– Vi tenker kun på hesten beste og på å få han frisk, sier eiernes talsmann Peder Grøtte.

I fjor var Juliano Rags det norske håpet i kampen om tre millioner premiekroner i det sagnomsuste Elitloppet på Solvalla.

Ville vraket invitasjon

En skade i framfoten gjør at hesten uansett er uaktuell, men det aller meste tyder på at hingsten er ferdig i travets mesterliga – den europeiske travunionens såkalte «masters series».

– Det er ikke sikkert vi hadde takket ja til Elitloppet uansett. Sprintløpene tærer på, og det blir nok lengre løp når han begynner å gå i Frankrike. Juliano har lavt grunnlag til å være såpass god, og vil konsentrere seg om å gå grunnlagsløp der, sier Grøtte – som har en av seks andeler i millionhesten. To av eierandelene er igjen delt i to, så i alt åtte personer eier Juliano Rags. Alle er bosatt i Trondheimsområdet.

Konflikt i kulissene

Ett år har gått siden en offensiv trener Noralf P. Brekken tok imot Adresseavisen på Bleke gård på Melhus. Hingsten som kona Kristin hadde oppdrettet på, og som han selv hadde trent hele veien, var som eneste norske hest klar for verdens største sprintløp. Optimismen rådet, men samtidig kunne det anes et bakteppe av konflikt.

– Jeg håper på like mange sesonger i toppen med Juliano som jeg hadde med Shan Rags. Dersom jeg får beholde ham da. Det kan jo være at eierne ønsker å flytte hesten. Men den tid den sorg, sa han.

Ønsket å beholde kontrollen

Juliano Rags ble historisk som raskeste norskfødte hest i kvalifiseringsheatet, men klarte ikke å kvalifisere seg til finalen. Resten av storløpssommeren bød på flere skuffelser, og for Noralf Brækken (bildet) gikk det troll i ord.

Brækken ønsket både å styre treningen og kuske hesten selv under oppholdet i Frankrike. Eierne ønsket derimot et helfranskt opplegg. Det måtte ende i konflikt. Isfronten mellom eiere og trener var et faktum da Juliano Rags i oktober i fjor ble sendt til den franske topptreneren Fabrice Souloy. Brækken ville ikke la seg intervjue om flyttingen, men skrev følgende i en sms:

«Juliano kommer ikke tilbake til oss som løpshest når vi blir behandlet på denne arrogante måten».

– Jeg ønsker ikke å si noe om dette. Men jeg snakker med både Noralf og Kristin, sier Peder Grøtte om dagens forhold til ekteparet Brækken.

Planen sprakk

Etter planen skulle Juliano Rags befeste sin posisjon i verdens-eliten i 2015. Håpet var at året skulle starte med et smell i form av deltagelse i verdens største travløp, Prix d’Amerique.

«Vi har satset på å herde hesten i tøffe lag, og jeg står på at det er rette medisin. Juliano er bare seks år, og kommer igjen både neste år og mange år framover. Jeg regner med at han blir enda sterkere neste sesong», sa Noralf Brækken i fjor sommer.

Kunne vært «game over»

I stedet står hingsten nå skadet i Frankrike, og har ikke løpt en eneste meter foran vogn siden før jul.

– Fabrice Solouy testet Juliano etter en hurtigjobb hjemme på gården i Normandie, og da var han halt. Det førte til en full sjekk. Beskjeden vi fikk i etterkant, var at vi godt kunne kjøre fem-seks løp til – men at det så kunne være «game over», sier Grøtte.

Når seneskaden i den ene framfoten faktisk oppsto, er en annen kime til krangel. Den nye franske treneren ble sitert i fagbladet Trav og Galopp-Nytt på at det var en «gammel skade».

– Feilaktige påstander

Det fikk hestens oppdretter og veterinær Kristin Brækken til å reagere sterkt. I et leserinnlegg i det samme bladet hevdet Brækken at påstandene fra Souloy var feilaktige.

«Hesten var pigg og fin da den dro fra Norge på sitt fransketokt», fastslo hun. Til Adresseavisen utdyper hun hvorfor Souloys konklusjon ikke kunne få stå uimotsagt.

– Solouys påstander er helt feil. Hesten var i tipp topp orden da han dro, og var tett fulgt opp med ultralyd og veterinærkontroller. Juliano gikk Åby Stora Pris noen uker i forveien, og da var han skikkelig bra. Vår plan var at hesten skulle gjennom en treningsperiode for å forberedes til serien med løp i den franske vintermeetingen etter jul. Så sender eierne i stedet hesten til Frankrike, og verken de eller den nye treneren ønsket informasjon om hvordan hesten var trent. Jeg vet at de satte i gang trening etter helt nye prinsipper, og slike brå endringer er i seg selv risikofylt med tanke på skader, sier hun.

Eierrepresentant Grøtte er forsiktig i sine uttalelser om det betente temaet.

– Vi greier vel aldri å finne ut av om Juliano var skadet da han dro. Det er vanskelig å si for oss. Det ble ikke tatt en full sjekk av ham før han dro, men Kristin skannet ham ofte og mener at han ikke var skadet. Det forholder vi oss til, sier han.

Skadet stjerne på stallen

Etter behandling av skaden rundt juletider, har Juliano Rags rehabilitert med svømming og svært rolige økter på tredemølle. Grøtte tilbakeviser kategorisk at hesten bare er «parkert» på et forblåst beite i Normandie, og overlatt til seg selv.

– Han går absolutt ikke for lut og kaldt vann. Juliano er stjerne på stallen selv om han er skadet. Dersom ikke Souloy hadde hatt trua på å få Juliano Rags tilbake på toppnivå i løpsbanen, ville han ha avsluttet samarbeidet for lengst, sier Grøtte.

Tviler på comeback

De siste rapportene fra Frankrike er ifølge eierne såpass positive at det ikke lenger snakkes «om» Juliano Rags igjen kommer til start – men «når».

– Jeg fikk melding fra Souloy før 17. mai-helga, og han var veldig fornøyd med resultatene fra den siste undersøkelsen. Planen er nå at Juliano skal begynne å kjøre med vogn i slutten av måneden. Jeg har vært der på besøk to ganger, og skal nedover til høsten igjen. Forhåpentligvis blir besøkene enda hyppigere når han begynner å starte i løp. Rapportene er såpass positive at vi er sikker på at han kommer tilbake i løpsbanen, sier han.

– Jeg har sett flere bilder av ham fra Frankrike. Der ser man tydelig at han har en scene-skade. På generelt grunnlag er denne type skader alvorlige og krever minst et års restitusjon. Jeg tviler på at han noen gang kommer tilbake på sitt nivå, men vi får håpe at jeg ta feil, sier Kristin Brækken.

Foto: Catharina Morken, adresseavisen
Foto: jens petter søraa, Adresseavisen