– Det er noe jeg ikke i det hele tatt kjenner meg igjen i. Jeg mener den gruppa vi er i til enhver tid er på søken etter nye muligheter for å bli gode, sier Martin Johnsrud Sundby til Adresseavisen.

Landslagsløperen fortsetter:

– Vi diskuterer alt, har gode dialoger rundt trening og filosofi. Takhøyden er så stor at hvis en er misfornøyd med noe så sier man ifra om det.

Trakk frem «feig-uttalelse»

Dette er måten Sundby svarer på når han blir konfrontert med kritikken Petter Northug kom med i den nylig utgitte boka «Northug – en familiehistorie». Der siteres Northug på at du ikke skal gjøre noe som helst utenfor boksen før Norges Skiforbund opplever det som en provoserende handling:

«Den minste hendelse kan bli oppfattet som kontroversiell og verst er det i jentemiljøet. Blir du betraktet som kontroversiell, kan du lett føle deg ensom»

I boka blir flere enkeltepisoder som skal ha bidratt til Northugs kjølige forhold til landslaget dratt frem. En av dem er da Sundby kritiserte ham for å være feig, da Northug spurtbeseiret alle under tremila i NM i 2013, uten å ha vært med på å dra feltet underveis.

Forrige sesong var Sundby verdens beste skiløper, mens Northug fremsto som en skygge av seg selv. Northug har brutt ut av landslaget, mens Johnsrud Sundby under et foredrag i Trondheim tirsdag roste både miljøet i laget og landslagsløpernes vilje og evne til å gjøre hverandre bedre.

Fjorårets Tour de Ski-vinner stiller seg helt uforstående til at det er vanskelig å få et tilpasset opplegg på landslaget, slik Northug antyder i boka.

– Overhodet ikke. Jeg er en familiefar som må tilpasse ting etter mine normer. Jeg mener vi er ekstremt dyktige på å legge ting til rette for hver enkelt sine behov, sier han til Adresseavisen.

24-timersutøver

Under foredraget tirsdag forklarte 30-åringen fra Røa hvorfor han har gått fra å være en talentfull landslagsløper til å ta steget helt til topps.

– For fire år siden skjønte jeg for første gang at forskjellen på å være veldig god, å være blant de ti-tolv beste, og å være aller best, er hårfin. Alt jeg nå gjør hver dag handler om å bli best på ski, fra jeg står opp klokka seks til jeg legger meg halv ti.

Dagene handler i all hovedsak om trening, søvn og å få i seg rett mat.

– Jeg finner meg ikke i at tjue andre gjør dette bedre enn meg. Det er ikke rom for å slurve på noe som helst.

– Umulig uten landslaget

Samtidig roser han lagkameratene:

– Jeg hadde ikke vært i nærheten av nivået uten gutta på laget. De sju andre gutta på laget lærer meg så mye som gjør meg bedre.

Johnsrud Sundby ser på Northug som en av de tøffeste konkurrentene til vinteren. Per i dag er kontakten dem imellom minimal. Håpet er at de sammen skal gå Norge inn til stafettgull i Falun.

– Ryktene sier at Petter kommer til å være tilbake i den formen han har vært i tidligere. Da er han verdens beste skiløper, sier fjorårets verdenscupvinner.