For første gang fører Trøndelag fotballkrets statistikk over overganger. Tallmaterialet Adresseavisen presenterer gjelder alle spillere i alderen 13 år til senior.

0.-divisjon ble innført denne sesongen for klassene jenter og gutter 16 og 19. Divisjonen stiller særlige krav til klubbene som deltar og innføringen har skapt store diskusjoner i fotballmiljøet. Et mindretall av plassene i serien var åpne gjennom kvalifisering, mens kretsen pekte ut de andre klubbene som var kvalifisert gjennom resultater i fjor.  For klubbene som er kvalifisert stilles det diverse krav som sportslig plan, trenerkompetanse og arrangement. 1. divisjon i disse klassene blir da nivå to.

LES KOMMENTAR: Slipp barnet mitt frem!

– Systemet for registrering av overganger viser ikke fødselsdato, og vi må inn på hver enkelt overgang for å finne det aktuelle alderstrinnet. Vi rakk ikke gå inn på individnivå nå, men målet er å levere mer presis statistikk til klubbene på klubbforum i august/september, sier Jan-Roar Saltvik, leder i Trøndelag fotballkrets.

Vil ha kunnskap

Selv om dagens tall ikke er brutt ned på aldersklassene og det ikke fins sammenlignbart tallmateriale fra tidligere år, vil Saltvik bruke oversikten til å skaffe seg kunnskap om konsekvensene av innføringen av 0.-divisjon i 16- og 19-årsklassen.

– Det er 29 klubber som har lag i 0.-divisjon. Til sammen har disse klubbene 545 av kretsens 1600 lag i seriespillet. Det betyr at de utgjør en tredjedel av lagene, og kravene til 0.-divisjon vil dermed generere utvikling til en stor del av kretsens lag, mener Saltvik.

– Hver femte overgang gjelder overgang til lag som spiller i 0.-divisjon. Hva tenker du om det tallet?

– Om det har vært høyere eller lavere før, blir det vanskelig å si noe om. Som idrett kan vi bli flinkere til å ha fakta som grunnlag for utvikling og diskusjon. Følelsene må fortsatt være der, men vi må ha mer fakta. Da kan vi opprette kunnskap og ha dialog med klubbene om hva som er grunnlaget for ulike typer overganger, sier han.

Skal sjekke 14-16-åringene

Det er først når spillere fyller 13 år at overganger registreres. Å finne ut hva som skjer når det gjelder overganger i aldersgruppen 14-16 år blir spesielt viktig for fotballkretsen.

– Vi har ikke dokumentasjon på at innføringen av 0.-divisjon gjør at spillere bytter klubb tidligere enn før. Nå vil tallene gi fundament for diskusjoner framover. Statistikk kan brukes på mange vis. Det er for eksempel ikke heldig å se at Rosenborg henter seks spillere fra Trond, sier Saltvik.

– Hvilke tendenser ser du?

– Tallene viser at flertallet av overgangene har skjedd mellom klubber som ikke har lag i 0.-divisjon eller fra klubber som har lag i 0.-divisjon til klubber utenfor 0.-divisjon. Disse utgjør 55 prosent, eller sagt med andre ord, hver andre overgang som har skjedd i perioden har vært til klubber utenfor 0.-divisjon.

– Har vært litt røff

Saltvik forteller at kretsen kommer til å følge nøye med på at klubbene overholder reglementet som gjelder for overganger.

– Overganger skal skje på en forskriftsmessig måte, hvis ikke må vi sanksjonere, sier han.

Han vet at kravene til klubbene som stilles er blitt tøffere, ikke bare gjennom innføringen av 0.-divisjon. Også innføringen av fast kampdag har vært krevende for store bydelsklubber som skal legge en omfattende kabal med lagenes treningstider.

– Men nå har vi fått ned kampendringsmoduset og får mer tid til å følge opp andre oppgaver. Vi har vært litt røff med klubbene. Vi prøver å være pragmatisk, men tydelig på at det må leveres. Klubbene drives av frivillighet, men de må komme seg videre. De siste par ukene har fortalt meg om store utfordringer når det gjelder kommunikasjon internt i mange klubber, sier han.

- Dette blir nytt og spennende

Hvis jentene ikke spiller seg til en plass på laget i 0.-divisjon, står døra åpen på et av de andre Flatås-lagene.

– Her er det plass til alle. Noen vil trene mye, andre vil spille for å være sammen med venner, sier Erik Eide.

Han har trent jentene siden de gikk på barneskolen. Nå gleder han seg over at cirka 55 jenter fortsatt møter opp til trening på kunstgresset på Flatås. Spillene er i alderen 14-18 år og har seriespill på ulikt nivå foran seg denne sesongen. Tre juniorlag skal i aksjon i O.-divisjon, 1.divisjon og 2.divisjon. I tillegg har de et J16-lag og et J14-lag.

– Vi klarer å holde gjengen samlet. Mange har spilt sammen siden de var 11-12 år, og vi opplever at jentene vil være her og at miljøet er trygt. Vi har trent på tvers av årskull i flere år, og ser store fordeler ved å hjelpe hverandre. Da blir vi flere trenere som kan følge opp laget. Vi har også ei foreldregruppe som bidrar, sier Eide.

Malin Holm og Line Hybertsen spiller på det Flatås-jentene kaller «toppet-laget». De skal gjøre sitt beste for å bite fra seg i årets 0.-divisjon, og serieåpnet nylig med tap 1-3 mot Verdal.

– Det blir nytt og spennende å spille i 0.divisjon, mener Flatås-duoen.

Konkurranse skjerper

At noen spiller i den gjeveste serien, og andre i lavere divisjoner, er ikke ødeleggende for miljøet. Snarere tvert i mot, ifølge jentene.

– Vi har tilbud til alle som vil spille. Vi har et toppet lag og et miljølag. Vi heier på hverandre, og vi møtes ofte på fritida. Da møtes vi ute, spiser eller spiller bowling sammen, sier Malin Holm.

Line Hybertsen kom til Flatås fra Kolstad i fjor.

– Det er godt å bli satset på. Og det er fint med en ekstra utfordring i 0.-divisjon. At det er konkurranse om plassene på laget, er bare bra. Det skjerper meg, sier Hybertsen.

Erik Eide tror det gode apparatet rundt jentene er en årsakene til at de har ei stor og stabil gruppe med spillere, mens andre lag sliter med frafall i denne aldersgruppen.

– Vi har et stort trenerteam som har fulgt jentene i mange år. Vi har samarbeidet med andre årskull både i trening og på kamp. De yngste jentene fikk spille med eldre jenter. Slik unngikk små årskull å gå i oppløsning. Vi opplever at spillerne vil være her. De opplever at det er et trygt miljø, sier Eide.

Liten tid til forankring

– Hva betyr innføringen av 0-.divisjon for dere?

– Det kom litt fort på oss. Det stilles mange krav, flere er krevende og utfordrende for oss som gjør mye annet enn å være fotballtrenere. Vi kunne ønsket oss mer tid på gjennomføringen. Korte frister gjør det vanskelig å forankre planene i klubben. Nå diskuterer vi hvem av oss trenere det er som skal ta B-lisensen, sier Eide.

Både spillere og trenere har så små smått begynt å tenke på livet etter junioralder.

– Det hadde vært gøy med et damelag. Vi får se, sier Erik Eide.