Det blir også en sak for det nye idrettsmedisinsk-etiske rådet (IMER) som idrettsstyret opprettet høsten 2014.

– Dette blir en stor og viktig sak for det nye rådet. Jeg har mottatt massiv støtte for å gå videre med dette, sier den profilerte idrettsmedisineren.

Det var i Adresseavisen sist fredag at fysioterapeut for Byåsen håndball elite, Øyvind Skarsaune, gikk ut og advarte mot Paracet i barneidretten.

Hospitering, deltakelse i flere idretter og stort prestasjons-press gjør at enkelte i barneidretten tyr til smertestillende tabletter for å holde ut.

– Å gi 12-åringer smertestillende tabletter slik at de kan delta i konkurranse eller kamp, er feil medisin, mente Skarsaune, som holder kurs i skadeforebyggende trening for unge utøvere.

– Helt forkastelig

Professor Inggard Lereim ble dypt sjokkert over at barn og unge bruker Paracet for å holde ut smertene på fotballbanen eller andre idrettsarenaer.

– Dette er helt forkastelig. Hvis barn får smertestillende for å spille fotball, bryter man alle etiske retningslinjer for idrett – både hos barn og voksne.

Hovedoppgaven til det idrettsmedisinsk-etisk rådet er å være rådgiver i idrettsmedisinske og etiske spørsmål. Det var blant annet inne som rådgivere i blant annet høydehussaken.

Utvidet mandat

– Mandatet vårt er utvidet også til å omfatte etiske spørsmål knyttet til idrett i alle sammenhenger. Doping og gråsoneproblematikk er en naturlig del av arbeidet. Bestemmelsene om barneidrett sier mye om forsvarlig håndtering av barn i trenings- og konkurransesammenheng. Jeg har meldt inn problemstillingen med bruk av smertestillende medikamenter og det blir tatt opp på det første møtet etter sommeren i det idrettsmedisinske etiske rådet, sier professor Inggard Lereim.

Ber om nye tiltak

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) har fremmet et forslag hvor hun ber Regjeringen fremme tiltak for å hindre overbruk og feilbruk av Paracet blant barn og unge.

– Jeg mener at misbruket i idretten bare symboliserer at det generelt er et stort forbruk og feilbruk av smertestillende blant ungdom, sier Toppe, som også er første nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.