Fredag barker Norwich og Ipswich sammen til det som omtales som det nest mest hatske derbyet i England. I ren opprykksthriller til Premier League. Verdt 1,3 milliarder.

– Det kommer til å bli helt kaos. Stemningen i byen har vært helt vill siden det ble kjent at vi skulle møte Ipswich, og oppbyggingen til kampene blir enorm. I tillegg handler det om Premier League, sier Tettey til Adresseavisen.

Lange baller mot diger spiss

For første gang på lang tid har 29-åringen fått gå en hel sesong nærmest skadefri. Det har gitt 36 seriekamper på Norwichs sentrale midtbane, og fast plass for Norge. Der Tettey i Premier League i fjor var for ren ryddegutt å regne har han i år hatt en langt viktigere rolle som ballfordeler - og er av manager Alex Neill mest betrodde menn. Etter en strekk, som har satt ham av banen i to uker, trener Tettey for fullt igjen i dag. Holder låret, er plassen på laget udiskutabel.

Fredag spilles den første av to semifinaler, hvor vinneren spiller ren opprykksfinale til Premier League. Den første kampen er på Portman Road, Ipswichs hjemmebane. Returkampen i Norwich spilles en uke senere.

– Vi er helt nødt til å være «på». Vi slo dem i begge kampene i serien (1-0 og 2-0), men Ipswich er utrolig direkte, styrer mye av spillet sitt med lange baller mot en kraftig spiss, og vi må demme opp for det, sier Tettey.

Masseslagsmål i 1998

Det er ikke noen overdrivelse av Tettey å kalle kampene «av det viktige slaget». For det første renner det nemlig eventyrsummer inn på konto ved et opprykk. Daily Mail har anslått en Premier League-plass å være verdt minst 1,3 milliarder, på grunn av de enorme TV-inntektene.

Men kampene mot nettopp Ipswich handler også om hegemoniet i Øst-England, og en rivalisering som har vært der siden 1902. Norwich-boss Neill sier dette blir de viktigste kampene mot Ipswich i historien, og det sier en del. Kampene anses nemlig av «Football Rivalries Report» som det nest mest intense rivaloppgjøret i England, og er stemplet med «advarsel» av politiet. Det er ikke tilfeldig at de aller fleste kampene lagene i mellom spilles så tidlig på dagen som mulig, og for eksempel i 1998 var det masseslagsmål utenfor en togstasjon etter en sen tirsdagskamp. Hvor «politiets batonger ble flittig brukt mot Ipswich-fansen».

Nå blir det to seine fredagskamper. Med andre ord: Det blir ikke helt fritt for liv på tribunen, nå heller.

– Det var voldsomt trøkk rundt lokalderbyene i ligaen, også. En utrolig opplevelse å være med å slå Ipswich hjemme på Carrow Road, sier Tettey om 2-0-kampen 1. mars.

– Du har spilt så å si alt i år. Din beste sesong personlig noensinne?

– Jeg er ikke en type som skryter så mye av meg selv. Men ja: det har gått bra. Samtidig betyr ikke det så mye dersom vi ikke rykker opp. Det vil for eksempel bli et gedigent antiklimaks om vi slår Ipswich, men taper finalen på Wembley, fortsetter han.

Ett eller to år igjen

Utfallet av sesongen har også betydning for Tettey selv. Kontrakten med Norwich er slik at et opprykk automatisk forlenger avtalen med ett år. Glipper opprykket, har midtbanespilleren ett år igjen. Men dette bruker han ikke energi på.

– Drømmen min er å komme tilbake til Premier League. Og jeg trives veldig godt i Norwich, smiler Tettey.

Men aller først: Playoff. Ipswich. Svært lokalderby.

Og 1,3 milliarder kroner.