- Jeg tror han ender på over 20, spår Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen om sin fremste målmaskin.

Angripere som Harald Brattbakk, Frode Johnsen, Rade Prica og Steffen Iversen har alle scoret mange RBK-mål på 2000-tallet. Men Søderlund kommer til å overgå dem alle i løpet av høsten.

I 1998 banket Sigurd Rushfeldt inn fantastiske 27 seriescoringer. Siden den gang har ingen klart mer enn 17 – Brattbakk to ganger, Prica og Iversen én hver.

Søderlund har scoret 16 mål i løpet av 18 seriekamper i år.

Om Søderlund ikke skal klare å overgå kvartetten på 17 mål, så må han enten få akutt og langvarig måltørke, bli skadet eller solgt. Ingen av alternativene virker spesielt sannsynlige. Han åpnet sesongen med å score to mål i åpningskampen mot Aalesund. Deretter har det blitt mål i de fleste kampene.

- Vi har et godt lag som skaper mye sjanser, så da gjelder det bare for meg å være på rett plass til rett tid. Heldigvis har jeg vært heldig med det denne sesongen. Så det har nok mye med det å gjøre, tenker jeg, sier Søderlund selv beskjedent om hvorfor han scorer så mye.

- Du har vel også egenskaper som gir laget sjansen til å sette deg opp?

- Ja, selvfølgelig. Vi jobber mye med det, vi har roller som passer hver enkelt og har ting som vi må gjøre på banen og begynner å komme inn i det og få bra relasjoner. Det gjelder bare for meg å være på plass og sette sjansene mine. Det er selvfølgelig ikke slik at jeg scorer på alle, men jeg har hatt mer enn godkjent uttelling, så det er bra.

- Så du er fornøyd med uttellingen?

- Ja, herregud, jeg har bommet på noen store selvfølgelig, men slik er det alltid. Det skjer de beste spillerne i verden også, så da kan en middels spiller som meg også gjøre det, sier Søderlund.

Kåre Ingebrigtsen er naturligvis strålende fornøyd med toppscoreren sin. RBK-treneren roser resten av laget, men samtidig synes han at Søderlund har utviklet klokskapen sin.

Lar laget skape sjansene i fred

- Jeg synes han har blitt bedre til å posisjonere seg, til å være tålmodig og ligge og vente på målsjansene. Da blir han ikke for dyp i banen fordi han blir utålmodig og vil være med i spillet. I år synes jeg han har vært veldig tålmodig og god i posisjoneringen. Nå lar han resten av gjengen skape målsjanser til seg, analyserer Ingebrigtsen.

- Burde han hatt scoret enda flere eller er uttellingen god nok?

- Det er umulig for en spiss å score på alle målsjansene. Det finnes ingen i verden som gjør det. Så jeg synes effektiviteten til «Søder» har vært bra.

- Hva tror du han ender opp på?

- Over 20!

Fram til nå har Søderlund startet samtlige seriekamper. Før eller siden blir nok den rekken brutt, men Bruttern varsler at storscoreren skal fortsette å spille mange kamper.

- Ja, han er godt trent, frisk og rask og tåler mye. Så han spiller. Han skal jo ha over 20! slår Ingebrigtsen fast med et smil.

Tviler på at han selges

Søderlund går langt i å garantere at han ikke forsvinner fra Rosenborg med det aller første.

- Det er bare å prestere. Hvis noen vil ha deg, så får vi heller ta det når det kommer. Men nå så er det rolig.

- Det skjer ingenting i dette vinduet?

- Nei, det tviler jeg sterkt på.

Dermed er Søderlund klar til å score videre i både serie, cup og europacup. Først ute er Debrecen hjemme på torsdag – hvor RBK har med seg en 3-2-ledelse fra bortekampen. Den burde ikke rotes bort på Lerkendal.

- På hjemmebane skal vi slå de fleste. Og om vi scorer ett, må de ha tre, sier Søderlund.