Beitostølen: I sin første sesong utenfor landslaget var problematikken rundt Northugs skipark et tilbakevendende tema. Under Tour de Ski gikk landslagsledelsen så langt som å si at de rett og slett ikke hadde kontroll på skiparken til sin store stjerne.

Mens faren John Northug hadde ansvar for skiparken i fjor, er Tobias Dahl Fenre fra skifabrikanten Fischer hentet inn i år. I tillegg har Northug selv tatt et stort ansvar for å hindre at han blir hengende etter på utstyrsfronten.

Startet i april

Etter at verdenscupsesongen ble avsluttet i mars har Petter Northug, Dahl Fenre og trener Stig Rune Kveen brukt omkring 15 til 20 døgn hver på skitesting. Til sammen er det dermed brukt rundt 50 dagsverk på å finne Northugs beste skipar.

- Det er et helt annen arbeid som er blitt lagt ned på det som handler om ski i år, sier Kveen til Adresseavisen.

Arbeidet med skiparken ble innledet i svenske Bruksvallarna allerede i april. Senere i sommer og høst har trioen funnet snø på Sognefjellet, i Oberhof i Tyskland, på Gålå og nå til sist på Beitostølen.

Mer involvert

- Det er en stor forandring at Petter har vært mye mer involvert i alle testene. Han har selv vært opptatt av at dette skal forbedres, sier Kveen.

Northug-treneren vil ikke si mye om det som skjedde i fjor, men innrømmer at det ikke var optimalt på skifronten.

Petter Northug blir en del av landslaget først etter åpningshelga på Beitostølen. Det betyr at landslagets støtteapparat ennå ikke har overtatt ansvaret for skiparken hans. Landslagssjef Vidar Løfshus er trygg på at Northugs får bedre ski i år enn i fjor.

- Det var rett og slett litt uorden i skiparken i fjor. Det har de tatt tak i. Tobias Dahl Fenre er en veldig solid mann, sier Løfshus til Adresseavisen.

Løfshus tror på Sundby

Petter Northug vil ikke si noe til pressen før etter fredagens sesongåpning. Da går herrene 15 kilometer klassisk på Beitostølen. I realiteten er Northug allerede kvalifisert til neste helgs verdenscupåpning i Kuusamo.

- Han må bare vise at han er i normal gjenge. Hvis han tar tre 25. plasser her, så tror jeg ikke han blir med, men jeg er ikke redd for det, sier Løfshus.

- Hvem tror du vinner av Northug og Martin Johnsrud Sundby på fredag?

- Jeg tror kanskje det blir Martin, men i Kuusamo er jeg mer i tvil. Da tror jeg Petter spisser og slipper opp litt, sier Vidar Løfshus.

Aktive testere: Tobias Dahl Fenre (til venstre) og Stig Rune Kveen har brukt flere dager på Beitostølen for å teste Petter Northugs ski. Fredag kommer svaret på om Northug er tilbake i toppen Foto: Richard Sagen