Jaktlykke: Samboer Monica med sitt livs andre rein. Foto: privat

- Lidenskapen startet med at jeg var med faren min på reinjakt. Jeg var kanskje 12 år den første gangen, og jeg kjente at det var noe som ble vekket inni meg. Et urinstinkt. Dette var noe jeg ville holde på med selv, sier Kosberg.

40-åringen jakter både elg og hjort, men jakten på villrein i Forollhogna er det han setter aller høyest.

- Det vekker sanke- og samlerinstinktet. Reinjakta er helt spesiell, og det er fantastisk å komme seg til fjells og skaffe kjøtt, sier han.

Kritiserer late jegere

Jaktsesongen på villrein starter 20. august, og varer ut sesongen. I år hadde Kosberg jaktkort på seks rein, men allerede for knappe to uker siden var han i mål. Det er sjelden han kommer hjem uten rein.

- Dersom en vet at reinen er inne på det rette terrenget, er det bare å gå langt nok. Vi går til vi finner reinen, det er min og mine jaktkameraters filosofi, sier han – og innrømmer at han ikke har så mye til overs for dem som ikke orker å ta turen langt innpå fjellet i jakten på reinen.

- Vi pleier å si at det er tre ting som har blitt større i Forollhogna de siste årene: Størrelsen på reinsstammen, størrelsen på firehjulstrekkerne til jegerne, og størrelsen på jaktdressen deres.

Jubileum

Kosberg skjøt sin første rein i 1996. Denne sesongen feiret han et jubileum oppe i fjellheimen på Kvikne, da han felte sin rein nummer 100.

- Det betyr at jeg i snitt har skutt fem dyr i året. Når en tenker etter, er det ganske mye rein og mange tunge lass ned fra fjellet.

- Hva tenker du om de som ikke blir veldig imponert over dette, og som ikke synes det er noe å «skryte av» å ha skutt 100 rein?

- Jeg ofrer ikke så mange tanker på dem som tenker at dette ikke er greit. Jeg bruker ikke noe energi på det. Men jeg vet i det minste hvor maten min kommer fra, sier han.

Lua må med

Det aller viktigste Kosberg har med på tur – foruten børsa – er en gammel Skilom-lue fra tidlig åttitall.

- Det er såpass alvorlige greier at hvis den ikke er med på jakt – aller helst på hodet eller i det minste i ryggsekken – er det omtrent bare å snu. Forrige onsdag datt dusken av. Da var det bare rett hjem og sy den på igjen. Den lua blir nok med på de neste hundre reinene også, sier han.

Jakter med samboeren

Etter hvert har reinsjakta blitt et «familieforetak». Samboeren Monica Rånes har også begynt å gå med børsa i fjellet.

- Hun begynte i fjor, og skjøt sin andre rein denne sesongen. Jeg synes det er en fordel med en samboer som deler interessen for jakt. Det er artig å dele jaktopplevelsene med noen jeg liker så godt, sier Kosberg – før han understreker at ikke alltid drar med fruen på jakt.

- Noen ganger skjærer jeg gjennom, og sier at jeg skal på jakt med kompisene mine. Punktum. Men så har da også hun venninner som hun jakter hjort sammen med på Hitra, sier han.