det er et fokus på kameratskap og jordnærhet, sier han.

Gamleklubben til Suarez og Robben

Dersom Sørloth ønsker å prate med Nevland om det som ser ut til å bli hans nye klubb, stiller han gladelig opp. Og han har allerede ett råd til 19-åringen:

– Hvis han gir 100 prosent på trening, drar han til riktig plass. Det er ikke en plass der man kan oppføre seg som en stor stjerne. Hvis han står på, blir han godt likt av de andre spillerne, sier Nevland.

Æresdivisjonen i Nederland har lenge blitt sett på som en liga der unge spillere kan utvikle seg videre. Store stjerner som Barcelonas Luis Suarez og Bayern Münchens Arjen Robben har begge en fortid i Groningen, og Nevland føler seg sikker på at også Sørloth kan ta et stort steg videre i klubben som kom på åttendeplass i fjor.

–Det er veldig bra talentarbeid i Groningen. Det ser man på spillere som har vært der og nå spiller i ligaer som engelske Premier League og spanske La Liga, sier han.

Passer inn

Sørloth er mest kjent for å være en stor og sterk spiss, men Nevland tror den 1,94 meter høye spissen ikke vil ha problemer med å tilpasse seg den hurtige og tekniske nederlandske fotballen.

– Han kommer til å passe godt inn. Hvis ikke hadde ikke Groningen vært interessert i ham, sier han klart.

Erik Nevland spilte i Groningen fra 2004 til 2008. Han mener laget vil passe Alexander Sørloth godt. Foto: NTB, Scanpix, REUTERS