Mogensen hevder landslagsledelsen må feie for egen dør før de kommer med kritikk av hvordan klubbene benytter spillerne sine.

– I sommer reiste Jenny Grøtan og Kristin Venn til U-VM med skader. Jenny spilte én kamp, og så ble skaden i den venstre skulderen slått opp. De kom hjem fra VM 12. juli, og var ikke klare til å trene med oss fra 1. august, sier han.

Grøtan har måttet stå over store deler av sesongen på grunn av skader, mens Venn har slitt med jumpers knee.

– Vi burde sagt at de ikke fikk reise til mesterskapet, og det burde landslaget sagt også. Når Hergeirsson går så hardt ut mot oss nå, må de også leve etter samme regler, sier han.

– Landslagsspill har stor del av skylden for at Jenny har vært skadet nesten hele sesongen. Jeg tror ikke hun hadde vært skadet i dag om hun hadde fått hvilt og trent ordentlig i sommer, mener Mogensen.

God nok, men utelatt

Onsdag kveld var dansken frustrert etter 21-24-tapet hjemme mot bunnlaget Halden, hvor laget hans leverte en slett forestilling. Men landslagssjef Thorir Hergeirssons uttalelser til Adresseavisen mandag gjør ham lyn forbannet.

Landslagsledelsen har nemlig utelatt Byåsen-strek Maren Gundersen fra både A- og rekruttlandslagstroppen i mars, etter at hun spilte seriekamper til tross for at hun meldte skadeforfall til landslagssamling i februar.

– Det skurrer for meg, og jeg synes det er blitt for mye av det i norsk kvinnehåndball – at spillere spiller, men ikke kan trene for fullt. Holder vi på sånn over tid, gir ikke det en god utvikling verken for klubb- eller landslag, sa han.

– Spiller du for fullt i klubb, er halvskadd og melder forfall, så må vi vurdere om vi skal ha med sånne spillere, sa Hergeirsson, som bekreftet at utelatelsen ikke var sportslig begrunnet.

Samtidig mente islendingen at Byåsen burde gitt Gundersen mer tid til å bli frisk.

– Forferdelig synd

– Det gjør meg egentlig sur at han uttaler seg på den måten. Det er forferdelig synd at Maren blir et offer her. Det er urimelig, sier han til Adresseavisen.

Dansken mener Byåsen har tatt tilstrekkelig hensyn til Gundersens ryggproblemer.

– Det er sånn i alle klubber at man spiller med større eller mindre skader. Selvfølgelig handler det om at det skal fungere godt både for klubb- og lands-lag, men jeg synes det mange ganger skal skje på landslagets premisser, sier han.

Fikk nødvendig hvile

Også Emilie Hegh Arntzen meldte forfall til landslagssamlingen i februar, og spilte likevel kamper for Byåsen. Hun er dog med i Hergeirssons landslags-tropp til Golden League. Derfor kjøper ikke Mogensen landslagssjefens argumenter.

– Maren fortjener overhode ikke dette. Det er ikke mange som er mer pliktoppfyllende enn henne. Jeg hadde håpet at både hun og Emilie skulle være med i troppen, og jeg klarer ikke å se en forskjell på situasjonene deres. Det kan landslagsledelsen, og det synes jeg er merkelig, sier Mogensen.

Mogensen er sikker på at Gundersen brenner for enhver landslagsmulighet hun får, og at det ikke var lett for henne å melde forfall. Og selv om hun spilte mye for Byåsen i hele februar, mener Mogensen at det var riktig å stå over samlingen med landslaget.

– På deres samlinger har de to treninger om dagen, og det holder hun ikke til nå. Hun hadde ikke kunnet gjennomføre samlingen i februar. Ut fra vårt synspunkt har det vært godt for henne med den pausen hun fikk. Da fikk hun tid til restitusjon, sier han.

Vanskelig å si nei

For nå kjennes ryggen bedre, melder Gundersen selv.

– Vi jobber hele tiden med å trene den opp, og jeg tror jeg må gjøre det for alltid. Jeg har en svakhet der, sier hun, og er overrasket over Hergeirssons begrunnelse for å droppe henne fra landslagstroppene.

–Jeg fikk beskjed av fysioterapeuten om å ikke dra på samling, og det må jeg forholde meg til. Jeg hadde lyst til å dra, men det var en medisinsk begrunnelse. Jeg føler jeg har gjort det jeg får beskjed om, og det er synd det skal være sånn, sier hun.

Samtidig sier hun seg enig i at det godt kan hende hun burde tatt mer hensyn til ryggtrøbbelet også i klubbhverdagen.

– Men i Byåsen har vi en situasjon med mye skader. Vi har ikke flust av spillere å ta av, sier hun.