Sundsvall: Han er tydelig på at Northug må få aksept for sine valg, selv om de bryter med norske tradisjoner.

I Petter Northugs jakt på femmilsgull i Falun blir regjerende mester Johan Olsson sannsynligvis et av de største hindrene. For halvannet år siden gikk den svenske veteranen rett inn i hjertene til både i norske og svenske tv-seere da han rykket fra Northug og det øvrige feltet, gikk alene i nesten fire mil og vant gull.

– Det er ikke mulig å gjenta det jeg gjorde den gang. Det handler om så mange omstendigheter. Deriblant overraskelsesaspektet. Ingen trodde det skulle gå, ikke engang meg selv. Først åtte kilometer før mål trodde jeg det kunne holde inn.

Adresseavisen møtte 34-åringen hjemme i Sundsvall denne uken og fulgte ham på det som er en skiløpers aller tøffeste treningsøkt. I en alpinbakke ovenfor byen gjennomførte Johan Olsson totalt 46 drag med elg-hufs, de lengste på sju minutter.

– Kan ikke bli mer sliten

– Jeg kan ikke bli mer sliten enn jeg var etter det siste draget. Det er ikke mulig.

Olsson har to slike økter i uka, i tillegg til to høyintensitetsøkter på rulleski. Totalt trener han hundre timer i måneden, men til forskjell fra Northug og de fleste av konkurrentene har han droppet all høydetrening. Familien er én årsak til det. Johan vil ha mest mulig tid sammen med kona Anna og de to barna Molly på tre år og tre måneder gamle Signe. I tillegg føler svensken at han ikke har noe utbytte av høydetrening.

– Jeg har forsøkt å trene mye i høyden, men får bare mindre kapasitet av det. I høyden kan jeg ikke kjøre så hardt som jeg gjorde i dag. Jeg behøver denne type trening.

Han lever et rolig familieliv i et vanlig boligfelt i Sundsvall. Aldri er han innblandet i skandaler og sjelden årsak til store overskrifter. Kontrasten til Northugs tilværelse i Norge er stor.

– Absolutt ingen ting minner om et superstjerneliv og det er virkelig slik jeg vil ha det også. Jeg blir fortsatt overrasket når folk kjenner meg igjen på gata.

Superkjendis etter gullet

I uka etter femmilsgullet i Val di Fiemme fikk han imidlertid smakt på hvordan det er å være superkjendis.

– Jeg kunne nesten ikke gå i butikken og handle. Det føltes som at folk så på meg uansett hvor jeg var. Petter og Zlatan har det slik 365 dager i året. Jeg hadde det ei uke i karrieren min. Jeg syntes det var ganske slitsomt.

Zlatan er hans store helt. Petter Northug (bildet) er en konkurrent han har dyp respekt for.

– Petter er som en spiss på fotballaget, en måljeger. Jeg er til sammenligning en defensiv midtbanespiller som løper 13 kilometer hver kamp. Vi konkurrerer ikke om samme plass på laget. Petter har mange kort i løpet av en konkurranse som jeg mangler, men jeg har ett som han ikke har. Jeg kan rykke fra feltet og gå tre og ei halv mil alene.

Nettopp dette tror Olsson er årsakene til at han har sluppet unna Northugs spydigheter, til forskjell fra lagkamerater som Emil Jönsson, Marcus Hellner og Calle Halfvarsson.

– Jeg har aldri gått inn i en verbal duell med ham. Jeg har alltid forsøkt å være ydmyk. Har folk gitt meg dritt, så har jeg bare tatt det. Jeg tror jeg og Petter er så ulike at kanskje det er årsak til respekten vi har for hverandre.

Ni av ti spør om Northug

Selv om Northug har slitt det siste året, mener Johan Olsson at nordmannen er verdens beste langrennsløper.

– Han har en utrolig verdi for idretten vår. Langrenn er ingen stor sport, men han har høynet verdien på egen hånd. Jeg tror verdien til langrenn er doblet på grunn av Petter Northug, og da handler det om inntekter for alle. Han er årsak til at ungdommer velger å satse på sporten.

Olsson forteller at han har vært til stede på en del ungdomstreninger rundt om i Sverige. For lengst har han innsett at han selv ikke er den store helten.

– Ingen små barn vil være Johan Olsson og gå fem mil på egen hånd, smiler han.

– De vil være inne på stadion og trene spurter og målganger. Petter har skapt et helt nytt publikum. Han har skapt interesse blant ungdom for langrenn, slik at de velger det fremfor freestyle og snowboard. Langrenn er blitt kult igjen, mye takket være Petter.

Svenskenes femmilshåp blir av og til stanset på gata i Sverige og spurt om hva han mener om konkurrentene.

– Ni av ti av dem jeg møter vil prate om Petter Northug.

Trodde ikke på ulykken

– Hva tenkte du da du hørte om ulykken i mai?

– Jeg trodde ikke det var sant. Jeg har tenkt på hva som kunne ha hendt, hvor ille det kunne ha gått. Han var heldig, tross alt, og angrer mye på det han har gjort. Egentlig behøver man ikke å kommentere hvor dum handling det var, for det skjønner alle, inkludert ham selv. Man trenger ikke holde opp et skilt hvor det står: Jeg også syntes dette var dårlig.

– I Norge er det mange som misliker at han brøt med landslaget. Northug blir beskyldt for å være egoistisk. Har du forståelse for kritikerne?

– Jeg har forståelse for at folk har ulikt syn. Min mening er at Petter må få gjøre som han vil. Han må ikke føle seg bundet av å gjøre ting på den ene eller andre måten. Han må få ta sine egne valg i karrieren. Petter tok beslutningen om å gå ut av landslaget og da får man respektere det.

– Du synes altså det er feil hvis skiforbundet nekter Northug å gå VM i Falun?

– Jeg tror risikoen for at det skjer nesten er lik null. Det er ikke et spørsmål at de kommer til å stoppe ham fra VM-start.

Hemmelig Vasalopp-trening

Fire og en halv måned gjenstår til sesongens høydepunkt. Seier på VM-femmila vil være den ultimate gjenreising for Petter Northug etter de turbulente månedene etter ulykken i vår. For Johan Olsson vil en gjentakelse av bragden fra Val di Fiemme toppe en lang karriere som går mot slutten.

Om det svenske håpet ikke skulle lykkes i VM, får han en ny sjanse helga etterpå. Da stiller Johan Olsson til start i Vasaloppet.

– Trener du spesielt mot det?

– Det sier jeg ikke, smiler han hemmelighetsfullt.

– Det jeg kan si er at jeg har en stakemaskin i garasjen, men det er først og fremst på grunn av familien. Har jeg lite tid og klokka er halv åtte på kvelden kan jeg gå ut i garasjen og kjøre en time steinhard staking der.

Om VM skulle ryke for Northug er Vasaloppet alternativet. Trener Stig Rune Kveen mener han er godt nok rustet treningsmessig, mens Northug selv er skeptisk. Johan Olsson er ikke i tvil.

– Petter Northug er definitivt trent for å gå Vasaloppet. Utholdenhetsmessig klarer han det, det er jeg sikker på. Han trenger ikke å legge om treningen veldig mye for å gå Vasaloppet, men hvis jeg skulle ha satt penger på ham som vinner, burde han ha gjort endringer i treningsopplegget nå.

Sikker på Northug i VM: Johan Olsson mener det er uaktuelt for det norske skiforbundet å nekte Petter Northug å delta i Falun-VM til vinteren. Foto: RICHARD SAGEN