Heller ikke i år sender sykkelforbundet full jentekvote til VM.

- Hvis Emilie er med i finalen, kan alt skje, sier Ingrid Lorvik.

Norges beste bakkeklatrer var lenge usikker på om hun skulle til VM, selv om Lorvik var beste norske under et av sesongens tøffeste ritt for kvinner, Tour Cycliste Féminin International de l'Ardeche for snaut to uker siden. Der hentet hun blant annet inn to 6. plasser. Lorvik hadde muligheten til å komme på pallen på den avsluttende etappen, men ble hindret av en motorsykkel i et avgjørende øyeblikk.

Tidligere i sommer vant hun én etappe for det norske landslaget i Gracia Orlova i Tsjekkia, og sist helg vant hun norgescupen sammenlagt.

- Jeg har aldri vært i bedre form enn denne sommeren. Grunnen til at forbundet ventet med uttaket var at VM-løypen ikke passer meg, noe jeg forstår.

Tror på Moberg

Opplegget fra den norske landslagsledelsen foran fellestarten lørdag 26. september er å føre Emilie Moberg frem til spurten.

- Emilie har tatt store steg denne sesongen. Hun holder bra nivå i bakkene, og kan hamle opp med fleste i en spurt. Jeg har stor tro på at hun kan komme til finalen, sier Lorvik.

VM-runden foregår inne i Richmond sentrum, og jentene skal sykle den 16 kilometer lange sløyfen åtte ganger. Utfordringen for Moberg blir bakkene, selv om de langt i fra er sesongens tøffeste.

- Løypen er flat, men inneholder tre korte kneiker på hver runde. Den lengste er en 500 meter lang og ganske bratt brosteinsbakke, og vil skille utover i løpet.

Makter ikke Moberg å henge med helt inn, kan en annen trønder få sjansen. Cecilie Gotaas Johnsen er også en svært god spurter.

- Planen er å støtte Emilie hundre prosent, men mye kan skje under en fellestart og Cecilie kan få sjansen om noe hender med Emilie. Oppløpet går slakt oppover, noe som passer Cecilie bra.

Gotaas Johnsen er allerede på plass i Richmond, Virginia. Søndag sykler hun VM-lagtempo for Team Hitec, og tirsdag skal hun i ilden under tempoløpet.

Sender fire av fem

Fjorårets VM-uttak skapte mye turbulens, og Lorvik og Gotaas Johnsen var to av dem som ble vraket da sykkelforbundet ikke sendte full kvote. På grunn av Norges 20. plass på verdensrankingen fikk forbundet i år tildelt fem plasser, men forbundet kvitterer med å sende fire.

- Vi har hatt en grundig vurdering av alle aktuelle kandidater. På bakgrunn av dette har vi kommet frem til at en femte syklist sannsynligvis ikke vil øke våre sjanser for et toppresultat i Richmond nevneverdig, sier Hans Falk, sportssjefen i sykkelforbundet.

Lorvik mener forbundet har lært av fjorårets bråk.

- De har gjort ting annerledes, og blant annet har kontakten med rytterne vært mye bedre. Det hadde likevel ikke skadet om de sendte full kvote, sier CK Victoria-rytteren, som siden i sommer har syklet for Team Hitec Products.