Morgensola laget en vakker ramme ved Zurich-sjøen der FIFA-lederne var i ferd med så stå opp fra sine myke senger på femstjerners Hotel Baur au Lac. Men noen av dem skulle ikke få nyte dagen slik de hadde tenkt. Nede i resepsjonen sto sivilkledte politifolk og ba om nøklene til FIFA-representantenes rom. De tok med seg 14 personer til forhør om korrupsjon. FBI styrer aksjonen og vil ha ni av dem utlevert til USA. Nå snakker vi om FIFAgate, en sak som har sprengkraft til å fjerne denne kreftsvulsten fra idrettskartet.

Det er lett å se paradokset i dette at den nasjonen som har brydd seg minst om fotball i hundre år, tar ansvar for å rydde opp i resten av verdens favorittsport. Samme hvem som gjør det, bare noen rydder i galskapens hus der korrupsjon, bestikkelser, svindel og hvitvasking av penger har foregått i flere tiår.

En av de arresterte er Jeff Webb, president Blatters nye yndling og utpekte etterfølger. Han leder Concacaf som består av 41 medlemsland, deriblant 31 små nasjoner i Karibien. I FIFA har små nasjoner som Jomfruøyene og Montserrat en like viktig stemme som Spania og Tyskland. Det er et faktum at Concacaf alltid har stemt i blokk for Blatter.

Jack Warner fra Trinidad og Tobago ble grepet i svindel og måtte fratre eksekutivkomiteen, men ble reddet fra videre etterforskning av presidentens beskyttende hånd.

Brasils tidligere fotballpresident Jose Maria Marin er han som du kanskje har sett stjele medaljen som keeperen på guttelaget til Corinthians skulle ha. Videoen forteller hvor uetiske og ynkelige fotballens fremste ledere kan være .

Nok er nok. Korrupsjonen, tyveriene, bestikkelsene og det etiske forfallet i FIFA er avslørt, men denne organisasjonen har utviklet en effektiv kultur for å snu ryggen til skittent spill. Den har sine egne lover, etterforsker seg selv og avslører bare det den vil.

Sepp Blatter var ikke blant dem som ble hentet av sveitsisk politi, men den dagen kommer at også han må inn til avhør. Presidenten må ta ansvar for å ha skapt et klima som ledet til en skandale av et omfang som knapt er til å begripe.

Egentlig blir få av oss overrasket over det som nå kommer frem. Vi har hørt anklagene og mistankene, ikke minst takket være den britiske journalisten Andrew Jennings utrettelige gravearbeid på idrettens søppeldynge gjennom flere tiår. han visste mer enn politiet.

Overraskelsen består i at rettsapparatet endelig tok grep. Overraskelsen består i at FBI satte i verk en samordnet razzia i flere verdensdeler, og at de rykket inn og arresterte noen av presidentens trofaste medspillere rett før FIFA-kongressen er sensasjonelt. De rammet FIFA nær organisasjonens hjerte.

Det er for tidlig å fastslå hva utfallet kan bli, men man må forvente at en så godt forberedt og koordinert aksjon fører til domfellelser. Slik kan man få skiftet ut noen av de råtne eplene. FIFA må gjennom en voldsom endringsprosess før den kan frikjennes for sykdomstegn.

Endringene i kulturen må komme innenfra.

Sepp Blatter teller stemmene sine på ny nå som flere av hans beste menn er fjernet. Men Blatter har vist at han kan manipulere et valg litt lett som Lionel Messi manipulerer ballen. Bare snakk med svenske Lennart Johannsson! Jeg ser presidenten true med å gjennomføre valgene som om ingen ting er hendt. Det vil være fullstendig absurd om Blatter blir gjenvalgt når det naturlige er å sette prosessen på vent. Men vi skal aldri undervurdere den mannen.

Alternativet er den arabiske prinsen Ali bin al Hussein. Han går til valg på krav om opprensking. I utgangspunktet virket han sjanseløs, men razziaen utenfor Zürich kan ha endret styrkeforholdet. Min bekymring går på at prinsen kommer fra en del av verden der man ikke kjent for sitt demokratiske sinnelag.

Hvis det dokumenteres at avstemmingene om VM i 2018 (Russland) og 2022 (Qatar) er vunnet med korrupsjon, har FIFA hendene mer enn fulle.

Vi må ikke ha illusjoner om at FIFA rydder opp og alt bli bra. Konflikten mellom det rike Europa og de mer tallrike fattige medlemsnasjonene, er som skapt for korrupt lederskap. Dessuten er ikke FIFA alene om skittent spill. Jeg kan nevne både håndball og volleyball som dårlige forbilder.

Fotball er et vakkert spill med en magisk tiltrekningskraft. Det Sepp Blatter anklages for er å ødelegge spillets sjel. Hvis Blatter vil fotballens beste, så forsvinner han ut bakveien. I morgen.