– Det er et krav at vi når budsjettet for 2015, sier Byåsens styreleder Tore Bull Hedel.

– Hva skjer om dere ikke klarer det?

– Det kan jeg ikke svare på, men det er ikke greit å ikke levere. Vi kan ikke forverre situasjonen, og det er ikke innenfor med et minusresultat i 2015, sier han.

Bull Hedel vil ikke kalle det et ultimatum til klubbens daglige ledelse, men det er liten tvil om at svarene legger et solid press på administrasjonen.

Svake sponsorinntekter

Tirsdag kveld behandlet Byåsens elitestyre resultatet for 2014 og budsjettet for 2015. Klubbens regnskapstall viser et underskudd på en halv million kroner i 2014. Det er rundt en halv million svakere enn budsjettert, og det er først og fremst på sponsorinntekter, der resultatet er over én million kroner lavere enn forventet, klubben har bommet fullstendig.

– Det er vi ikke fornøyd med i det hele tatt. Det vi skal være fornøyd med, er tendensen i regnskapet, sier Bull Hedel.

For tallene styrelederen har lagt frem for Adresseavisen viser at klubben etter første halvår i 2014 styrte mot et underskudd på hele 1,8 millioner kroner.

Derfor fikk heller ikke klubbens kanskje viktigste spiller forrige sesong, Raja Toumi, fornyet kontrakten. I tillegg forsvant Byåsens store stjerne, Camilla Herrem, til rumenske Baia Mare. Det gjorde sitt til at lønnskostnadene ble lettet betraktelig.

Samtidig har skadeproblemer gjort sitt til at kostnadsnivået har vært lavere i andre halvdel av sesongen. I tillegg følger Byåsen-styret økonomien tett gjennom månedlige rapporter.

Det har gjort sitt til at Byåsen-regnskapet faktisk gikk i pluss i årets seks siste måneder.

– Driftsmessig er det nå kanskje bedre enn noensinne, sier Bull Hedel.

Måtte bruke 2014-inntekter

Klubbens økonomi har vært trøblete i en årrekke. Da Byåsen var i ferd med å bukke under i 2012, gikk sponsorene med på at klubben kunne forskuttere et millionbeløp av fremtidige sponsorinntekter for å redde driften. Det måtte Byåsen gjøre også i 2013, og det betød at klubben mistet 500 000 av inntektene i 2014.

– Hadde vi beholdt den inntekten i 2014, hadde vi drevet i null. Derfor er retningen positiv, sier Bull Hedel.

Det betyr at Byåsen nå har betalt for «gammel moro», og at den negative egenkapitalen har økt til 1,2 millioner kroner.

– Det er ikke realistisk å rette det opp i inneværende år, men i 2016 må vi begynne å redusere den negative egenkapitalen betydelig, mener styrelederen.

Den vonde økonomien har tvunget Byåsen, som forrige sesong tok sitt tiende seriesølv på rappen, til å ta et steg tilbake. Flere av profilene forsvant, og klubben satset knallhardt på talentene. Derfor var målsettingen også så beskjeden som en femteplass. Neste sesong er målet bronse, mens det skal bli gull sesongen etter det igjen.

– Den ambisjonen er ufravikelig, og skal være der. Da må vi rigge oss etter dette, sier Bull Hedel.

Ingen Rema-erstatter klar

I 2015 budsjetterer Byåsen med et overskudd på 90 000 kroner. Omsetningen skal være på 10,3 millioner kroner – 800 000 mer enn i 2014.

Men jakten på en sunn økonomi har fått en knalltøff start. Hovedsponsor Rema har nemlig meddelt at de ikke ønsker å fortsette som Byåsen-sponsor.

– Vi er kjempeglad for at Rema har vært med til nå, men det er selvfølgelig en utfordring at hovedsponsoren forsvinner ut, sier Bull Hedel.

Foreløpig er ikke erstatteren klar, men Byåsen trenger 1,5-2 millioner kroner i nye inntekter i 2015 for å nå budsjettet. Historien har vist at slike summer er vanskelig å fiske frem for trønderske idrettsklubber.

– Hva er det som tilsier at dere skal klare det?

– Offensivt arbeid, en tydelig profil og tydelige verdier. Vi har flere løp som pågår, og vi får inn noen mindre avtaler. Men vi trenger en eller flere vesentlige aktører i Trondheim som kan være med på løftet vi er i ferd med å gjøre.

– Men er det noe som tyder på at dere skal få inn nok inntekter?

– Produktet har blitt bedre, og spillerne har vist karakter i året som har gått. Om vi får høyere omsetning avhenger av at de som forvalter klubben, faktisk klarer å formidle det. Administrasjonen tror på tallene, noe som gir et godt grunnlag for at dette skal gå bra, sier styrelederen.

– Det er et krav at vi når budsjettet for 2015, sier Byåsens styreleder Tore Bull Hedel. Foto: Rune Petter Ness