I gata vår var det 15 boliger. Vi var tolv gutter født mellom 1965 og 1971. Fem av dem ble toppidrettsutøvere. Grovt sett hadde du to fritidssysler på Kolstad i den tiden: Du kunne drive idrett, eller du kunne drikke sprit.

Miljøskaperne

Idrettslagets betydning var enormt. Gjengen av frivillige voksne som skapte miljø rundt de forskjellige årsklassene som vokste opp kan i dag se seg i speilet og si at de la grunnlaget for at Kolstad har levert landslagsutøvere som norsk idrett har høstet godt av.

Viktigere for bydelen Kolstad er det at mange holdt på lenge med idrett, og dermed drakk mindre sprit.

Rekrutteringen til et idrettslag er forholdsvis enkel når det popper opp ei maurtue av folk. Midt inn i maurtua lå byens desidert hardeste grusbane, så vidt rangert foran Lade 6 og Eberg.

Kolstad er bare et eksempel. Det var likedan i Nidelv, Utleira, Byåsen, Heimdal, Kvik og Nardo.

«Den bekymringsfrie leken»

I sistnevnte klubb la Roar Stokke ned manns jobb på 90-tallet som spiller og trener. Stokke har klare og kloke meninger om fotball og idrettsaktivitet.

Han har vært med på mye innen fotball – og er fremdeles på arenaen. Han skriver følgende i sin blogg:

«Jeg skal forsøke å vokte meg vel for å bli en som hevder at alt var så mye bedre før, for det var det selvsagt ikke. Men minnene fra min løkkefotball, den uorganiserte, bekymringsfrie leken helt på egne premisser, uten innblanding fra voksne, det er mine aller beste barne- og ungdomsminner. Den gang da vi tok ansvar for vår egen fritid. I dag organiseres fritiden i hjel. Og altfor ofte på de voksnes premisser.

Og den tiden la kanskje grunnlaget for at jeg spilte min siste aktive fotballkamp som 35-åring, og fortsatt har gleden av å trene. Det er jeg ganske så sikker på.

I dag slutter man med aktiv idrett før man er 18 år. Man ble jo ikke noen ny idrettsstjerne allikevel. Hva er da vitsen med å bruke så mye tid på det?»

Blod, tårer og press

Det er vanskelig å være uenig med Stokke, men jeg tror han glemmer at det faktisk fantes organisert idrett med gode og dårlige rollemodeller også da. Og den uorganiserte, bekymringsfrie leken – ja, var den egentlig det? Var det ikke en kamp med blod, tårer og prestasjonspress. Var det ikke det som var greia? Ble det ikke seier, besto den største kampen i å få revansje – gjerne samme dag!

Et slag i trynet

Det viktige er, som Stokke skriver, det var på barnas egne premisser. Det var vi som laget banene, vi laget reglene, draktene og skaffet pokalene.

Jeg husker godt frisparket jeg forårsaket etter en noe kraftig sklitakling på en av banene nederst på Kolstad-området (en av banene som faktisk var anlagt med hjelp av foreldrene i området). Motstanderen forsvant ut over «sidelinjen» som var kanten ned til en dal. Motspilleren kom krabbende opp av dalen – sint som et lemen naturligvis. Vi hadde ikke gule kort, og langt fra noen dommer, så straffen ble at to av lagkameratene hans holdt meg fast, mens han ga meg en real neve midt i trynet. Deretter kunne frisparket tas og kampen fortsatte. Motstanderen havnet etter hvert i bokseringen og ble en god idrettsutøver. Senere har han gjort en svært god jobb for trøndersk boksing som trener og leder.

Sterkestes rett

Det hadde blitt rabalder i dag hvis noe slikt hadde skjedd – eller en voksen, fotballkrets eller forbund hadde kommet med høye kneløft og god moral. For oss var incidenten oppgjort der og da, og vi var gode kamerater utenfor de tette gatekampene – eller tun-kampene som vi kalte det. Det var den sterkestes rett som gjaldt, med små innsmett av demokratiske avstemninger.

Løgn og fanteri

Og språkbruk? Ja, du fikk da vel høre hvordan du så ut, hvordan de andre så på gata di eller hvor slekta di hørte hjemme. Motstanderne stjal sykkelen din eller pengene dine hvis du hadde det. Det var sjelden fred, fordragelighet og ærlighet. Det var løgn og fanteri alt sammen, men du verden for en herlig tid. Og det som bar alt sammen var drømmen om å få til et brassespark i vinkelen.

Vage helter

Vi hadde noen vage helter gjennom engelsk fotball. Da vi var mellom seks og tolv år visste vi hvem Kevin Keegan og Peter Lorimer var. Det hadde vi fått med oss gjennom tippekampen på NRK. Noen av oss var så heldige å bli tatt med på Lerkendal av våre fedre for å se Odd Iversen på 70-tallet.

Det var det nærmeste vi kom forbilder – og de var forbilder kun på fotballbanen. Hva de holdt på med utenfor banen visste vi svært lite om. Hva Rosenborg holdt på med ble ikke virkelig interessant før på midten av 80-tallet. Da flyttet Arne Dokken inn i gata vår og var med på starten av RBKs gullalder med seriemesterskap i 1985 og 1988.

Da var løkkefotballen over for vår del. Men gjennom fotball, håndball og langrenn var 7–8 av de 12 jevnaldrende guttene i gata vår fremdeles aktive på idrettsarenaen. Et par av dem var innom landslag.

Hva lærte vi?

I dag er noen av oss trenere og ledere som skal forsøke å holde på flest mulig lengst mulig. Men det er vi, som holdt på med den bekymringsfrie leken, som er problemet.

Det er vi som kaster lek og miljø på båten og river kjeft på dommere og motspillere. Vi behandler til og med våre egne spillere så dårlig at de bytter klubb.

Etterpå står vi og sier at det var så mye bedre før. Hvorfor gjør vi det?

Antagelig fordi vi gjennom livets lære, der den sterkestes rett rådde, aldri har klart å kvitte oss med å dyrke vårt eget ego.

Og hvordan kan vi være skikket til å jobbe for at flest mulig skal holde på lengst mulig når vi ikke evner å se andre enn oss selv og våre egne barn?

Vi trenger selvfølgelig aksept fra andre på at å skape gode miljø er viktigere enn resultatene. Det hjelper ikke å ta resultatene vekk fra idretten slik det er tanker om i de yngste aldersklassene. Resultatene er det som driver ungene. De vil score mål og de vil vinne. Det er en drivkraft for å holde på med idrett. Det handler rett og slett om å bry seg om alle utøverne – uansett nivå.

Idrett er arbeidsplasser

Selvfølgelig fordi at det har en samfunnsmessig betydning i det at folket holder seg i form og forebygger fysisk forfall. Samtidig øker arbeidsevnen med et godt fysisk grunnlag fra barne- og ungdomstiden.

Utfordringen er at det også må skapes idrettsutøvere på både høyt og lavt nivå for å bidra til å opprettholde arbeidsplassene som de siste 20 årene er etablert innen idretten. Barn og ungdom er råmateriale for arbeidsplasser som lever av å jobbe med idrettsutøvere. I Idrettsforbundet er det drøyt 200 ansatte. Flere og flere klubber ønsker å ansette folk fordi det ikke er nok frivillighet til å drive laget. Kretser og særforbund er blitt arbeidsplasser. På toppen av pyramiden regjerer FIFA-president Sepp Blatter og pampene i den internasjonale olympiske komité. Der tenkes det mer penger enn helse og miljø.

«Produktet Norsk fotball»

Vi trenger frivilligheten for å opprettholde tilbudet til de som ikke kan kjøpe ungene inn på kommersielle treningstilbud som for eksempel treningsstudio. Vi trenger frivilligheten for å opprettholde gode nærmiljø.

Vi trenger idretten for miljøene ute i bydelene og ute på bygda. Vi trenger ikke idretten for idrettens del, eller for at tv-kanalene skal tjene penger på underholdningen det gir. Produktet Norsk fotball er for dårlig til at det er verdt å betale for den. Hørt noe sånt: Produktet Norsk fotball! Det er til å gråte av.

Men det er verdt å betale 100 kroner for å støtte det lokale 3. divisjonslaget. Da kan du møte naboer samtidig og gi en skjerv til miljøet der du bor.

Idretten utkonkurreres

Dagens barn og dagens ungdom lar seg ikke lure. Gjennom en fantastisk tilgang på informasjon og et vell av tilbud utenom idretten, så slutter de selvfølgelig med idrett når de finner noe annet som er mye mer morsomt. I første rekke arenaer der de setter kravene til seg selv og ikke trangsynte voksne som skal skape toppidrettsutøvere, eller som må vinne den neste kampen for å ta hjem sammenlagtseieren i 2. divisjon jenter 14 avdeling 7.

Trenger ikke idretten

Dagens ungdom er bra ungdom. De trenger ikke idretten, men idretten trenger dem som ett av flere ledd for å skape gode fellesskap. Jeg har tro på at de faktisk kan skape en bedre idrettsbevegelse enn det vi som herjer i dag, har klart.