- Det er ingen tvil om at vi har kommet styrket ut av det, sier Tomas Northug, etter at broren Petter lekte seg med konkurrentene på Røros søndag.

Sammen med Lars Ove Aunli førte Northug-brødrene Strindheim inn til NM-gull.

Norgesmesterskapet på Røros ble en stor opptur for Northug-familien etter et år med kraftig turbulens.

4. mai krasjet Petter Northug på Byåsen og ble senere dømt til fengselsstraff. Høsten ble preget av rettssak og krangler med selskapet Nye Høyder og Skiforbundet, samt usikkerhet rundt hvor eldstebror Northug sto sportslig.

Måtte bevise

Mens Petter Northug under Tour de Ski på nyåret beviste at han var tilbake i gammelt slag, har Tomas i lengre tid slitt med å ta det siste steget opp i verdenseliten. Mange hadde avskrevet ham som en fremtidig løper i toppen. Da han vant verdenscupsprinten i Estland i midten av januar, ble plutselig begge brødrene aktuelle for VM.

Under NM har begge to bekreftet form og vist at de hører hjemme i Norges tropp i Falun. Lørdag ble begge tatt ut.

– Som jeg sa også før sesongen, så ønsket vi begge, ikke bare Petter, å vise hva vi var gode for denne sesongen, sier Tomas Northug, som på grunn av all motgangen har vært inne på tanken om å legge opp.

– Har det som skjedde i vår styrket familiesamholdet?

– Ja, det tror jeg. Samholdet har bestandig vært bra, men det er noe ekstra når slike ting skjer.

Kan gå alt i VM

Søndag reiste Northug-brødrene hjem fra Røros. Petter drar allerede i dag videre til Berninapasset i Sveits, mens Tomas trolig skal lade opp til VM i Seiser Alm i Italia sammen med flere av landslagsløperne.

Mens Tomas Northug er tatt ut for å gå sprinten i Falun, er Petter Northug brennaktuell for alle distanser. Som for Marit Bjørgen, er et sentralt spørsmål om han kan gå lagsprinten dagen etter tremila.

– Det får vi ta der og da. Hvis jeg er i bra form, så tåler jeg det, sier han til Adresseavisen.

Oppvisningen søndag, hvor han lekte seg med både Leksviks Anders Tettli Rennemo og deretter Lyns Hans Christer Holund, var nok et skremmeskudd både mot svensker og russere før VM-stafetten. Selv har Northug en klar formening om hvem som bør gå på det norske laget i Falun:

Northugs stafettlag

– Jeg tror at Didrik (Tønseth) går førsteetappen, Niklas (Dyrhaug) andre, Martin (Johnsrud Sundby) tredje og jeg sisteetappen.

At Sundby brøt lørdagens skiathlon mener Northug det er minimal grunn til å legge vekt på.

– Det er bare dumt å dra konklusjoner etter enkeltløp. Hva gjorde jeg før VM i Oslo og før VM i Liberec? Det er ingen som kommer til å huske det.

– Hvordan er følelsen nå etter tre NM-øvelser?

– Jeg har fått fine hardøkter. Jeg trengte å få blåst ut litt nå som jeg har vært i høyden og trent rolig, sier Petter Northug, som i går ettermiddag tok flyet sammen med kong Harald til Oslo, før han i dag reiser videre til Sveits.

Snart på veg hjem fra Røros, jer er brødrene i utøverloungen etter premieutdelingen søndag. Foto: Glen Musk
Brødrene Petter og Tomas (på bildet) Northug forlater skistadion søndag. Noen har skrevt "Love you" i møkka bak på Range Roveren deres... Foto: Glen Musk