– Optimalt sett skulle vi begge vært i Asia, og gjort hverandre bedre der. Men vi satser på at det skjer neste år, sier Elias Bertheussen.

Norges eneste profesjonelle golfspiller på Asiatouren snakker om kompisen Alexander Søbstad, som Bertheussen litt fleipete beskriver som sitt «lykketroll».

Artig å hjelpe

Med Søbstad som caddie kvalifiserte nemlig Bertheussen seg for sin andre sesong i Asia, og denne uka vant han sin første seier som proff – igjen med kompisen som køllebærer.

– Vi kjenner hverandre så godt at han vet når han kan slå av en spøk, og når han heller bør gå hundre meter bak meg, sier Bertheussen.

– Selv om det er artig å hjelpe til når jeg kan, er jeg ikke klar for å legge min egen karriere på hylla for å gå fast caddie for Elias, sier Søbstad.

Tidligere har også Bertheussen gått caddie for Søbstad – og da vant han. Begge er enige i at de blir bedre golfere selv av å hjelpe andre.

Ekstrempendling

Mens spillet «alltid» sitter med Søbstad som caddie, har Bertheussen ikke valgt å knytte til seg en fast caddie på jobb i Asia. Jakten på den første topp-ti plasseringen skjer med litt mer tilfeldig innleid lokal hjelp.

– Det er selvfølgelig et økonomisk spørsmål, i tillegg til at jeg ikke har funnet en caddie jeg virkelig liker der borte, sier han.

Forstyrret av uroligheter

Om noen uker returnerer Bertheussen til basen i Thailand for å ta fatt på andre del av turneringssesongen.

– Jeg har drevet en del med «ekstrempendling» i vår, fordi det har vært så få turneringer. De slet med finansieringen av et par turneringer, pluss at to turneringer som skulle vært spilt i Thailand, er flyttet til høsten på grunn av urolighetene i landet. Men utover høsten kommer turneringene såpass tett, at jeg blir værende mer permanent. Så langt har jeg ikke spilt så bra, og misset endel finalerunder. Men samtidig gjorde jeg det godt i den største turneringen i vår, så jeg ligger egentlig ganske bra an på rankinglista. sier han.

Må slå Elias

Mens Bertheussen kjemper for tilværelsen i Asia, har supercaddie Søbstad som mål å vinne NM.

– Det er målet ja. Og da må jeg sikkert slå Elias. Han har sagt at han ikke skal delta siste to årene, men har stilt opp og vunnet likevel, sier Søbstad.

Deretter venter andre forsøk på å sikre seg spillerettighet til Asiatouren.

– Nå når Elias har tråkket opp løypa, kan det forhåpentligvis bli lettere for meg. Det hadde vært sinnsykt kult å doble trønderkvoten på Asiatouren neste år.

– Alexander har et veldig bra talent, og vi slår hverandre på trening. Det er ingen grunn til at han ikke skal kunne gjøre det samme som meg, sier Bertheussen.

Han er mer enn klar for å gjengjelde caddie-tjenesten:

– Dersom jeg sikrer meg spillerett til neste sesong gjennom de gjenstående turneringene, går jeg gjerne caddie for Alexander i kvalifiseringen, sier han.