Tok jafs: Fredrik Weiseth har kravet til U23-EM på 5, 20 meter innen rekkevidde. Trener Geir Røsvoll beskriver framgangen til Weiseth i vinter som voldsom. Foto: Anne-Marit Dahl

Med mulighet til å få fem mann over fem meter i løpet av sommeren, har nivået på stav har aldri vært høyere i Norge. Vinterens hoppøkter i Ranheimshallen viser at stavduoen med base i Trondheim er på rett vei:

–Odd har som mål å gjøre det godt under NM i Haugesund i sommer. Målet for sesongen er 5,30 meter, mens kravet til EM neste år er 5,45 meter. Fredrik har 5,20 som mål. Da kvalifiserer han seg til U23-EM i Tallin i juli, sier Røsvoll.

Perset med 60 centimeter

Han er optimist på vegne av Ranheims-duoen som må sette personlige rekorder.

–Odd er på internasjonalt nivå i dag, han må bare få det ut og ta steget videre. Teknisk er han der, han må bare finne ut av tilløpet sitt. Og Fredrik har hatt formidabel framgang i vinter. I fjor hoppet han 4,30 meter utendørs, og i vinter vant han UM innendørs med ny personlig rekord på 4,90 meter. Det er ikke vanlig å ta et så stort jafs på kort tid, men han har jobbet utrolig godt med teknikk, styrke og kroppsbeherskelse, forklarer stavtreneren.

Framgangen gjør at Fredrik Weiseth går inn i sommersesongen med selvtillit.

–Det er 30 centimeter igjen til EM-kravet på 5,20 meter, men jeg stresser ikke. Nå skal jeg komme i gang med stevner i mai, sier Weiseth.

–Jeg må gjøre jobben på trening framover. Det blir mange økter før EM, sier 20-åringen fra Tingvoll.

Skal ta norgesrekorden

Kommer han til EM, vil Tallin-turen gi ham nyttig læring.

–Hovedmålet mitt er å klare kravet. De beste hopper 5,50-5,60 meter. Jeg må ha et år eller to på meg for å komme dit, sier Weiseth.

Odd Eikens uttalte mål på sikt er å ta norgesrekorden på 5.72 fra Trond Barthel. Røsvoll forventer at Eiken nærmer seg i løpet av sesongen.

–Odd hadde ikke den utviklingen jeg forventet sist sesong. Det handler primært om at han har fått en uvane i tilløpet, sier Røsvoll.

Eiken forklarer stagnasjonen med småskader som har ødelagt kontinuiteten i treningen. Nå er akillesproblemet under kontroll.

–Målet å være stabil framover. Geir snakker med de aller beste internasjonale trenerne, og jeg vet at jeg må gjøre det han sier. Det er teknikken som er det utfordrende for å ta steget videre. Farten og styrken har jeg, sier Odd Eiken.