Selv om ingen vil si noe om den forestående fengselsstraffen, er det ingenting som tyder på at Petter Northug sitter innesperret under VM.

Sannsynligvis stiller han på alle distanser som gullkandidat.

Da manager Are Sørum Langås lukket døra i Northug-teamets smørebod på Beitostølen søndag ettermiddag, runget det et digert brøl utover parkeringsplassen. Petter Northug og hans nærmeste støttespillere var samlet kun noen timer før 28-åringen vender tilbake på landslaget. Northug hadde vunnet sprintfinalen og stemningen i smøreboden var som i en fotballgarderobe hvor hjemmelaget hadde tatt en viktig seier etter lang tid med kritikk og sterkt press.

Hele Northug-leiren var preget av lettelse.

Fra kaos til ro

Etter en oppløftende åpning med tredjeplass fredag, fikk skistjernen og hans team et tilbakeslag med 23. plassen lørdag. Derfor smakte seieren søndag så fantastisk godt.

Den var det endelige beviset på at alle signaler som har strømmet ut fra Northug-leiren i høst har hatt rot i virkeligheten. Northug har holdt seg frisk, trent mye og gjennomført jobben med kvalitet.

Mens situasjonen virket kaotisk bare for noen uker siden, er alt mer oversiktelig når Northug mandag går tilbake på det norske landslaget.

Har snakket ut

Rettssaken etter fyllekjøringen er et tilbakelagt kapittel. I konflikten med Nye Høyder, selskapet som har saksøkt skistjernen, skjer det ingenting før rettsmeglingen i etterkant av VM. Og de gjentakende stridighetene med skiforbundet skal nå være over, etter at Northug og hans støttespillere snakket ut med landslagssjef Vidar Løfshus under et timelangt møte på Beitostølen.

Der ble det klart at Northug kan ta med seg hvem han vil fra sitt private støtteapperat til både verdenscup, Tour de Ski og VM, uten at landslagssjefen vil reagere på det.

– Jeg forventer en konfliktfri vinter, faktisk. Jeg føler at dialogen er bedre nå enn på samme tidspunkt i fjor, sier Løfshus.

Det samme sier Northug-manager Are Sørum Langås:

– Gjør vi det vi ble enige om på møtet, så blir vinteren helt uproblematisk.

Sundby best

Det eneste som kan velte VM-drømmen nå, bortsett fra formsvikt og sykdom, er fengselsstraffen. Northug ble dømt til 50 dager ubetinget fengsel 9. oktober. Det er fortsatt uvisst når og i hvilken form han skal sone straffen, men Adresseavisen har ingen grunn til å tro at dette vil skje mens konkurransene i Falun-VM pågår. Sannsynligvis skjer det til våren, i etterkant av langrennssesongen.

Dermed handler de neste ukene bare om trening og konkurranser for Northug. For selv om han vant søndag og presterte godt på 15-kilometeren fredag, er han fortsatt ikke landets beste skiløper. Martin Johnsrud Sundby var i en egen klasse både fredag og lørdag og er så langt på et nivå Northug ikke kan matche på intervallstart.

– Akkurat nå er Martin best, fastslår sportslig leder Ole Thonstad i Northug-teamet.

I dag blir både Northug og Sundby tatt ut til verdenscupåpningen i Kuusamo, hvor det er sprint lørdag og 15 kilometer søndag. Til helga kommer svaret på hvor de norske stjernene står mot Dario Cologna, Johan Olsson og Alexander Legkov.

Etter tøff trening de siste ukene og tre konkurranser på tre dager i helga, blir det rolige dager for Northug frem mot turen til Finland.