– Man må tørre å sette seg høye mål. Skal du hoppe over 2,42, må du sikte på 2,45. Og gjøre alt du kan for å klare det.

Sitatet kunne vært hentet fra høydeikonet Patrik Sjöberg en gang på 80-tallet. Men tilhører landsmann og Levanger-trener Andreas Holmberg. Og det fungerer: Da Holmberg overtok for to år siden, satte han seg to mål. Å bli blant de tre beste i 2. divisjon i 2013. Og å rykke opp i 2014.

– Alt kan ennå skje. Roma tapte 1–7 på hjemmebane for noen dager siden, påpeker han. Men vet samtidig at det holder med uavgjort mot Nardo. Antakelig tåler han et tap med to-tre mål, også, og likevel gå opp.

– En helt annen stemning

Da Adresseavisen samlet tre av Levangers viktigste menn foran årets siste – og viktigste – kamp, handlet det imidlertid ikke om syltynn teori på en lørdag i oktober. Men om 2015. 1. divisjon.

Bærebjelkene Rikard Nilsson og Tom Erik Nordberg har akkurat signert nye kontrakter, og sammen med dem, på en kunstgressbane rammet inn av sure høstbyger, står trener Holmberg. Nå skal de sørge for at Nord-Trøndelag får en klubb som blir å regne med i 1. divisjon. Og nærme seg Ranheim.

– Sist jeg var i Levanger (2010) handlet alt om å unngå nedrykk. Det er en ganske annen stemning nå, sier Nordberg.

– Vi har seks-sju i troppen med erfaring fra toppfotball allerede. Med noen forsterkninger blir vi tøffe å slå også i 1. divisjon, mener Nilsson – som er en av svenskeimportene til Holmberg.

– Men vi skal alltid ha en lokal forankring, noe som blir enda viktigere med et opprykk. Samtidig har det vist seg enklere å få svensker til å flytte hit enn en del nordmenn. En forutsetning for å lykkes er at spillerne bor i Levanger-området, og ikke må slite seg ut i bil til og fra trening.

Etablert i 1. div. i 2017

Visjonen om «nest best i Trøndelag» oppsto i fjor høst. Styreleder Torbjørn Storsve forklarer:

– Styret, sportslig ledelse og trenere møttes for å diskutere framtida. Målet ble å etablere oss i 1. divisjon i 2017. Så er visjonen på sikt å bli best bak RBK. Ryker vi opp nå, har vi tre sesonger å etablere oss på, sier han.

Han kommer til å bite negler klokka ett i dag. Men går alt bra, er styret i gang med 2015-sesongen allerede to timer senere. For klubben behøver både sportslig og administrativ oppussing for å overleve ilddåpen på nivå to.

– Vi har et budsjett på 5, 9 millioner kroner. Det må opp til ca. 8 millioner. Dessuten vil vi jobbe med å ruste opp daglig ledelse og på markedssiden. I dag har vi ingen ansatte i disse rollene. Det blir også viktig å fortsette jobben med å sette en fotballkultur her: Å framstå slik at hele fylket kan identifisere seg med oss. Åpenhet og ærlighet, sier han.

– Trener like bra som RBK

– Vi har fått inn en veldig god treningskultur. Levanger trener like godt som RBK, Ranheim og Bodø/Glimt, mener Tom Erik Nordberg, og sammenligner med sine tidligere klubber.

– Det er også nøkkelen for å lykkes i 1. divisjon. Og vi skal utvikle dette videre: Alle spillerne jobber eller studerer ved siden av, og slik må det også være i en liten klubb. Men jeg håper vi får anledning til å kjøpe folk litt mer fri fra jobb neste år, slik at vi kan optimalisere treningen, sier Holmberg, som er godt kjent med toppfotball allerede. 37-åringen er fra Ljungskile, som med sine 3500 innbyggere er Sveriges svar på Sogndal. Han har vært med i systemet der siden han ble trener tidlig i 20-årene, både i Allsvenskan og i Superettan.

Derfor er han også tydelig på at Levanger trenger forsterkninger for å overleve.

– Vi er en liten klubb, og kan ikke hente så mange. Men vi må hente smart. Riktige typer, med erfaring fra toppfotballen, sier han – og vil ikke nevne navn. Adresseavisen prøver seg likevel med RBKs Per Verner Rønning:

– Alle fra toppfotballen er interessante, svarer Holmberg.

Lørdag ettermiddag kommer de hvite og røde etter all sannsynlighet til å havne i opprykks-jubelhaug på Moan. Så starter jobben med å yppe seg i 1. divisjon. Deretter med å forsøke å yppe seg mot Ranheim.

Sug på karamellen: - Blir det opprykk, blir det feiring til mandag, lover trener Holmberg. Nilsson har allerede begynt å smake på konfekten.