Northug fjerner seg dermed både fra landslagets opplegg og fra formelen som har gitt ham suksess i forkant av tidligere mesterskap.

Både Northug og landslaget har i en årrekke hatt for vane å lade opp til VM og OL i Seiser Alm i Italia på rundt 2000 høydemeter. Marit Bjørgen og Therese Johaug drar dit allerede lørdag.

Tre og en halv times kjøretur lenger vest og noen hundre meter høyere ligger Berninapasset i Sveits. Northug oppholdt seg der også i forkant av Tour de Ski, noe som viste seg å bli en suksess. Han kopierer oppskriften nå.

Ingen treningskompiser

Northug drar til Sveits mandag morgen kun sammen med trener Stig Rune Kveen og en fysioterapeut. Hotellet ligger på 2350 meter, mens skiløypene er litt lenger ned i dalen.

– Det er bare positivt at han ikke har noen å trene sammen med, at det ikke blir så stor fart på øktene. Han må gå behersket og rolig, sier Kveen.

Northug har ingen planer om verken å invitere treningskompiser eller presse til sitt oppholdssted den neste uken.

Manglet fart

– Vi blir der i cirka ei ukes tid. Deretter får han noen rolige dager i Trondheim før vi drar til Östersund, sier Kveen.

Planen er at Petter Northug skal gå verdenscupkonkurransene i Östersund 14. og 15. februar, noen få dager før VM starter.

Fredag var Kveen på plass på NM-stadion på Røros og fikk se Northug slite seg videre til finalen på sprinten. Der ble det til slutt sjetteplass. Fortsatt er det uvisst om han får gå sprinten under VM i Falun.

– Du merker at du mangler fart når du kommer ned fra høyden. Med det som bakgrunn er det greit å få fire drag her i dag, sier Northug til Adresseavisen.

Han var mest imponert over broren Tomas. Mellomste bror Northug rykket fra feltet i finalen, men mistet muligheten til å ta gull da han falt kort tid før mål.

– Når du ser det Tomas gjør i finalen, så er han i sitt livs form, sier storebror.

Tomas Northug innrømmer at han vil bli skuffet om han ikke blir tatt ut i VM-troppen.

– Jeg følte jeg fikk bevist hva jeg er god for her i dag, sier han.