Mengder kubikk: Et lastebillass med kunstsnø skal gi ti meter langrennsløype i november. Foto: Rune Petter Ness

I morgentimene torsdag hadde den nylagte snøhaugen nær barnehagen i Granåsen vokst med 3000 kubikk - eller 200 lastebillass - med kunstsnø.

Snøen er hentet fra world cup-løypenettet og stadion noen hundre meter lenger unna, og arbeidet startet tirsdag morgen. For hvert billass er anslaget at man kan lage ti meter langrennsløype til vinteren. Arbeidet har en kostnadsramme på 500 000 kroner.

– Planen er å kjøre den lagrede snøen ut løypene i første del av november. Dette er selvsagt væravhengig. Vi kan ha varmegrader om dagen, men optimalt får vi best kvalitet på løypa med noen netter med frost. Det er bedre med en kilometer med god kvalitetet, enn to kilometer med dårlig kvalitet, sier driftsleder Vidar Finnland.

Vanskelig å anslå svinnet

Spiller temperaturen på lag med ham og kollegene i Trondheim bydrift, kan de tilby skiløperne inntil to kilometer med løyper rundt stadioen når kalenderen bikker november. Blir det kaldt nok, går man i gang med å produsere kunstsnø parallelt. Så langt ser det ut til at de kan lagre 6-7000 kubikk.

– Dette er nybrottsarbeid for oss, erkjenner Finnland som likevel føler seg godt rustet for oppgaven gjennom blant annet god kommunikasjon med langrennsarrangører på Beitostølen og i Östersund.

Med mildvær og nedbør i Trondheim, var det viktig å komme raskt i gang med å samle vinterens snø.

– Det blir lange dager framover nå. Vi må stå på for å redde mest mulig snø, sier han.

Erfaringer fra Beitostølen viser at man må regne med minst 20 prosent svinn, selv om det er lagt mye arbeid med å optimalisere lagringsforholdene.

– Vi lagrer snøen der infrastrukturen bra. Med god tildekking av flis, skal snøen skjermes bra for sola. Underlaget skal være tørt og fast, vi har bra drennering og avrenning, forklarer han.

2000 kubikk flis

Men selv med optmiale lagringsforhold og store mengder snø, tør han ikke love at hele rulleskiløypa bilr snølagt med en gang i november.

– Vi har ikke kunnet begynt arbeidet før. Vi har utnyttet alle arbeidsdager etter det siste arrangementet som var her rett før påske, sier produksjonssjef Ola Kviteng som ser at framdriften går som planlagt,

– Når vi har samlet all snøen, skal snødungen formes riktig. Den skal være kuleformet, som en iglo. Så må snøen komprimeres for å bli så lufttett som mulig. Til slutt vil den bli tildekket med 40-50 centimeter med flis, sier Finnland.

Det vil ta tre dager å kjøre og legge de 2000 kubikkmeterne med flis som trengs, og etter planen skal området stå ferdig inngjerdet i slutten av neste uke. Da er tråkkemaskinene som jobber med å hente snø til lastebilene inne på stadion ferdig med sin del av jobben.

– Når vi henter snøen ute i løypenettet, må vi ha mindre utstyr. Vi vil ikke skade underlaget i rulleskiløypa som snart skal tas i bruk, sier Finnland.