Byåsen-ledelsen mener at lønnstilbudet er en konsekvens av at klubben ønsker å jevne ut lønnsforskjellene i spillerstallen.

Tomac har, etter lang tids trøbbel, endelig har fått orden på den vonde skulderen sin igjen. Det har gjort at hun har vært et av Byåsens viktigste angrepsvåpen i sesongavslutningen.

– Marta har hatt stor betydning for oss, spesielt i sluttspillet. I kvartfinalen mot Oppsal var hun matchavgjørende, sier Byåsen-trener Claus Mogensen om backen.

Nå er imidlertid Byåsen-fremtiden i fare for trønderen. For selv om laget ifølge Tomac på et møte med klubbledelsen før sesongslutt fikk beskjed om at lønnsbudsjettet blir økt, og at spillerne skulle belønnes, tar hun kontraktstilbudet hun har fått som et tegn på at hun ikke lenger er ønsket.

Les også: Byåsen skuslet bort Mesterliga-muligheten

Blankt nei

Styreleder Tore Bull Hedel har tidligere sagt til Adresseavisen at lønnsbudsjettet skal økes fra sommeren av.

Den økningen tilfaller på ingen måte Byåsen-kaptein Tomac.

– Jeg ble tilbudt en kontrakt som ville gi meg 30 prosent lavere lønn, sier hun om kontraktsforslaget hun tidligere har omtalt som «veldig dårlig».

Tomac har sagt blankt nei til kontraktstilbudet, og siden har hun ikke hørt noe som helst fra klubben.

– Situasjonen minner mer og mer om det som skjedde da Raja (Toumi) forsvant fra klubben i fjor, sier Tomac.

Les også: Byåsen-sjefen varsler treningsendringer

Les også: Tomac trosset alle beskjeder – sendte Byåsen videre i sluttspillet

Reagerte på Toumi-behandling

Toumi, som hadde vært Byåsen beste og viktigste spiller i 2013/14-sesongen, sa i februar i fjor nei til et kontraktstilbud som ville innebære lavere lønn. Hun hadde imidlertid inntrykk av at partene skulle komme til enighet. Helt til hun i et møte i mai fikk beskjed om at klubben ikke hadde råd til å beholde henne.

– Jeg gikk til møtet for å forhandle om kontraktsbetingelsene og skrive under, men i stedet fikk jeg beskjed av styret om at det er slutt. Jeg er veldig skuffet og føler meg svært dårlig behandlet av klubben, sa Toumi til Adresseavisen da.

Tomac var blant spillerne som reagerte kraftigst på behandlingen av Toumi, og nå føler hun at det samme er i ferd med å skje henne.

– Er det fortsatt mulig for deg å bli enige med Byåsen, eller er alle broer brent?

– Man skal aldri si aldri. Men det ser vanskelig ut nå.

Les også: Byåsen-profilen ble droppet fra landslaget

Treneren vil ha henne

Byåsen er relativt godt forspent i posisjonene Tomac bekler.

Fra før er det klart at playmakerne Marie Henriksen og Ida Marie Hernes, samt venstrebackene Emilie Hegh Arntzen og Maren Aardahl, blir med videre. I tillegg kommer landslagsback Ida Alstad hjem til Byåsen i sommer.

Trener Mogensen har gitt klubben beskjed om at han helst ser at han får Tomac med seg videre.

– Jeg har sagt at jeg gjerne vil satse på Marta og håper det kan lages en avtale med henne. Men det er noen økonomiske rammer her som blir en utfordring. Det har jeg respekt for, sier han.

Dansken har vært i klubber preget av svak økonomi også tidligere. Nå anmoder han både klubb og spiller til å tenke litt utenfor boksen.

– Jeg håper man kan finne en løsning begge parter kan få en verdi fra. Kanskje kan hun jobbe noen timer hos en sponsor eller lignende, uten at det går utover klubbens økonomiske rammer, sier han, og påpeker at toget ikke har gått.

– Det er fortsatt muligheter. Det er det frem til Marta eventuelt har funnet en annen løsning, sier han.

– Synd

Daglig leder i Byåsen, Torbjørn Balstad (bildet), skjønner at Tomac reagerer på lønnstilbudet.

– Ja, det er ingen som er glade for å gå ned i lønn. Men hun er ikke alene om det, sier han.

Ifølge Balstad er det flere spillere som må godta et kutt, og at grepene de har tatt blant annet har vært for å jevne ut lønnsforskjellene i klubben.

I tillegg håper klubben at det blir færre langtidsskader.

– Økningen på lønnsbudsjettet er likevel minimal. Vi må holde kostnadene nede, sier han.

Balstad er helt tydelig på at Marta Tomac er ønsket videre i klubben.

– Det er litt synd at det er blitt sånn. Men vi hadde en god prat på onsdag, og vi prøver å finne noen løsninger på det. Det skal vi jobbe med i helgen, sier daglig leder Torbjørn Balstad.

Tomac selv sier møtet var konstruktivt, men at partene ikke har kommet nærmere en løsning.

Foto: Glen Musk